Αναβολή για τη 1 Σεπτέμβρη έλαβε η δίκη σε δεύτερο βαθμό των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε ένα χρόνο και έξι μήνες αντίστοιχα για ρύπανση του νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι.
Η δίωξη αφορά τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Μ. Θεοδωρακόπουλο και τον Ευστ. Λιάλιο, τότε τομεάρχη των Μεταλλείων Ολυμπιάδας και προέκυψε μετά από αναφορές του Δήμου Αριστοτέλη αλλά και καταγγελίες πολιτών το 2015 για σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες για ρύπανση βεβαιώνονται και από τα πορίσματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο. Τα πορίσματα έδειχναν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό είχε οριστεί εξ αναβολής για τις 13 Ιουλίου στο Εφετείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ο δικηγόρος ενός εκ των κατηγορουμένων ζήτησε την αναβολή ισχυριζόμενος ότι ο πελάτης του βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού και δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει τη διαδικασία της εξουσιοδότησης. Το δικαστήριο δε δέχθηκε το αίτημα και μετέφερε τη δίκη για τις 14 Ιουλίου. Στη χθεσινή διαδικασία ο δικηγόρος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους ζήτησε και πάλι αναβολή ισχυριζόμενος ότι ο πελάτης του θέλει να είναι παρών στη δίκη για να δικαστεί παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα σε καμία δίκη, ούτε πρωτόδικα ούτε σε δεύτερο βαθμό, παρά τις πολλές αναβολές που έχουν μεσολαβήσει.
Ενδιαφέρον είναι ότι για την τελευταία αναβολή ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε μάρτυρας κατηγορίας από την Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γιατί η κλήση στάλθηκε από το δικαστήριο σε λάθος διεύθυνση….
Μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις αναφέρουν πως τα αιτήματα για αναβολή της συγκεκριμένης δίκης μόνο τυχαία δε μπορεί να χαρακτηριστούν, δεδομένου ότι εκκρεμεί δίκη δύο άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας μετά από δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αυτή τη φορά, με την κατηγορία για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ`εξακολούθηση στις περιοχές του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής και την επιβαρυντική διάταξη ότι σκόπευαν να προσπορίσουν οικονομικό όφελος στην εταιρεία. Πρόκειται δηλαδή για μία εξαιρετικά σημαντική υπόθεση ρύπανσης, η οποία αφορά παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την περίοδο 2012-2014 και αναμένεται να έχει και συνέχεια στο Κακουργιοδικείο της πόλης. Η δίκη σε βαθμό κακουργήματος έχει λάβει επίσης αρκετές αναβολές λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία διεξαγωγής της. Σημαντικό, όμως, είναι να αναφερθεί ότι τα αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος που βαραίνουν τα τότε στελέχη της εταιρείας, όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό δικαστήριο, παραγράφονται τον Ιανουάριο του 2022.
Οι κάτοικοι της περιοχής που ρυπαίνεται εδώ και χρόνια από τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός έχουν πολλούς λόγους να πιστεύουν ότι η εταιρεία με δικονομικά τεχνάσματα επιδιώκει να καθυστερήσει το Εφετείο της δίκης σε βαθμό πλημμελήματος. Όπως τονίζουν ενδεχόμενη οριστική καταδικαστική απόφαση των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την άλλη δίκη σε κακουργηματικό βαθμό των άλλων δύο στελεχών της εταιρείας.
Παράλληλα οι διώξεις στελεχών της εταιρείας που γίνονται μετά από τα πορίσματα των ίδιων των υπηρεσιών του Δημοσίου διαρρηγνύουν το αφήγημα της περί «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και προστασίας του περιβάλλοντος, αφήγημα με το οποίο έχει επενδυθεί η νέα ακόμη πιο καταστροφική σε όλα τα επίπεδα σύμβαση που έχει υπογραφεί με το Ελληνικό Δημόσιο.
Σταυρούλα Πουλημένη