in

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα fast food σε 100 πολεις των ΗΠΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στα fast food σε 100 πολεις των ΗΠΑ

Στους δρόμους βρίσκονται οι υπάλληλοι μεγάλων αλυσίδων fast food στην Αμερική διαμαρτυρόμενοι για τους πενιχρούς μισθούς τους και ζητούν αύξηση ώστε να μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Απεργίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε Νέα Υόρκη,Σικάγο,Ουάσιγκτον,Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν,Νότια Καλιφόρνια καθώς επίσης και στο Πίτσμπουργκ και την Πενσυλβάνια.Οι διοργανωτές
αναφέρουν  οτι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα εξαπλωθούν και σε άλλες 100 πόλεις,ώστε να αναδειχθεί η μαζικότητα των διαδηλώσεων.

Οι εργαζόμενοι που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα βασικά,όπως αναφέρουν και οι ίδιοι, διεκδικούν αύξηση του ωρομίσθιου τους από τα 7,25$(5,30 ευρώ) στα 15$(11,03 ευρώ).

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους αφού το απεργιακό κίνημα ξεκίνησε με μια μικρή διαμαρτυρία στη Νέα Υόρκη το περασμένο έτος και σταδιακά άρχισε να συγκεντρώνει υποστηρικτές.Μεγαλύτερες απεργίες σημειώθηκαν και τον περασμένο Αύγουστο σε 60 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών εντείνοντας την πίεση στο αμερικανικό Κογκρέσο και στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα για να αναλάβουν δράση.  

“Με έδιωξαν από το σχολείο, γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει το λογαριασμό”, είπε εργαζόμενη σε μεγάλη αλυσίδα fast food.”Ζω σε ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο μαζί με άλλα πέντε άτομα.”

“Εάν παίρνεις 7,35 δολάρια την ώρα και δουλεύεις 20-25 ώρες την εβδομάδα, που είναι ο μέσος όρος εδώ, κερδίζεις το χρόνο 10.000 δολάρια. Δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουμε με αυτά τα χρήματα”λέει ένας εργαζόμενος από το Μιζούρι.

 Εργαζόμενος στα Burger King, είπε: “Είναι μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων.Ας δώσει στους εργαζόμενους κάτι παραπάνω.”

“Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κοινωνικό κίνημα σε αυτή τη χώρα που λέει φτάνει πια,” δήλωσε ο David Rolf, ο πρόεδρος της τοπικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων.
 

Πηγή: stokokkino

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σε εξέλιξη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ

Τηλεφώνημα για βόμβα στο ΕΒΕΑ