in , ,

Απεργία στον κλάδο του επιτισμού-τουρισμού στις 9/11

Φωτογραφία αρχείου

Πανελλαδική 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό για αύριο, Τρίτη 9 Νοεμβρίου. Αιτήματα της απεργίας είναι το επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικούς εργαζόμενους του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να εμφανιστούν επιτέλους τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020 και να αποδοθούν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ στους δικαιούχους, η πλήρης εφαρμογή των Κ.Σ.Σ.Ε. για όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους, η επαναφορά της απόδοσης του εφάπαξ στην 20ετία, η ένταξη των ειδικοτήτων του κλάδου στα ΒΑΕ όπως ήταν πριν την οικονομική κρίση αλλά και η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη.

Τρεις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών ΕΠισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης θα προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.30 στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ενώ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Μετά την Γενική συνέλευση του Συνδικάτου που πραγματοποιήθηκε στις 2/11 και την απόφαση των εργαζομένων για συμμετοχή στην απεργία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στις 9/11 να δοθεί μια απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας! Λίγο καιρό πριν, οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των συναδέλφων της efood, έδειξαν τον δρόμο! Μέσα από τον αγώνα και μέσα από την συσπείρωση μας, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε το ποτάμι που θα τους τσακίσει! Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κουρελόχαρτο τον νόμο έκτρωμα Χατζιδάκη! Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματα μας! Διεκδικούμε τώρα:

Υπογραφή και υποχρεωτικότητα ΚΣΣΕ
Επαναφορά των ΒΑΕ σε όλες τις ειδικότητες
Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
5μερο 7ωρο 35ώρο
Προστασία των ανέργων από κατασχέσεις κλπ, επίδομα στα 600 ευρώ
Μέτρα προστασίας για τους διανομείς, καμμία εφαρμογή του
συνεργατικού μοντέλου

Προσλήψεις υγειονομικών και εκπαιδευτικών, γενναία χρηματοδότηση
σε συστήματα Παιδείας και Υγείας

Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
Προστασία του λαϊκού εισοδήματος που έχει εξανεμιστεί από την Ακρίβεια».

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων και η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό θα συγκεντρωθούν στην οδό Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας ενώ αργότερα θα πραγματοποιήσουν μοτοπορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Το κάλεσμα των διανομέων σημειώνει:

«Ακόμη 2 δολοφονίες διανομέων την προηγούμενη εβδομάδα! Άλλη μία στις 30/10 στη Θες/νίκη. Δεν πάει άλλο! Οι ένοχοι και οι αιτίες γνωστοί!
Κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν σκλάβους για τα κέρδη τους!

-Εντατικοποίηση στα μαγαζιά-κάτεργα! Υποασφαλισμένη εργασία -Μη πληρωμή/κλοπή δώρων/επιδομάτων, προσαυξήσεων υπερωριών, νυχτερινών,
Κυριακών και αργιών κτλ).

-Εντατικοποίηση στις πλατφόρμες μέσω μηνυμάτων, τεράστια αύξηση των παραβάσεων του ΚΟΚ λόγω freelancing (πληρωμή ανά παραγγελία, χωρίς ελάχιστο μισθό!).

* ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:* *Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες* (χιονόπτωση, παγετός, αέρας κτλ).

*-Συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για τα καύσιμα*

*-Ενίσχυση του ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού και αυστηρούς/μόνιμους ελέγχους*

* -Υποχρεωτική Κλαδική Σ.Σ.Ε. με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς* .

* -Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη!*

* -Ένταξη των Διανομέων στα Βαρέα κ Ανθυγιεινά Επαγγέλματα*

*Στοιχεία Επικοινωνίας :Τηλ: 6982268508, dianomeisthess.blogspot.gr Facebook: Επιτροπή Αγώνα Διανομέων*».

Στο κείμενο της Αντεπίθεσης τονίζεται:

«Η μεγαλειώδης νίκη των συναδέλφων διανομέων στην Ε-food, μας έδειξε πως όταν είμαστε αποφασισμένοι και οργανωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά! Δεν είμαστε μόνοι, όπως μας θέλουν οι εργοδότες μας. Έχουμε και αξιοπρέπεια και την δύναμη! Δεν πάει άλλο – Να διεκδικήσουμε :

Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας υποχρεωτική για όλους, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.
Κατάργηση του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη. Καμία έκπτωση στα εργατικά δικαιώματα, καμία μείωση αποδοχών/ωρών εργασίας – απόλυση!
Επιδότηση των συναδέλφων σε Τουρισμό και Επισιτισμό, που δεν δούλεψαν φέτος με επίδομα ανεργίας. Όχι στον παράλογο διαχωρισμό εν μέσω πανδημίας σε εργαζόμενους με και σε εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.
Αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας από τους εργοδότες, άμεση ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ-ΕΦΚΑ) – αυστηρότερα πρόστιμα στους εργοδότες. Σε διαφορετική περίπτωση να τους κλείνουν!».

Μικροφωνική συγκέντρωση ενάντια στις συνθήκες εργασίας στο κλάδο επισιτισμου θα πραγματοποποιηθεί και το απόγευμα και πιο συγκεκριμένα στις 18.00 στην πλατεία Φαναριωτών (Δημητρίου Γούναρη με Παύλου Μελά) από μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδου του επισιτισμού Θεσσαλονίκης, το οποίο τονίζει:

«Από πλευρά μας δεν θα να εντείνουμε τον κοινωνικό κανιβαλισμό εντός της τάξης μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το σύνολο των μέτρων σε εργασιακούς χώρους δεν έχουν να κάνουν με κάποια υγειονομική αντίληψη ή ενδιαφέρον για την ευημερία μας, αλλά είναι μία συνέχεια της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης. Στεκόμαστε με αλληλεγγύη και συναδελφικότητα μεταξύ μας, μακριά από λογικές ανάθεσης και ατομικισμού, συλλογικοποιούμαστε, οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και μεγαλώνουμε τις αντιστάσεις μας στην εντεινόμενη εκμετάλλευση που δεχόμαστε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εισιτήριο στις φυλακές του Γεντί Κουλέ από το Υπουργείο Πολιτισμού

Θεατρική παράσταση “Κρημνοί” στο Θέατρο Σοφούλη στις 15 & 16 Νοεμβρίου