Απειλεί να σταματήσει τις επόμενες μέρες η διαμετακόμηση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη η Gazprom καθώς δεν έχει καταβληθεί νέα πληρωμή από το Κίεβο.
Αυτό δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη διαμετακόμιση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη”, προειδοποίησε, καθώς η διαμετακόμιση σχεδόν του 15% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη γίνεται μέσω της Ουκρανίας.
Είναι γνωστό ότι η Ρωσία και η Ουκρανία βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά την διευθέτηση του ουκρανικού χρέους για το ρώσικο φυσικό αέριο. Τον Οκτώβριο οι δύο πλευρές κατάληξαν σε συμφωνία που προβλέπει ότι το Κίεβο θα πληρώνει προκαταβολικά οποιαδήποτε ποσότητα θέλει να καταναλώσεις ή αποσπασματικές προμήθειες.
Η συμφωνία αυτή λήγει στα τέλη Μαρτίου και η Gazprom άρχισε την Πέμπτη τις απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, με την αιτιολογία ότι το Κίεβο είχε σταματήσει τον εφοδιασμό των ανατολικών περιοχών.
Η Μόσχα εκτιμά ότι οι προμήθειες αυτές φυσικού αερίου εντάσσονται στη συμφωνία και συνεπώς το Κίεβο οφείλει την πληρωμή τους, διαφορετικά η Ρωσία θα λάβει “μια δύσκολη απόφαση”, προειδοποίησε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η ουκρανική εταιρία Nafrogaz έδωσε επισήμως αρνητική απάντηση, καταγγέλλοντας την “απαράδεκτη” απόφαση και εξηγώντας ότι δεν διαθέτει κανένα μέσο για να ελέγχει ούτε τις ποσότητες ούτε τη χρήση τους. Η Nafrogaz ανακοίνωσε χθες ότι διαπίστωσε μείωση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες δεν αντιστοιχούν στις παραγγελίες που είχε κάνει.
