in ,

Απέχουν οι δικηγόροι της Ροδόπης από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Την αποχή όλων των δικηγόρων-μελών του  από τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών με εντολείς τράπεζες ή εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων κατά της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Συγκεκριμένα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης αποφάσισε:

-Την αποχή από τη λήψη απογράφου εκτελεστών τίτλων. Ειδικά στη περίπτωση διαταγών πληρωμής επιτρέπεται μόνο η λήψη αντιγράφου αυτής και όχι απογράφου, προκειμένου και μόνο να τηρηθεί η προθεσμία του άρθρου 630Α του ΚΠολΔ.

-Την αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθ.924 ΚΠολΔ) που αποτελεί την 1η πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο απόγραφο εκτελεστό του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρ..36 παρ. 2 περ. β ́ Κώδικα Δικηγόρων)

-Την αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθ.927 ΚΠολΔ). Σημειώνεται ότι η απόφαση αποχής ελήφθη για διάστημα μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου τόνισε πως η επίμαχη απόφαση έρχεται σε απόλυτη συμφωνία με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για τις ρυθμίσεις του  νέου πτωχευτικού κώδικα. Ιδιαίτερα δε για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών.

«Με την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, το προσεχές διάστημα επίκεινται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας» ξεκαθάρισε η κ. Χατζηαντωνίου «τη στιγμή μάλιστα που δεν  έχουν ακόμα εκδοθεί οι προβλεπόμενες εφαρμοστικές του νόμου υπουργικές αποφάσεις, και δεν έχει συσταθεί ακόμα ο σχετικός «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης». «

«Η κατοικία των φυσικών προσώπων οφειλετών δεν φαίνεται να προστατεύεται αποτελεσματικά με τον νέο νόμο και αυτό γιατί απευθύνεται σε μια σημαντικά περιορισμένη κατηγορία οφειλετών» εξήγησε η ίδια για να προσθέσει πως «τα κριτήρια που θέτει ο νόμος εισοδηματικά και περιουσιακά είναι πολύ περιορισμένα».

Όσο για το «ρόλο» που αναμένεται να παίξει ο «Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης σημείωσε πως σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις «οι δανειολήπτες οφειλέτες θα μεταβιβάζουν την κύρια κατοικία τους στον Φορέα, θα την μισθώνουν από αυτόν για 12 έτη και κατόπιν, μετά την καταβολή του συνόλου των μισθωμάτων για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν πίσω την κυριότητα της κατοικία τους. «Παρόλα αυτά» τόνισε η κ. Χατζηαντωνίου «δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως οι όροι και ποια θα είναι η αξία της πρώτης κατοικίας, καθώς μετά την 12ετία προβλέπεται ότι ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει και το τίμημα της επαναγοράς».

Καταλήγοντας η κ. Χατζηαντωνίου επεσήμανε πως «υπήρξε μια πρόσφατη εξαγγελία του υπουργείου οικονομικών για αναστολή των πλειστηριασμών για τους ευάλωτους». «Ωστόσο», συμπλήρωσε, «κατά πληροφορίες μας, κάποιες τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των ευάλωτων γι’ αυτό και αποφασίσαμε να γίνει αυτή η αποχή. Γι’ αυτό και εμμένουμε, επιμένουμε και ζητούμε από την κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και αναστολή των πλειστηριασμών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνο που ζητά η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας είναι να υπάρξει επίσης ένα συνολικό πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων με νόμο.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΑΕ Θεσσαλονίκης: Να γίνει έλεγχος σε βάθος για το εργατικό δυστύχημα στο λιμάνι

Γιάλντα: Η νύχτα της συγχώρεσης