Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, παρά μόνο αν υπάρξει ένα νέο «κούρεμα», επισημαίνεται σε μελέτη της τράπεζας DZ, η οποία θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ.
Το ελληνικό χρέος θα κυμαίνεται το 2020 στο 160% του ΑΕΠ, εφόσον διατηρηθεί το σημερινό επίπεδο επιτοκίων, αναφέρει ο οικονομολόγος της τράπεζας Ντάνιελ Λεντς στην εφημερίδα Die Welt.
Ο ίδιος διευκρινίζει, ότι, ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο από το 2014 και εξής οι πιστωτές παραιτηθούν από την πληρωμή των τόκων, θα φθάνει το 143% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η χώρα θα χρειαστεί 60 δισ. ευρώ το 2020 για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της. Για αυτό το λόγο η τράπεζα προκρίνει τη λύση ενός ακόμη “κουρέματος”, το οποίο θα επιβαρύνει μεν τους δημόσιους πιστωτές με 100 δισ. ευρώ, αλλά είναι η μοναδική εγγύηση ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία.
Πηγή: enet.gr
