in

Απάντηση Παρασκευόπουλου στον Ιερώνυμο για το σύμφωνο συμβίωσης

Απάντηση Παρασκευόπουλου στον Ιερώνυμο για το σύμφωνο συμβίωσης

«Η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την επιλογή των ανθρώπων, πιστών ή όχι, να διαμορφώνουν και άλλες μορφές σχέσεων αγάπης και συνύπαρξης, πέραν του γάμου, παρέχοντας ένα πλαίσιο νομικών εγγυήσεων που θα διασφαλίζει την προστασία των ευάλωτων μερών και θα συμβάλλει σε μια αρμονική κοινωνική συμβίωση».

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, απαντώντας σε επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με θέμα το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης, που αναγνωρίζει καθεστώς οικογένειας σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια και προβλέπει κληρονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα παρόμοια με αυτά του γάμου.

Θεολογικά επιχειρήματα

Ο αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιεί θεολογικά επιχειρήματα για να υποστηρίξει την υπεροχή του χριστιανικού γάμου, απορρίπτοντας το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο τόσο για ετερόφυλα όσο και για ομόφυλα ζευγάρια.

Ως προς τα ομόφυλα ζευγάρια, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει τα εξής: «Η Πολιτεία πρέπει να αποφασίσει, από τώρα, εάν καθιστώντας θεσμό του κράτους μας τήν “ομοφυλοφιλική συμβίωση”, είναι έτοιμη να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα της “ομοφυλοφιλικής οικογένειας”, για την οποία η ίδια θα έχει δημιουργήσει τις αξιακές προϋποθέσεις διεκδικήσεώς της, αφού εισάγει ρητώς πλέον διατάξεις για το σύμφωνο συμβιώσεως μέσα στο βιβλίο του Αστικού Κώδικα για το οικογενειακό δίκαιο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν η Πολιτεία το 2008 καθιέρωσε το “σύμφωνο συμβιώσεως” μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών, δεν είχε αναλογισθεί από τότε ποια θα ήταν η απάντηση απέναντι στα αιτήματα για την επέκτασή του στους ομοφυλοφίλους και την εν τω μεταξύ εκδοθείσα καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

«Η Πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στη νομική και αξιακή της δέσμευση για τον σεβασμό της ετερότητας κάθε προσώπου και για τη σταδιακή άρση των διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. Αναφορικά δε με τη θέσπιση της δυνατότητας σύναψης γάμου ανεξαρτήτως φύλου και μιας μεταρρύθμισης του θεσμού της υιοθεσίας, η σοβαρότητα αυτών των ζητημάτων επιβάλλει να μην υπάρξει βιασύνη. Προφανώς θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο μιας συνολικής επανεξέτασης του οικογενειακού δικαίου, όπου η Εκκλησία και όλοι οι εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς θα μπορέσουν να εκθέσουν αναλυτικά τις απόψεις τους.

»Αντιλαμβάνομαι ότι για την Εκκλησία η επαφή των ομοφύλων συνιστά αμαρτία, γνωρίζω όμως επίσης καλά ότι για την έννομη και δη τη συνταγματική τάξη συνιστά δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη διαφορά. Άλλωστε, η χώρα μας σέβεται τους θεσμούς της Ευρώπης και μάλιστα τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν είναι καθόλου αμελητέο ζήτημα μάλιστα το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, ιδίως τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης, έχουν αναγνωρίσει ανάλογο θεσμό και καλούν τη χώρα μας να πράξει το ίδιο», απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Photo Credit: Nick Paleologos/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Μεγάλη Σχολή Δημοσιογραφίας του ΔΝΤ. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Σήμερα και αύριο το 4ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης: “Δικαιούμαι, απαιτώ: γάμο, όνομα, σεβασμό”