in ,

Αντίθετο στη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος «Εστία» το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

*Φωτογραφία αρχείου

Στην έκδοση ψηφίσματος για τη συνέχιση του προγράμματος «Εστία» προχώρησε στην αποψινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στο ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, εκφράζεται η διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου στην επερχόμενη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος αιτούντων άσυλο από τις 15 Απριλίου όσο και στη διακοπή του προγράμματος στις 31/12/2022, που αναγγέλθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρει στο ψήφισμά του ότι σήμερα στεγάζονται 511 άτομα στο Νομό Θεσσαλονίκης, που δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν μετά τη μείωση και θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε καθεστώς αστεγίας. Επιπλέον το πρόγραμμα έχει 66 έμπειρους εργαζόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη για στέγαση και ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία. Όπως τονίζεται η υφιστάμενη και χρήζουσα άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης ουκρανική κρίση καταδεικνύει με τα εντονότερα χρώματα την ανάγκη διατήρησης ενός προγράμματος υποδοχής και ένταξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Το ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης διατυπώνει τη διαφωνία του τόσο στην επερχόμενη μείωση της δυναμικότητας του προγράμματος υποδοχής αιτούντων άσυλο ‘Εστία’ από τις 15/4/2022 όσο και στη διακοπή του προγράμματος στις 31/12/2022, που αναγγέλθηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2016 με συντονιστή εταίρο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διακριτικό τίτλο REACT.

Από τις 15/4/2022 προβλέπεται μείωση δυναμικότητας ποσοστού 34,36%, οι θέσεις στέγασης που ανέρχονται σε 650 σε μισθωμένα διαμερίσματα και 30 θέσεις στο καταφύγιο αιτούντων άσυλο «Φιλοξενείο» προβλέπεται να μειωθούν σε 426 και 21 θέσεις αντίστοιχα. Σήμερα στεγάζονται 511 άτομα, που δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν μετά τη μείωση και θα οδηγηθούν αναπόδραστα σε καθεστώς αστεγίας. Επιπλέον το πρόγραμμα έχει 66 έμπειρους εργαζόμενους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν πλήρως στην ανάγκη για στέγαση και ένταξη των ανθρώπων αυτών στην τοπική κοινωνία.

Επιπρόσθετα η υφιστάμενη και χρήζουσα άμεσης και επιτακτικής αντιμετώπισης ουκρανική κρίση καταδεικνύει με τα εντονότερα χρώματα την ανάγκη διατήρησης ενός προγράμματος υποδοχής και ένταξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης θεωρεί αναγκαία τη συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος με διατήρηση της υφιστάμενης δυναμικότητάς του και τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης ωφελούμενων, ώστε να καταστεί δυνατή η άμεση στέγαση των Ουκρανών πολιτών που προσεγγίζουν καθημερινά της υπηρεσίες μας ζητώντας βοήθεια και υποστήριξη και όποιων προσφύγων δικαιούνται άσυλο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα για την υπόθεση του τροχαίου της Στεφανίας και του Άκη

ΜέΡΑ25: Τα κανάλια έχουν μετατραπεί σε κανόνια που πυροβολούν κάθε μειονότητα