in

Αντίθετο σε στρατιωτική επίθεση στην Συρία το βρετανικό κοινοβούλιο

Αντίθετο σε στρατιωτική επίθεση στην Συρία το βρετανικό κοινοβούλιο

To βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για ανάμειξη της χωρας σε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μετά την ψηφοφορία, 272 υπέρ και 285 κατά, θα σεβαστεί τη βούληση του κοινοβουλίου και δεν θα εγκρίνει μια τέτοια δράση.

Δήλωσε, επίσης, ότι είναι σαφές ότι το κοινοβούλιο είναι αντίθετο σε μία στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα ενεργήσει ανάλογα. Συγκεκριμένα είπε «Το έπιασα»«Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μία σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω, όμως, επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου» πρόσθεσε  και επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον ήταν και τριάντα βουλευτές του ίδιου του του κόμματος, όπως και εννέα των Φιλελεύθερων που τον στηρίζουν, γεγονός που έδωσε λαβή για σκληρά σχόλια στην αντιπολίτευση και τους Εργατικούς. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ερμηνεύεται ως μεγάλο πλήγμα για τον Κάμερον  αφού ο ίδιος είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ενώ παράλληλα είχε καταθέσει την πρόταση για στρατιωτική δράση στη Συρία σε απάντηση των απαιτήσεων των Εργατικών για περισσότερες αποδείξεις σχετικά με την ενοχή του προέδρου Άσαντ

«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ στο BBC μετά την ψηφοφορία ενώ αναφορικά με την στάση των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θα απογοητευτούν με την ανακοίνωση αυτή. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο. «Δεν νομίζω ότι η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι «θα συνεχίσουν τη διαβούλευση» με το Λονδίνο, «έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους μας».

Μετά την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι το ζήτημα της στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας ήταν «εκτός ημερήσιας διάταξης» και τόνισε ότι οι βουλευτές αντέδρασαν στην «υπεροπτική και απερίσκεπτη» πρόταση του πρωθυπουργού.

 

“Διεθνή συνασπισμό” αναζητούν οι ΗΠΑ

«Διεθνή συνασπισμό» που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα αναζητούν  οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσε από τη Μανίλα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, μετά την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης για στρατιωτική επέμβαση.

«Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια», είπε ο Χέιγκελ  σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.

«Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.

Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε η βρετανική βουλή ο κ. Χέιγκελ τόνισε: «Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Τρεις νεκροί σε συγκρούσεις στο Κάιρο και το Πορτ Σάιντ