Την αντίθεση σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων εξέφρασαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) και των Συλλόγων Εργαζομένων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των φοιτητριών που συνεχίζονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ αφορά τη μεταφορά τριών τμημάτων Μηχανικών από τη Σίνδο στις Σέρρες και την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, μια πρόταση που έχει προκαλέσει την οργή των φοιτητών/τριών, εκπαιδευτικών, γονέων και αυτοδιοικητικών φορέων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σταμάτης, πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ όλα τα όργανα των διδασκόντων και οι πρόεδροι των σχολών και των Τμημάτων αντιδρούν στο σχέδιο αυτό το οποίο θα αποτελέσει, όπως είπε, «μέρος μιας συνολική αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων μέσα από έναν νέο νόμο-πλαίσιο που θα φέρει το Υπουργείο Παιδείας και ο οποίος ουσιαστικά μετατρέπει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα από ακαδημαϊκούς χώρους σε επιχειρηματικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών και συμφερόντων».
Δεν θεωρείται τυχαία στον σκοπό αυτό η εφαρμογή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής που έχει αποκλείσει ήδη χιλιάδες φοιτητές από τα πανεπιστήμια, ούτε φυσικά η προωθούμενη εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικά κολλέγια.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει κανένας λόγος μιας τέτοιας αναδιάρθρωσης του ΔΙΠΑΕ πέρα «από το να βοηθηθούν τα τοπικά κολλέγια, τα οποία με κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα ενώ αντίστοιχα στα τμήματα που έχουν προκύψει στα καινούργια πανεπιστήμια έχει παγώσει κάθε διαδικασία από απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων».
Ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ κάλεσε την πολιτεία και τη Διοικούσα να σεβαστεί τον κόπο των καθηγητών και των φοιτητών ενώ παράλληλα ανέφερε πως είναι η μόνη διοίκηση πανεπιστημίου που κατέθεσε τέτοιου είδους αλλαγές.
«Πρόκειται ουσιαστικά για την προώθηση μιας εκπαίδευσης που θα αφορά μόνο τους λίγους», σημείωσε η Αντωνία Δελησταύρου, επίσης μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΔΙΠΑΕ, υπενθυμίζοντας σταθμούς αναδιαρθρώσεων των πρώην ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια και τη σταδιακή μετάλλαξη των δημόσιων πανεπιστημίων σε επιχειρηματικές μονάδες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
«Δεν είναι αυτό το πανεπιστήμιο που θέλουμε», ξεκαθάρισε ακόμη τονίζοντας πως στο πανεπιστήμιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αποκλείονται οι πιο φτωχοί πολίτες καθώς και η ακαδημαϊκή έρευνα υψηλού επιπέδου. «Η αποδόμηση των προγραμμάτων σπουδών προετοιμάζει ένα μέλλον χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε ένα πανεπιστήμιο που να αγκαλιάζει όλους τους νέους και τις νέες, πλήρως στελεχωμένο σύμφωνα με τις ανάγκες σε προσωπικό και υποδομές, εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων με δυνατότητες για δωρεάν στέγαση και μετακίνηση των φοιτητών» πρόσθεσε.
Την αντίθεση των εργαζομένων στην πρόταση της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ για κατάργηση τμημάτων μετέφερε και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γιάννης Γιοβανάκης τονίζοντας πως το πανεπιστήμιο δε λειτουργεί εδώ και καιρό σωστά καθώς προβλήματα έχουν προκύψει εδώ και μήνες με τη θέρμανση, στη φύλαξη και την καθαριότητα. Ωστόσο η τελευταία κίνηση της Διοικούσας έχει προκαλέσει την πιο μεγάλη αναστάτωση καθώς «μοιάζει σαν άσκηση επί χάρτου που αλλάζει τη ζωή των φοιτητών αδιαφορώντας για τις συνέπειες ενώ παράλληλα υποβαθμίζει συνολικά τις σπουδές τους».
Το παράλογο της πρότασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ έγκειται όχι μόνο στο ότι δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση εντός του πανεπιστημίου αλλά και επειδή τα κριτήρια που τέθηκαν στη σχετική πρόταση δεν την τεκμηριώνουν σε καμία περίπτωση. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, μεταξύ άλλων αναφέρονται κριτήρια περί μειωμένου προσωπικού στα προς κατάργηση τμήματα.
«Είναι σαν να μας κουνάνε το δάχτυλο, αφού μας οδήγησαν στην υποστελέχωση να μας κατηγορούν γιατί είμαστε φτωχοί!» σημείωσε ο Δημοσθένης Σταμάτης τονίζοντας πως ένα ακόμη κριτήριο που έχει τεθεί στην εν λόγω πρόταση αφορά την μειωμένη εισαγωγή φοιτητών από ΓΕΛ στα προς συγχώνευση τμήματα. «Αντί η Διοικούσα να αθροίσει τους φοιτητές που προέρχονται από ΓΕΛ σε αυτούς που προέρχονται από ΕΠΑΛ, τους αφαιρεί! Πρόκειται για ρατσιστική αντιμετώπιση των φοιτητών/τριών που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ αλλά και ταυτόχρονα μια απόδειξη των ταξικών κριτηρίων που μπαίνουν πλέον στους υπολογισμούς της Διοίκησης» σημείωσε.
Σταυρούλα Πουλημένη