in

Αντιπολεμικές/ αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ-Γαλλίας

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Χανιά είναι προγραμματισμένες για σήμερα, ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στις ΗΠΑ για την υπογραφή της νέας συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την αντίστοιχη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία. Οι συμφωνίες προβλέπουν μέσα σε άλλα πως περισσότερες από 20 θα είναι πλέον οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις τις οποίες θα χρησιμοποιούν στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, πως έλληνες στρατιώτες πως έλληνες στρατιώτες θα κληθούν αν κριθεί αναγκαίο στο Σαχέλ προς υποστήριξη των Γάλλων «συμμάχων», πως το δημόσιο χρήμα θα συνεχίσει να κατασπαταλάται ταΐζοντας τις πολεμικές βιομηχανίες των δύο μεγάλων δυνάμεων ενώ στα μετόπισθεν των συνόρων η φτώχεια βαθαίνει και εξαπλώνεται.

Στη Θεσσαλονίκη αντιπολεμική συγκέντρωση στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου έχουν καλέσει το ΚΚΕ (μ-λ), το ΝΑΡ, η ΟΚΔΕ, η ΔΕΑ ενώ στις 18.30 ξεχωριστή παρέμβαση έξω από το προξενείο των Η.Π.Α. θα πραγματοποιηθεί από την ΚΝΕ.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σημειώνουν:

«Η επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πιθανότατα για μια 5ετία, που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη από Μπλίνκεν και Δένδια στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε. Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις “αμυντικές” κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!

Αντίστοιχα, η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ταυτόχρονα, η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού.

Σε ευθεία αντιστοίχηση με αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στη πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν-κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες “στρατιωτικοποίησης” της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

Η αποτυχία-αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς. Αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους. Δεν προσφέρουν καμία “σταθερότητα”, αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις «επαναπροωθήσεις» και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κλπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους. Η ωμή και κυνική δήλωση υπουργών της κυβέρνησης «η φρεγάτες ή συντάξεις», φανερώνει τα δεινά που περιμένουν τη νεολαία και το λαό. Με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και το συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με την ένταση της φασιστικοποίησης και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής. Οι προκλήσεις και οι επιθέσεις ακροδεξιών – φασιστικών ομάδων που ζήσαμε στην πόλη μας τις τελευταίες μέρες, σαν νέοι ταγματασφαλίτες, στοχεύουν την αγωνιζόμενη νεολαία και τους εργαζόμενους και κάνουν πλάτες στην αστική τάξη, την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους.

Όσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους “δεσμούς αίματος” της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια.

Έξω οι βάσεις και οι Αμερικάνοι από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!
Όχι στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, όχι στον ευρω-στρατό, έξω απ’ την ΕΕ!
Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας σε υγεία, παιδεία, περιβάλλον.
Όχι στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, αγώνας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.
Αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό-σωβινισμό!».

Κάλεσμα για την συγκέντρωση εξέδωσε και η Ε’ ΕΛΜΕ η οποία σημειώνει πως η νέα συμφωνία για τις βάσεις που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ στις 14 Οκτώβρη και η συμφωνία με την Γαλλία, που ψήφισε η Βουλή στις 7 Οκτώβρη, σηματοδοτούν  ένα νέο γύρο παρεμβάσεων των Αμερικάνων και Ευρωπαίων μπεριαλιστών.  Μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής και ετοιμάζουν νέα δεινά για τη νεολαία και το λαό.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι συλλογικότητες «Ταξική Αντεπίθεση» (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών), «Πέλοτο, στο δρόμο για την αναρχία και τον κομμουνισμό» (Ξάνθη), Κατάληψη Παλιού Νεκροτομείου (Αλεξανδρούπολη) και αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος” (Πάτρα) οι οποίες καλούν επίσης την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στις 18.00 στο Σύνταγμα, στις 18.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, στις 18.30 στην πλατεία Όλγας στην Πάτρα, στις 17.00 στο Προκάτ Ξάνθη και στις 19.00 στο Αναγνωστήριο στην Αλεξανδρούπολη.

«Η πολυεπίπεδη κρίση, και η προσπάθεια από τα καπιταλιστικά κράτη να δαμάσουν ένα συνεχώς διογκούμενο χρέος, σηματοδοτεί για το πολυεθνικό προλεταριάτο, την ένταση της εκμετάλλευσης και της φτώχειας, την αυταρχικοποίηση στο εσωτερικό των κρατών, την αναβάθμιση της καταστολής των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όξυνση των διακρατικών εντάσεων. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε, οφείλουμε με τη σειρά μας να σταθούμε ως τάξη σε θέση μάχης απέναντι στους, εγχώριους και ξένους, δυνάστες μας». σημειώνουν και προσθέτουν πως «τα αστικά κράτη, και τα κεφάλαια που εκπροσωπούν, πασχίζουν να βρουν διέξοδο και να αναπτυχθούν», ενώ «οι ρυθμοί εξάντλησης των κοιτασμάτων πετρελαίου, η αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και οι σπάνιες γαίες (απαραίτητες στις καπιταλιστικές οικονομίες για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και ιδίως οπλικών συστημάτων) και παράλληλα ο ανταγωνισμός στο πεδίο της αγοράς συνθέτουν ένα πλαίσιο ολοένα και πιο οξυμένων ανταγωνισμών», γεγονός που «απαιτεί την επαναδιαπραγμάτευση των μέχρι πρότινος γεωπολιτικών ισορροπιών».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, «το κράτος των ΗΠΑ αυξάνει διαρκώς την παρουσία του μέσω του ΝΑΤΟ, του οποίου οι βάσεις πληθαίνουν, αλλά και μέσω του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-(Αιγύπτου), υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και με την Γαλλία να έχει επίσης σημαντικό βαθμό εμπλοκής», με το ελληνικό κράτος πλέον να μετατρέπει τα εδάφη του σε μία απέραντη νατοϊκή βάση, την ίδια στιγμή που τα μαχητικά του αεροσκάφη εποπτεύουν τον εναέριο χώρο 3 βαλκανικών χωρών ενώ αυτοπροωθείται ως ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ».

«Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του ελληνικού κράτους στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης ενός μαζικού και μαχητικού αντιπολεμικού κινήματος που θα βάζει στο στόχαστρο –σε τακτική και όχι ευκαιριακή και εθιμοτυπική βάση- τους πραγματικούς υπεύθυνους, δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές και διακρατικές διενέξεις, τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό και καταπιεστικό σύστημα θέτοντας τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ως τη μοναδική επιλογή μπροστά στην προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ανώμαλη, π@ρνη, χοντρέλα»: Άγριο bullying σε κορίτσι Γυμνασίου στην Ξάνθη

«Ευρώπη ‘51»: τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στο θερινό cine ΑΠΟΛΛΩΝ