Ένα αντιφασιστικό μονοήμερο στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ διοργανώνει το Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Στις 18:00 στην Παλιά Φιλοσοφική θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Ο εθνικισμός στην εκπαίδευση, η άνοδος της ακροδεξιάς και οι απαντήσεις του αντιφασιστικού κινήματος”, ενώ θα ακολουθήσει hip hop live.
Όπως σημειώνει το Ελευθεριακό Σχήμα, «οι αφορμές είναι αρκετές. Πρώτα απ’ όλα το πατριωτικό και μιλιταριστικό κλίμα που διαμορφώνεται από τις παρελάσεις και τις εθνικές φιέστες της 25ης Μαρτίου σε σχολεία και γειτονιές. Την ίδια στιγμή οι λαοί του κόσμου ματώνουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και το ελληνικό κράτος εμπλέκεται όλο και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια των παγκόσμιων αφεντικών.
Επιπλέον, οι πρόσφατες ομο-τρανσφοβικές επιθέσεις στην Αριστοτέλους, το βάψιμο ναζιστικών συμβόλων στο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης στη Νεάπολη, ή το βάψιμο στη σχολή κινηματογράφου στη Σταυρούπολη, δείχνουν πως αναδύονται νέες ομάδες ακροδεξιών αποφασισμένες να κινηθούν.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις στην λαϊκή της Ξηροκρήνης και οι κινητοποιήσεις στήριξης ενάντια στην εκδίωξη μικροπωλητών ή και η παλαιότερη επίθεση σε βάρος οικογένειας ρομά στις Συκιές μας υπενθυμίζουν πως χρειάζεται να δώσουμε βάρος στον πρωταρχικό χώρο που πολεμάμε τον φασισμό τους δρόμους, με τις σχέσεις αλληλεγγύης και τις οργανωμένες δυνάμεις.
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 9 Απρίλη εκδικάζεται η βαρύτατη και εκδικητική ποινικοποίηση του αντιφασιστικού αγώνα, με 51 συντρόφους/ισσες να βρίσκονται με περιοριστικούς όρους επειδή σβήσανε φασιστικά συνθήματα. Κι όλα αυτά σε μια πόλη που έχει μάθει να μη το βάζει κάτω και στον εμπρησμό της κατάληψης Libertatia απαντάει με πείσμα, υπομονή, ανοικοδόμηση και αγώνα. Μία απο τις οποίες δικάσιμους είναι στις 28-3.
Στη συζήτηση μας επιθυμούμε να ψάξουμε τις ρίζες του προβλήματος μέσα από την εκπαίδευση, να δούμε την συγκυρία μέσα από το πρίσμα μαθητ(ρι)ών, φοιτητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών, την επιβολή των αποκλεισμών και των φραγμών με βάση φυλετικά και ταξικά κριτήρια, να δούμε που βρισκόμαστε και να παλέψουμε για τις σχέσεις αλληλεγγύης και τις δομές αλληλοβοήθειας που θα ενισχύσουν το αντιφασιστικό κίνημα.
Γνωρίζουμε καλά πως η άνοδος της ακροδεξιάς δεν αρχίζει και τελειώνει στην εκπαίδευση, ούτε στα κάγκελα του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και γι’ αυτό θέλουμε να συναντηθούμε, να συνδέσουμε τους αγώνες μας και να δώσουμε προοπτικές στην πάλη μας ενάντια στην ακροδεξιά, τον πόλεμο, την πατριαρχία και την εξουσία. Καθένας από το μετερίζι του, φτιάχνοντας τον κοινό τόπο της αλληλεγγύης, της αυτοοργάνωσης και την αντίστασης.
Ελευθεριακό Σχήμα Φιλοσοφικής».