in ,

«Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας»: 2 μέρες για την αποφυλάκιση του Πάνου Καλαϊτζή

Την άμεση απελευθέρωση του Πάνου Καλαϊτζή ζητάει η πρωτοβουλία φίλων, συγγενών, συντρόφων/ισσών, η οποία διοργανώνει μικροφωνική συγκέντρωση αντιπληροφόρησης για την υπόθεση αύριο, Τρίτη 21 Ιουνίου, στις 19.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ τη συγκέντρωση στηρίζουν και συλλογικότητες του αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού χώρου.

Το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιουνίου στις 18.00 στο Κοινωνικό κέντρο OVRADERA, θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση με θέμα «Άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. 187Α: Τρομονόμος και προφυλακίσεις».

Σε παλιότερη ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη δίωξη, η οποία έχει επιφέρει την προφυλάκιση του Πάνου Καλαϊτζή, η πρωτοβουλία ανέφερε:

«Από τις 11/02/2022 ο Παναγιώτης Καλαϊτζής βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού κατηγορούμενος βάσει του τρομονόμου (νόμος 187α) για συμμετοχή στην οργάνωση «Αναρχική Δράση». Όλα ξεκινούν στις 08/02/2022 μετά από την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο Ινστιτούτο Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (ΙΕΘΠ) στην Θεσσαλονίκη. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη θα συλληφθούν ο Θ. Χατζηαγγέλου, ο οποίος ανέλαβε εξ’ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη για τον εμπρησμό και η Γ. Βούλγαρη, η οποία δήλωσε μόνο συνέργεια στην τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού στο ΙΕΘΠ. Αργότερα την ίδια μέρα θα συλληφθεί και ο Παναγιώτης κάτω από το σπίτι της συντρόφου του.

Η εμπλοκή του Παναγιώτη στην υπόθεση προέκυψε αποκλειστικά από το γεγονός ότι οι συγκατηγορούμενοι του συνελήφθησαν στο διαμέρισμά του και εκεί θα κατασχεθούν διάφορα ευρήματα, που θα μπουν στο κατηγορητήριο ως πειστήρια της ύπαρξης οργάνωσης. Από την πρώτη στιγμή ο Παναγιώτης θα αρνηθεί κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες και θα δηλώσει πως είχε παραχωρήσει το διαμέρισμά του, στον συνάδελφό του Θ. Χατζηαγγέλου, για να περάσει την καραντίνα του, καθότι είχε νοσήσει με covid-19. Αυτό συνέβη για την προφύλαξη της ομαλής λειτουργίας της συνεργατικής επιχείρησης που διατηρούσαν μαζί, καθώς και η σύντροφος του Θ. Χατζηαγγέλου αποτελεί μέλος της. Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος θα επιβεβαιώσει ότι ο Πάνος το τελευταίο διάστημα έμενε στο σπίτι της συντρόφου του. Το γεγονός πως ο Παναγιώτης δεν είχε επισκεφθεί το διαμέρισμα του για 2 εβδομάδες πριν τη σύλληψη του, θα επαληθευτεί και από την ίδια τη δικογραφία, αφού στις καταθέσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δεν αναφέρεται το όνομα του Παναγιώτη σε καμία από τις παρακολουθήσεις της. Τη μη εμπλοκή του Παναγιώτη στην υπόθεση του εμπρησμού θα επιβεβαιώσει με επιστολή και ο συγκατηγορούμενός του Θ. Χατζηαγγέλου.

Δυστυχώς, όλα αυτά δεν θεωρήθηκαν αρκετά για να πειστούν οι αρμόδιες αρχές και ο Παναγιώτης βρίσκεται πλέον προφυλακισμένος περιμένοντας τον ορισμό ημερομηνίας της δίκης του. Ο λόγος κατά την άποψη μας είναι η, για μία ακόμη φορά, τυφλή και άκριτη ποινικοποίηση των κοινωνικών, συναδελφικών και φιλικών σχέσεων, χωρίς κανένα στοιχείο. Μετά, λοιπόν, τη σύλληψη του Θ.Χατζηαγγέλου και της Γ.Βούλγαρη, ο Παναγιώτης ήρθε ως ο χρήσιμος τρίτος ώστε να στοιχειοθετηθεί και να ισχυροποιηθεί η κατηγορία της τρομοκρατικής οργάνωσης, που όπως βλέπουμε, δεν απαιτεί αδιάσειστα στοιχεία, αλλά ούτε καν ενεργή συμμετοχή κάποιου για να τον ενοχοποιήσει. Αρκούν όμως οι κοινωνικές σχέσεις! Και αυτό ακριβώς είναι που πονικοποιείται στην υπόθεση αυτή. Δυστυχώς, αυτή η τρομακτική διάσταση του εν λόγω νόμου έχει εκδηλωθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Κοινωνικές, συντροφικές και φιλικές σχέσεις θεωρούνται τεκμήρια ενοχής. Και εάν πολλές φορές, αυτή η επικίνδυνη λογική “πέφτει” στα δικαστήρια, οι μήνες προφυλάκισης δεν επιστρέφουν ποτέ πίσω στους κατηγορούμενους, οι οποίοι περνάνε μία εξαιρετικά ψυχοφθόρα και απάνθρωπη διαδικασία.

Για την ανάδειξη αυτής της ιστορίας αλλά και την εμπρακτη αλληλεγγύη μας στον Παναγιώτη Καλαϊτζή συστήσαμε την πρωτοβουλία συγγενών, φίλων και συντρόφων/ισσών #freepanoulis. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σκευωρία που έχει στηθεί και κρατάει προφυλακισμένο, χωρίς στοιχεία, έναν ακόμη άνθρωπο. Στηρίζουμε ηθικά, οικονομικά και πολιτικά τον Πάνο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι την αποφυλάκιση και την αθώωση του. Ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας για το δίκαιο ενός ανθρώπου που «προσπαθεί να κρατήσει το ανάστημα του απέναντι σε αυτή την αυθαιρεσία, που νομίζει πως οι ζωές των ανθρώπων είναι ένα πιόνι σε μια αόρατη σκακιέρα». Είναι κάτι που το οφείλουμε στον συγγενή/φίλο/σύντροφο Πάνο, αλλά και στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στην θέση του».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κείμενο 1.000 πανεπιστημιακών ενάντια στον νόμο Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ρατσιστική επίθεση φασιστοειδών κατά μετανάστη εργάτη στο Χαλάνδρι