in ,

«Ανοίξτε τα σύνορα στους ζαπατίστας»- Διαμαρτυρία στο γαλλικό προξενείο Θεσσαλονίκης

Μικροφωνική συγκέντρωση πραγματοποίησε το μεσημέρι της Παρασκευής το «Συντονιστικό Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής για το ταξίδι των ζαπατίστας» έξω από το γαλλικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να αρνηθεί την είσοδο των ζαπατίστας στην Ευρώπη. Η διαμαρτυρία έγινε στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής εβδομάδας δράσεων με σύνθημα «Ανοίξτε τα σύνορα στους ζαπατίστας».

«Καταγγέλλουμε τον θεσμικό ρατσισμό να εμποδίσει την είσοδο των ζαπατίστας στην Ευρώπη. Θα σπάσουμε τους πλανητικούς κλοιούς, θα συναντηθούμε στον αγώνα για ζωή, στον αγώνα για γη και ελευθερία» δήλωσαν τα μέλη του Συντονιστικού τα οποία παρέδωσαν στην είσοδο του γαλλικού προξενείου επιστολή προς τη γαλλική κυβέρνηση που υπογράφουν εκατοντάδες οργανώσεις και συλλογικότητες απ’ όλο τον κόσμο.

 

Ακολουθεί η Επιστολή Προς Τη Γαλλική Κυβέρνηση Για Την Είσοδο Αντιπροσωπείας Ιθαγενών, Κυρίως Ζαπατίστας Από Το Μεξικό, Στη Γαλλική Επικράτεια

Υπόψη:

κ. Darmanin

Ministre de l’Intérieur

Place Beauvau 75008 Paris

κ. Le Drian

Υπουργός Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων

37 Quai d’Orsay, 75007 Παρίσι

Κοινοποίηση: κ. Jean-Pierre Asvazadourian

Πρέσβη της Γαλλίας στο Μεξικό

Παρίσι, 13 Ιουλίου 2021

Κύριοι,

Μια αντιπροσωπεία εκατόν εξήντα Μεξικανών υπηκόων, από ζαπατιστικές κυρίως κοινότητες αυτόχθονων ιθαγενών λαών της Τσιάπας, προετοιμάζεται εδώ και μήνες να έρθει στην Ευρώπη για να συναντηθεί με ομάδες αλληλεγγύης, πολιτιστικές ενώσεις, καλλιτεχνικές ομάδες, συνδικάτα, ΜΚΟ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες εκδηλώσεις στις οποίες η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, οικολογίας, δικαιοσύνης, κοινωνικών δικαιωμάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες από 800 οργανώσεις, ιδρύματα και προσωπικότητες έχουν υπογράψει τη διακήρυξη «Περιμένοντας το Πλοίο για τη Ζωή» οποία αναφέρεται: «Από τις γεωγραφίες μας, τους τόπους και τους χώρους του αγώνα μας, επαναλαμβάνουμε την πρόσκληση να έρθουν στην Ευρώπη, να μας επισκεφθούν και να συναντηθούμε σε αυτή τη γη που δεν είναι γη μόνο του άγριου, πολυεθνικού κεφαλαίου, αλλά και ο τόπος στον οποίο αγωνιζόμαστε για να καταφέρουμε η ζωή, ο κόσμος όλος δηλαδή, να είναι ένας τόπος αξιοπρέπειας, ένας τόπος για να ζήσεις».

Απέναντι στην παρούσα κατάσταση ενός πλανητικού σοκ, οι ιθαγενείς κοινότητες και ιδιαίτερα το ζαπατιστικό κίνημα, έρχονται στην Ευρώπη για να «πραγματοποιηθούν συναντήσεις, συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών, αναλύσεων και εκτιμήσεων μεταξύ όσων, με τις διαφορετικές μας αντιλήψεις και στους διαφορετικούς μας χώρους, δεσμευόμαστε στον αγώνα για τη ζωή», όπως αναφέρεται στο κείμενο «Μια Διακήρυξη για τη ζωή».

Όσοι/ες από εμάς τους/τις προσκαλέσαμε να έρθουν για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, θεωρούμε ότι ο αγώνας για τη ζωή είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας, ένα ζήτημα επιτακτικό· αν δεν αγωνιστούμε για τη ζωή, δεν θα υπάρξει μέλλον.

Και καθώς θεωρούμε ότι για τη γαλλική κυβέρνηση αυτός ο αγώνας για τη ζωή θα έπρεπε επίσης να αποτελεί προτεραιότητα, κατανοούμε ότι η γαλλική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να δεχτεί τον λόγο αυτό ως έναν από τους επιτακτικούς λόγους για την κατ’ εξαίρεση είσοδο στη χώρα, καθώς το ταξίδι αυτό είναι για υφάνουμε ξανά τον καμβά της ελπίδας και της ελευθερίας.

Θεωρούμε ότι οι συναντήσεις που έχουν ήδη οργανωθεί, οι προσκλήσεις όσων υπογράφουν τις προαναφερθείσες διακηρύξεις, οι προσκλήσεις εκείνων που επίσης υπογράφουν την παρούσα επιστολή, και πάνω απ’ όλα το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία έρχεται για να αγωνιστεί για τη ζωή απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και του ανθρώπου την οποία βιώνουμε, αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός επιτακτικού, εξαιρετικού, λόγου που πρέπει να επιτρέψει την είσοδο της αντιπροσωπείας.

Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε σας, γιατί θα θέλαμε να έχουμε την επιβεβαίωσή σας ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε αυτόν τον αγώνα για τη ζωή. Ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια, αποστάσεις ή σύνορα που θα εμποδίσουν την πατρίδα της αδελφοσύνης, της ελευθερίας και της ισότητας να αποτελέσει τη φυσική γέφυρα άφιξης αυτής της ιστορικής αντιπροσωπείας που για πρώτη φορά θα θέσει τη φωνή των γηγενών λαών στο προσκήνιο των δρόμων, των θεάτρων, των πανεπιστημίων και των καρδιών μας.

Για τον λόγο αυτό, στηριζόμενοι/ες στις περισσότερες από 4000 οργανώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο που έχουν υπογράψει το ανακοινωθέν «Μια Διακήρυξη για τη Ζωή» και σε όσες συμμετέχουν και υπογράφουν αυτή την επιστολή,

Ζητάμε ναμεριμνήστε για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε η αντιπροσωπεία αυτή να μπορέσει να εισέλθει στο γαλλικό έδαφος στα μέσα Ιουλίου, αεροπορικώς.

Αναμένουμε την απάντησή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών: ένα δυσανάλογο και αναποτελεσματικό μέτρο για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της COVID-19

Θεατρική παράσταση «Οι γειτονιές του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου στις 26 Ιούλη