Τα σχολεία ανοίγουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκλεισαν, χωρίς δηλαδή ουσιαστικά μέτρα που θα εγγυώνται ταυτόχρονα τη δια ζώσης διδασκαλία αλλά και την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Με τη χώρα να βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της σε σχέση με την εξάπλωση του Covid-19, η κυβέρνηση επέλεξε να ρίξει όλο το βάρος στις πλάτες των οικογενειών των μαθητών αλλά και των καθηγητών, για να μην υπάρξει νέα υπερ-μετάδοση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε πάντως ο Γιώργος Γεωργαντάς στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 500 κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές. Επίσης έχουν γίνει πάνω από 380.000 self test.
Τα σχολεία λοιπόν ανοίγουν για να ξανακλείσουν σε δύο εβδομάδες λόγω Πάσχα, παρά τις έντονες διαφωνίες αρκετών μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Τσιώδρας
Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, δεν γίνονται κατά προτεραιότητα, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει με τους νοσούντες μαθητές, ελάχιστοι μπορούν να εγγυηθούν για το αν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ γίνονται με το σωστό τρόπο και αν το αποτέλεσμά τους είναι αξιόπιστα, τα τμήματα δεν έχουν αραιώσει, προσλήψεις καθηγητών και καθαριστικού προσωπικού δεν έχουν γίνει.
Αποχή των μαθητών του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης
«Για να μείνουμε ασφαλείς ζητούμε περισσότερα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας ώστε να μην επικρατεί συνωστισμός κατά την προσέλευση στην σχολική μονάδα. Επίσης, η χρήση των self test, βάση ανακοίνωσης από την κυβέρνηση, δεν αποτελεί προστασία διότι η αξιοπιστία των test και η χρήση τους δημιουργεί ανησυχίες στους μαθητές ως προς την αποτελεσματικότητά τους και ζητούμε την ευθύνη των test να την πάρει η κυβέρνηση επειδή πρόκειται για μια ιατρική πράξη χωρίς πιστοποίηση έγκρισης ευθύνης. Θέλουμε λιγότερους μαθητές ανά τμήμα (15), περισσότερους υπαλλήλους καθαριότητας στην σχολική μονάδα, έλεγχο ασφαλείας στους εργασιακούς χώρους των μαθητών. Θέλουμε την ασφάλειά μας», τονίζουν οι μαθητές του 6ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης που προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματά τους.
Η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει για τα εσπερινά ΕΠΑΛ: «πρόκειται για χώρους μαζικής συνάθροισης εργαζομένων που παλεύουν για το μεροκάματο. Καθημερινά το πρωί κυριολεκτικά ξεζουμίζονται μέσα στους εργασιακούς χώρους, σε συνθήκες όχι μόνο ελαστικών εργασιακών σχέσεων, αλλά και ελαστικής τήρησης των διαβόητων “πρωτοκόλλων” προστασίας από τον κορονοϊό.
Το βράδυ καλούνται να δώσουν τη μάχη της γνώσης, με εξασθενημένο αντικειμενικά ανθρώπινο οργανισμό (λαμβάνοντας υπόψη και την ηλικία των μαθητών αυτών), σε σχολεία όπου συνήθως δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις τεχνικές υγειονομικές προδιαγραφές που θέτουν οι ειδικοί (π.χ. συνωστίζονται σε τμήματα με πάνω από 17 μαθητές, σε αίθουσες μικρές με ανεπαρκή αερισμό, σε ανύπαρκτες αυλές κ.ά.).
Επιστρέφουν μετά τις 10.00 μ.μ. στο σπίτι τους, άγνωστο με ποιον τρόπο, καθώς για αρκετούς από αυτούς ο τόπος διαμονής βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σχολεία τους, αλλάζοντας πολλές συγκοινωνίες και με τους γνωστούς περιορισμούς κυκλοφορίας».
Χωρίς self test φυλακτικό και καθαριστικό προσωπικό των σχολείων
Απίστευτο κι όμως αληθινό: Σχολικοί φύλακες και σχολικές καθαρίστριες δε δικαιούνται να παραλάβουν και να κάνουν το self test, λες και κινούνται σε διαφορετικό χώρο από ότι μαθητές και καθηγητές. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα:
«Είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον, η απαξιωτική και υποτιμητική συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους των Δήμων. Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης του νέου κορωνοϊού (SARS-COV-2) και την δραματική εξάπλωσή του στη χώρα μας με τις γνωστές συνέπειες, οι εργαζόμενοι σχεδόν σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων, έδωσαν με αυταπάρνηση και αξιοπρέπεια, «μάχη» με τον κορωνοϊό, τις περισσότερες φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να κρατήσουν «όρθια» την Κοινωνία και να δώσουν ελπίδα καταπολέμησης, νίκης και εξάλειψης της πανδημίας!
Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά «ξέχασε» ότι στις Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν σύντομα, εργάζονται και έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους οι Σχολικές Καθαρίστριες και οι Σχολικοί Φύλακες! Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την διενέργεια των self-test, αφορούν μόνο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αποκλείοντας τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και φύλαξη των Σχολικών Μονάδων.
Οι Σχολικές Καθαρίστριες, με το άνοιγμα των σχολείων επιφορτίζονται για ακόμη μια φορά με την καθαριότητα των αιθουσών διδασκαλίας, των γραφείων των καθηγητών, των τουαλετών και του προαυλίου χώρου και αναλαμβάνουν τον σημαντικότερο ρόλο απέναντι στην προσπάθεια καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στους μαθητές, στους καθηγητές και φυσικά στους γονείς και τις οικογένειές τους.
Καθώς και οι Σχολικοί Φύλακες, όπου βρίσκονται στα Σχολικά Συγκροτήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προφυλάσσοντας τα από φθορές και εξωγενείς παράγοντες και παραδίδοντας τα κάθε φορά στην εκπαιδευτική κοινότητα και στα παιδιά μας ασφαλή και λειτουργικά. Ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και ειδικά τώρα με τη πανδημία διασφαλίζουν τη μη επαφή των παιδιών με εξωσχολικά στοιχεία.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς να εντάξουν άμεσα τις Σχολικές Καθαρίστριες και τους Σχολικούς Φύλακες στον προγραμματισμό διενέργειας επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών self-test, ειδάλλως είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να ενεργήσουμε άμεσα για την διαφύλαξη της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων στις Σχολικές Μονάδες».
Πανελλαδική ημέρα δράσης για την εκπαίδευσητην Τετάρτη 14 Απρίλη
Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές διεκδικούν την ασφαλή επαναλειτουργία όλων των σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα, ορίζοντας την Τετάρτη 14 Απρίλη ως Πανελλαδική ημέρα δράσης την Τετάρτη 14 Απριλίου με τα εξής αιτήματα:
-Αραίωση των μαθητών ανά τάξη.
-Πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας.
-Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
-Κατάργηση των προαγωγικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
-Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία.
Για τη Θεσσαλονίκη έχει ήδη προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σταυρούπολης με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο από επιπλοκές του κορονοϊού δύο μαθητριών του εσπερινού ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.