in

Ανοιχτοχέρηδες οι επίτροποι με τα λεφτά των άλλων

Ανοιχτοχέρηδες οι επίτροποι με τα λεφτά των άλλων

Μια επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, συνολικού κόστους 75.000 ευρώ ήταν το πιο ακριβό ταξίδι Ευρωπαίου επιτρόπου τούς πρώτους δύο μήνες του 2016, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το βελγικό περιοδικό «Knack».

Αυτό το συγκεκριμένο δίμηνο τα 261ταξίδια που έκαναν συνολικά τα μέλη της Κομισιόν στοίχισαν περίπου 500.000 ευρώ στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Ίσως η πιο ακριβή επίσκεψη ήταν η μία και μόνο διανυκτέρευση στην Αιθιοπία, που κόστισε 629 ευρώ. 

Η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη όταν οι επίτροποι χρησιμοποιούσαν ναυλωμένα αεροσκάφη για τις μετακινήσεις τους, όπως έγινε στην περίπτωση της επίσκεψης της αρμόδιας για την εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Μπακού.

Η Κομισιόν υποστήριξε ότι τα αεροπορικά «ταξί» μπορούν να χρησιμοποιούνται εάν οι κανονικές πτήσεις δεν εξυπηρετούν το πρόγραμμα του επιτρόπου. 

Ακριβή ήταν και η διήμερη διαμονή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Ρώμη τον Φεβρουάριο του 2016, που στοίχισε 27.000 ευρώ, αλλά και τα ταξίδια του Χρήστου Στυλιανίδη -αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια- μεταξύ άλλων στη Σομαλία και την Τουρκία, ύψους συνολικά 11.000 ευρώ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιούνται δαπάνες αυτού του είδους και μεγέθους, παρότι η Κομισιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να εμποδίσει την αποκάλυψή τους.

Τα έγγραφα για τις ταξιδιωτικές δαπάνες ζήτησε η ισπανική ΜΚΟ για τη διαφάνεια, Access Info, που αφιέρωσε τρία ολόκληρα χρόνια προστριβών με τις Βρυξέλλες για το ποια και πόσα έγγραφα μπορεί να δει και να εξετάσει. Κι ακόμα προσπαθεί να δει τα στοιχεία για άλλες χρονικές περιόδους. 

«Απλώς ζητήσαμε τις ελάχιστες πληροφορίες για το πώς η Κομισιόν διαχειρίζεται τα δημόσια κονδύλια», δήλωσε στο «Knack» η Ελεν Ντάρμπισιρ, επικεφαλής της Access Info Europe. «Κάθε φορολογούμενος έχει το δικαίωμα να μάθει πώς ξοδεύονται τα χρήματά του». 

Αυτό που υποστηρίζει δικαιολογώντας την κωλυσιεργία η Κομισιόν είναι ότι η δημοσιοποίηση των ταξιδιωτικών δαπανών για τους υπόλοιπους μήνες του 2016 μπορεί να αποτελέσει «μεγάλο βάρος» για τις διοικητικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς ο ευρωπαϊκός θεσμός είναι ήδη «ένας από τους πλέον ελεγχόμενους οργανισμούς παγκοσμίως» αφού υποβάλλει τις δαπάνες που και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Σώμα των Ελεγκτών.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess