in ,

Ανησυχία ΟΗΕ για σεξουαλική παρενόχληση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Ανησυχία ΟΗΕ για σεξουαλική παρενόχληση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σχετικά με αναφορές από αιτούντες άσυλο, οι οποίο καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση και βία στα κέντρα υποδοχής στα ελληνική νησιά.

Η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, Σεσίλ Πουιγί, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη τόνισε ότι το 2017 η Ύπατη Αρμοστεία έλαβε αναφορές από 622 επιζήσαντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας, από τους οποίους τουλάχιστον το 28% βίωσαν τέτοια περιστατικά μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα. 

Διευκρινίζει, πάντως ότι ο αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από τα καταγεγραμμένα, καθώς «ο εντοπισμός και η παροχή βοήθειας σε επιζήσαντες και επιζήσασες παρεμποδίζονται από μια απροθυμία τους να αναφέρουν τις επιθέσεις επειδή νιώθουν φόβο, ντροπή ή αβοήθητοι. Επίσης, ανησυχούν μην υποστούν διακρίσεις και αντίποινα ή μη στιγματιστούν ενώ δε νιώθουν αρκετή εμπιστοσύνη για να ανοιχτούν, ακόμα και στο προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας και σε επαγγελματίες κρατικών φορέων στους τομείς της περίθαλψης και της ψυχικής υγείας».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, όπου διαμένουν περίπου 5.500 άνθρωποι, καθώς επισημαίνεται ότι σε αυτά τα κέντρα οι τουαλέτες και τα ντους είναι χώροι προς αποφυγή όταν πέσει η νύχτα για τις γυναίκες και τα παιδιά, εκτός αν συνοδεύονται. 

Επιπλέον, ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη ασφάλειας επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ οι συνθήκες αυτές προκαλούν όλο και περισσότερη αγανάκτηση μεταξύ του πληθυσμού και αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Η Ύπατη Αρμοστεία ανακοινώνει ότι καλωσορίζει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, όμως επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα ουσιώδη μέτρα για την προστασία όσων διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, όπως ο διαχωρισμός στα καταλύματα και τους χώρους υγιεινής με βάση το φύλο, η βελτίωση των συνθηκών και των υπηρεσιών (μεταξύ άλλων της ιατρικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και της πολιτισμικής διαμεσολάβησης), η αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας και των περιπολιών, η ενίσχυση του φωτισμού, η ενίσχυση των προσπαθειών για τη μείωση του υπερπληθυσμού και ο διορισμός επιπλέον προσωπικού που θα ειδικεύεται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζητάει επίσημα στοιχεία, χωρίς, ωστόσο να αρνείται τις «ανώνυμες βιωματικές», όπως τις αποκαλεί, εμπειρίες.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη«θα περιμέναμε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μια εμπεριστατωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη έκθεση που να βασίζεται και σε συγκεκριμένες καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές, επίσημα στοιχεία και δεδομένα».

Σε σχετική ανακοίνωση, τέλος, επισημαίνει ότι «το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς της Πολιτείας συνεργάζονται στενά με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς παράγοντες, διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τόσο στους χώρους Υποδοχής των νησιών, όσο και στις δομές της ενδοχώρας». Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, κάθε πρόταση που συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών «γίνεται δεκτή με ευαρέσκεια από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο καταγράφει και λαμβάνει υπόψη όλες τις σχετικές διαπιστώσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέα 48ωρη απεργία στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και την ιστοσελίδα «stokokkino.gr»

Οι δικοί μας μάρτυρες. Του Γιώργου Τσιριγώτη