in ,

Ανησυχία από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για την κατάσταση του Τύπου στην Ελλάδα

Ανησυχία για τη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου εξέφρασε η  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Μάια Σεβέρ σε συνέντευξη της στην EURACTIV Ελλάδας. Η ίδια παρατήρησε έλλειψη εμπιστοσύνης, οικονομική αστάθεια και ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η κατασκοπεία και οι κατηγορίες κατά των εκπροσώπων του Τύπου.

Μιλώντας για το συνέδριο των δημοσιογράφων στη Σαμοθράκη η Μάια Σέβερ τόνισε πως «Στο συνέδριο, γίναμε μάρτυρες επιθέσεων από κυβερνητικούς εκπροσώπους στους δημοσιογράφους λόγω των ευρημάτων της ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (Media Freedom Rapid Response – MFRR), καθώς και δυσπιστίας ως προς τη συνάφεια της έκθεσης MFRR».

«Αλλά τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα» επισήμανε η Σεβέρ. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα στην ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική, τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης».

Αναφέρθηκε ακόμη στα επιχειρήματα της κυβέρνησης μέσω της υφυπουργού Μετανάστευσης Σοφίας Βούλτεψη η οποία τοποθετήθηκε σε πάνελ του συνεδρίου της Σαμοθράκης. Η Σεβέρ δήλωσε συγκεκριμένα πως «τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους»

Όσον αφορά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, η Σεβέρ τόνισε ότι «τα σημερινά γεγονότα με τις υποκλοπές και το Pegasus είναι πράγματι απίστευτα» τονίζοντας πως «είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε, σημειώνοντας τη «βαθιά δυσπιστία» των δημοσιογράφων στη χώρα.

Όσον αφορά τις SLAPP αγωγές σε βάρος δημοσιογράφων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων επεσήμανε στη Euractiv τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν  οι δημοσιογράφοι μαζί με τις υποκλοπές και τις μηνύσεις/αγωγές με στόχο τον εκφοβισμό (SLAPPs).

«Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν εξήγησαν την οικονομική τους κατάσταση. Είναι τόσο άσχημη που αναγκάζονται να κάνουν πολλές δουλειές. Πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τις δουλειές τους και είναι δύσκολο να βρουν χρόνο για να αγωνιστούν για την ελευθερία της δημοσιογραφίας».

Τέλος, σχετικά με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει την Ελλάδα στην 108η θέση όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης αλλά και άλλες έρευνες η Σεβέρ εξέφρασε τον φόβο ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για το κράτος δικαίου για το 2022, επανέλαβε τις σημαντικές ανησυχίες της και συνέστησε στην Ελλάδα να «θεσπίσει νομοθετικά και άλλα προστατευτικά μέτρα για τη βελτίωση της φυσικής ασφάλειας και του εργασιακού περιβάλλοντος των δημοσιογράφων».

«Αυτά είναι τα γεγονότα. Είχα πολλές επαφές και συζητήσεις με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στη Σαμοθράκη- κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική και προκλητική. Υποσχέθηκα ότι η Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Δμοσιογράφων θα βοηθήσει και θα παράσχει κάθε υποστήριξη στους Έλληνες συναδέλφους» πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Κανένα σπίτι στο σφυρί

Καταδικάζει την προσαγωγή και κράτηση του Νίκου Πηλού η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου