Απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα της έκθεσης για την ισότητα των δύο φύλων που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η έκθεση κατατάσσει 142 χώρες σχετικά με το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών με τέσσερις δείκτες αυτούς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομικής συμμετοχής και της πολιτικής χειραφέτησης.
Σύμφωνα με την έκθεση το χάσμα μεταξύ των φύλων σχετικά με την συμμετοχή και τις ευκαιρίες στην οικονομία ανέρχεται σήμερα στο 60% σε όλο τον κόσμο, έχοντας κλείσει κατά 4% μονάδες από το 2006, όταν το Φόρουμ ξεκίνησε για πρώτη φορά αυτή τη μέτρηση. Με βάση αυτή την τροχιά, και με όλα τα άλλα να παραμένουν ίσα, θα χρειαστούν 81 έτη για τον κόσμο ώστε να κλείσει τη ψαλίδα, εκτιμά η έκθεση.
Σε 142 χώρες, η διαφορά μεταξύ των φύλων είναι πιο περιορισμένη όσον αφορά την υγεία και την επιβίωση. Το χάσμα αυτό ανέρχεται σε 96% σε παγκόσμιο επίπεδο, με μόλις 35 χώρες να έχουν κλείσει εντελώς τη ψαλίδα. Μάλιστα τρεις χώρες έχουν κλείσει το χάσμα κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το χάσμα του μορφωτικού επιπέδου είναι το επόμενο πιο περιορισμένο, καθώς βρίσκεται στο 94% σε παγκόσμιο επίπεδο. Εδώ, 25 χώρες έχουν κλείσει το χάσμα εντελώς. Ενώ το χάσμα μεταξύ των φύλων ως προς την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες υστερεί πεισματικά την ώρα που το χάσμα για πολιτική χειραφέτηση, ο τέταρτος πυλώνας που μετράται, εξακολουθεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο, μόλις στο 21%.
Ραγδαία αύξηση της ανισότητας στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση μετά την Κίνα, την Ουγκάντα την Γουατεμάλα και τη Σλοβακία ενώ ακολουθούν σε χειρότερη μοίρα η Ουγγαρία, το Αζερμπαϊτζάν και η Κύπρος.
Η Ελλάδα έλαβε 0.678 πόντους όταν το 0.00 αντιπροσωπεύει την ανισότητα και το 1.00 την απόλυτη ισότητα. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι η “κατρακύλα” της χώρας από το 2006. Συγκεκριμένα το 2006 βρισκόταν στην 69η θέση της κατάταξης, το 2010 στην 58η ενώ η ραγδαία κάθοδος εντοπίζεται το 2012 όπου η Ελλάδα πέφτει στην 82η θέση, το 2013 στην 81η και το 2014 στην 91η θέση.
Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες η χώρα βρίσκεται στην 87η θέση όσον αφορά στη συμμετοχή και τις ευκαιρίες στην οικονομία, στην 53η θέση όσον αφορά την εκπαίδευση, στη 55η όσον αφορά την υγεία. Το χαμηλότερο δείκτη συναντάμε όσον αφορά την πολιτική χειραφέτηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση.
Στη κορυφή οι Σκανδιναβικές χώρες, στο πάτο η Υεμένη
Σύμφωνα με την έκθεση οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στη κορυφή εκείνων που κλείνουν την ψαλίδα στο δρόμο προς την ισότητα των φύλων. Στη πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία ενώ ακολουθεί η Δανία, η Νικαράγουα, η Ρουάντα, η Ιρλανδία, η Φιλιππίνες και το Βέλγιο. Η Γερμανία βρίσκεται στη 12η θέση, η Γαλλία στη 16η θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο στην 26η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στον αριθμό 20 μετά από τη βελτίωση τόσο λόγω της μείωσης του χάσματος των μισθών όσο και του αριθμού των γυναικών στις κοινοβουλευτικές και υπουργικές θέσεις. Η Ρωσία είναι στο νούμερο 75, η Κίνα στο 87 και η Ινδία στο 114. Στις δύο τελευταίες θέσεις είναι το Πακιστάν και η Υεμένη.
“Μεγάλο μέρος της προόδου σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων κατά τα τελευταία 10 χρόνια έχει έρθει από το ότι περισσότερες γυναίκες εισέρχονται στην πολιτική και το εργατικό δυναμικό. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες και οι περισσότεροι άνδρες έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό κατά την τελευταία δεκαετία, περισσότερες γυναίκες από ότι άνδρες εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό σε 49 χώρες. Και στην περίπτωση της πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν σήμερα 26% περισσότερες γυναίκες βουλευτίνες και 50% περισσότερες γυναίκες υπουργοί από ό,τι πριν από εννέα χρόνια”, δήλωσε ο Saadia Zahidi, επικεφαλής του προγράμματος ισότητας των φύλων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης
Η πρόοδος όμως δεν έχει γίνει ακόμη και στους τέσσερις πυλώνες, αυτούς της οικονομίας, της πολιτικής, της υγείας και της εκπαίδευσης. Στο μορφωτικό επίπεδο, την υγεία και την επιβίωση, αν και πολλές χώρες έχουν ήδη αγγίξει την ισότητα, η τάση είναι πραγματικά αντίστροφη σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 30% των χωρών έχουν μεγαλύτερα κενά στην εκπαίδευση και πάνω από το 40% των χωρών έχουν μεγαλύτερα κενά στην υγεία και την επιβίωση από ό, τι πριν από εννέα χρόνια.
Από τις 111 χώρες που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση κατά τα τελευταία εννέα χρόνια, οι 105 έχουν περιορίσει τις διαφορές μεταξύ των φύλων τους ενώ σε άλλες έξι οι προοπτικές για τις γυναίκες έχουν επιδεινωθεί. Πρόκειται για τη Σρι Λάνκα, το Μαλί, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Ιορδανία και την Τυνησία. Επιπλέον οι χώρες με τις περισσότερες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες επιδόσεις τους είναι:η Ιορδανία όσον αφορά την συμμετοχή στην οικονομία, η Αγκόλα όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, η Ινδία όσον αφορά την υγεία και η Μποτσουάνα όσον αφορά τη πολιτική χειραφέτηση. Η περιοχή με τη μεγαλύτερη αλλαγή είναι η Λατινική Αμερική, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική, την Ασία, τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Η Ευρώπη έχει δείξει την μικρότερη αλλαγή.
Κ.Μ