in

Αναβολή για 13 Φεβρουαρίου 2023 η δίκη υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση περιβάλλοντος

Αναβολή για τις 13 Φεβρουαρίου 2023 πήρε η δίκη των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός που κατηγορούνται για υποβάθμιση περιβάλλοντος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ καθώς και του εκπροσώπου εταιρείας μεταφορών για άμεση συνέργεια στο αδίκημα.

Η δίκη που είναι σε κακουργηματικό βαθμό είχε οριστεί για τις 10 Ιανουαρίου και λόγω παρέλευσης ωραρίου για δεύτερη μέρα αναβλήθηκε σήμερα από το ίδιο το δικαστήριο για έναν χρόνο και έναν μήνα μετά.

Να υπενθυμίσουμε ότι το αδίκημα που αφορά την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 ήρθε στην επιφάνεια μέσα από μια σειρά περιβαλλοντικών ατυχημάτων στην περιοχή με διαρροή τοξικών αποβλήτων από φορτηγά συνεργαζόμενης με την Ελληνικός Χρυσός εταιρείας που τα μετέφεραν.

Η δίωξή των δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Ελληνικός Χρυσός (πρώην και νυν διευθύνοντων συμβούλων της εταιρείας) αλλά και του εκπροσώπου μεταφορικής εταιρείας προέκυψε μετά από καταγγελία οχτώ πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη πριν από πέντε χρόνια αλλά και από Πράξη Βεβαίωσης του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις 18 Μαϊου του 2018 στην οποία διαπιστώνονταν παραβάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και τον τρόπο μεταφοράς τους από τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα προς τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Να υπενθυμίσουμε ότι τουλάχιστον τέσσερα περιβαλλοντικά ατυχήματα συνέβησαν από το 2013 μέχρι και σήμερα με το τελευταίο να καταγράφεται τον Μάρτιο του 2018.

Στις 10 Μαρτίου 2018 μια νταλίκα που μετέφερε χύδην απόβλητα της Ολυμπιάδας, παραβαίνοντας τις εντολές των επιθεωρητών περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να τα διαχειρίζονται ως τοξικά και επικίνδυνα, για να τα ξεφορτώσει στον ΧΥΤΕΑ, ανετράπη λίγα μέτρα πιο μακριά από το τείχος της αρχαίας πόλης των Σταγείρων (στο σημερινό χωριό Ολυμπιάδα), με αποτέλεσμα να χυθούν δεκάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων στα πρανή του δρόμου.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2013 σημειώθηκε ένα ακόμη τέτοιο ατύχημα κοντά στην Ρεντίνα Θεσσαλονίκης με διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από φορτηγό που μετέφερε το υλικό από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός προς στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης. Το φορτηγό σταμάτησε σε ένα τοπικό βουλκανιζατέρ για να επιδιορθώσει βλάβη που είχε αντιληφθεί ο οδηγός, η πόρτα του φορτηγού έσπασε γιατί το υλικό  ήταν χύδην (και όχι όπως θα έπρεπε σε κλειστά κοντέινερ) και έτσι το ρευστό, σε ένα βαθμό υλικό, ξεχύθηκε στο έδαφος.

Στις 5 Οκτωβρίου 2013 σημειώθηκε νέο ατύχημα που αφορά την μεταφορά συμπυκνωμάτων της Ελληνικός Χρυσός αυτή την φορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η ιστορία της υπόθεσης έγινε γνωστή από το alterthess.gr καθώς η είδηση είχε αποκρυβεί από τον ΟΛΘ και φυσικά από την εταιρεία. Ο καπετάνιος του πλοίου paris.gr της ΜSC που μεταφέρει συμπυκνώματα μετάλλων της Ελληνικός Χρυσός αρνήθηκε την μέρα εκείνη να φορτώσει κοντέινερς με φορτίο της εταιρείας καθ` ότι διαπιστώθηκε σε κάποια από αυτά διαρροή τοξικών αποβλήτων.

Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου 2013 φορτηγό εργολαβικής εταιρείας που μετέφερε φορτίου της εταιρείας από τις εγκαταστάσεις της άρπαξε φωτιά στα ελαστικά και ακινητοποιήθηκε στη διασταύρωση Ρεντίνας – Βαμβακιάς, λίγο έξω από το τουριστικό χωριό Σταυρός, το οποίο μόλις είχε διασχίσει. Ο οδηγός αποσυνέδεσε από το υπόλοιπο φορτηγό τον τράκτορα με το κοντέινερ με το συμπύκνωμα προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Το περιστατικό είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους σχετικά με την μεταφορά επικίνδυνων φορτίων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νέο στέκι στο Χημικό η απάντηση στην εκκένωση και κατεδάφιση του «Στεκιού στο Βιολογικό»

1 χρόνο από το ξεκίνημα του φοιτητικού κινήματος που ταρακούνησε την Θεσσαλονίκη: Πορεία ενάντια στο νόμο 4777 και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο την Πέμπτη