Την αναστολή της πανελλαδικής απεργίας πείνας των κρατουμένων, αλλά τη συνέχιση του αγώνα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας με κάθε μέσο, ανακοίνωσε η Πρωτοβουλία Επιτροπής Αγώνα Φυλακών.
«Αναστέλλουμε την απεργία πείνας, αλλά δεν τερματίζουμε τη κινητοποίησή μας. Αντίθετα ανακτούμε τις δυνάμεις μας και προειδοποιούμε το υπουργείο ότι δε πρόκειται να δεχτούμε τη λειτουργία του ελληνικού Γκουαντάναμο ούτε στο Δομοκό ούτε πουθενά» τονίζεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:
«Παραμένουμε καχύποπτοι απέναντι στις βελτιωτικές προτάσεις του υπουργείου που θα κατατεθούν τη Πέμπτη και είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ για να ματαιώσουμε το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.
»Γνωρίζουμε ότι τίποτα δε θα βελτιωνόταν αν δεν κάναμε την απεργία πείνας. Ας γνωρίζει όμως και το υπουργείο πως απέναντι στην οργανωμένη σιωπή που επιβάλλουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποκρύπτοντας τη ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ που έχει γίνει (4.500 κρατούμενοι απεργοί πείνας), από εδώ και πέρα, αλλάζουμε τα μέσα αγώνα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε δυναμικότερες μορφές αντίστασης. Ο νοών νοείτω…»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κλιμακίων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές χτες Τρίτη 1/7, οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι από τότε που έφυγε ο Χριστόδουλος Ξηρός έχει σταματήσει η απόλυση με όρους και δεν δίδεται καμία άδεια σε κανέναν κρατούμενο. Ζητούν να εφαρμοστούν οι ευεργετικές διατάξεις για τους χρήστες ναρκωτικών και το δικαίωμα στη συζυγική επίσκεψη.
Οι κρατούμενοι ζητούν τη συμπαράσταση της κοινωνίας στον αγώνα τους ενάντια στις φυλακές τύπου Γ, οι οποίες αναμένεται να κάνουν δραματικές τις συνθήκες κράτησης. Συνολικά στην απεργία πείνας πήραν μέρος περίπου 4.500 κρατούμενοι σωφρονιστικών καταστημάτων όλης της χώρας, ενώ στον Κορυδαλλό υπολογίζονται σε 1200.
