in

Ανασκαφή Αμφίπολης: Αναπάντητες ερωτήσεις, ασάφειες και κόντρες. Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Ανασκαφή Αμφίπολης: Αναπάντητες ερωτήσεις, ασάφειες και κόντρες. Της Έλσας Σπυριδοπούλου

Ενστάσεις και αναπάντητα ερωτήματα «γέννησε» η ανασκαφική δουλειά και έρευνα που γίνεται γύρω από το μνημείο στο Λόφο Καστά στην Αμφίπολη, κατά την παρουσίαση της στην 29η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο σε Μακεδονία και Θράκη. 

Ήταν αναμενόμενο βεβαίως ότι οι εν λόγω ανακοινώσεις θα τραβήξουν πάνω τους όλα τα ‘φώτα’, εξ ου και το αδιαχώρητο που σημειώθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όταν στο βήμα ανέβηκε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. 

Τόσο η ίδια όμως, όσο και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής και οι λοιποί συνεργάτες της ομάδας της, δεν είχαν να μας δώσουν  νεώτερα στοιχεία, πέρα από μια επανάληψη όσων οι ίδιοι είχαν ανακοινώσει σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από το Σύλλογο Αποφοίτων του ΑΠΘ. Επιπλέον, για ακόμη μια φορά (δυστυχώς) περισσότερο ακούσαμε τον κ. Λεφαντζή να απαντά στις ερωτήσεις αρχαιολόγων, παρά την ίδια την ανασκαφέα. 

«Δεν έχουμε σαφή εικόνα»

Συγκεκριμένα η ανασκαφική ομάδα υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι οι επιγραφές που βρέθηκαν σε διάσπαρτα, γύρω από τον περίβολο του Λόφου Καστά, οικοδομικά μέλη παραπέμπουν στη λέξη ‘Παρέλαβον’ η οποία όπως λένε αποκαλύπτει μια οικοδομική παραλαβή του κτιρίου, παραγγελία (σύμφωνα πάντα με τους ανασκαφείς) του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τον πιστό του φίλο Ηφαιστίωνα. Επιπλέον η ομάδα της κ. Περιστέρη υποστηρίζει ότι βρέθηκε τμήμα ζωφόρου (ανάγλυφου, επιμένουν οι συνάδερφοι τους αρχαιολόγοι), όπου υπάρχει αναπαράσταση μορφής η οποία μοιάζει στον Μέγα Αλέξανδρο. 

Όλα αυτά και άλλες τόσες λεπτομέρειες, προκάλεσαν απορίες και ερωτήματα από τους υπόλοιπους αρχαιολόγους. Και καθώς οι περισσότερες απαντήσεις της κ. Περιστέρη και του κ. Λεφαντζή κατέληγαν στο «δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα», οι ερωτήσεις έγιναν πιο έντονες. Όταν δε ο κ. Λεφαντζής παρακάλεσε θερμά «να σταματήσουν οι επικρίσεις γιατί έχουν δημιουργήσει άσχημο κλίμα», αρκετοί από τους επιστήμονες που βρίσκονταν στην αίθουσα διαμαρτυρήθηκαν, ενώ δεν ήταν λίγοι που υποστήριξαν ότι «υπάρχει βιασύνη για την ερμηνεία γύρω από τα ευρήματα και αυτό κάνει κακό», ότι «υπάρχουν περισσότερο υποθέσεις εργασίας παρά βεβαιότητες» και ότι «καλό είναι να γίνει μια ημερίδα ίσως, ειδικά για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, ώστε να μην ‘καπελώνονται’ οι υπόλοιπες παρουσιάσεις στην ετήσια αυτή συνάντηση». 

Μπορεί λοιπόν το φετινό συνέδριο να μην διέθετε ανακοινώσεις που να αφορούν σε νέα ευρήματα (και με τι λεφτά άλλωστε να γίνουν οι ανασκαφές;), ωστόσο διέθετε (δυστυχώς θα πούμε και πάλι) κόντρες και διαψεύσεις. Και όσον αφορά σε ένα τεράστιο έργο όπως αυτό της Αμφίπολης, ένα είναι σίγουρο: Ο δρόμος της μελέτης, της έρευνας και της συντήρησης είναι πολύ μακρύς. Θα μας απασχολήσει για χρόνια. Όσα λιγότερα λέγονται λοιπόν, προς χάριν (πιθανώς) εντυπωσιασμού, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους, επιστήμονες και πολίτες.

Πηγή: stokokkino.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Στα Άθυρα σπείρατε, αλλά δεν θα θερίσετε! Του Αντώνη Γαζάκη

Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 7 Μαρτίου