in , , , ,

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας για μια Δημόσια Υγεία» για τους θανάτους εργατών στη ΔΕΗ

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΗ: Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΙΡΙΑΛ ΚΙΛΕΡ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Η Πρωτοβουλία για μια Δημόσια Υγεία ως Λαϊκό Δικαίωμα και Κοινωνικό Αγαθό εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο εργατών, ενός Έλληνα και ενός Βούλγαρου, που έχασαν μαζί τη ζωή τους στο εργατικό «ατύχημα» στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ακόμη δολοφονία εργατών και μάλιστα συστηματική. Προστίθεται στη δολοφονία των τριών εργατών στην Εύβοια, στους αυξανόμενους θανάτους και ανάπηρους από εργατικά «ατυχήματα» στη ΔΕΗ, τα τελευταία χρόνια.

Οι θάνατοι και τα άλλα εργατικά «ατυχήματα» προέρχονται από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα σε εκείνους με υψηλή επικινδυνότητα για επαγγελματικές ασθένειες και εργατικά ατυχήματα. Οι δύο εργάτες έπεσαν από ύψος 100 μέτρων γιατί κόπηκε το σύρμα που κρατούσε το κουβούκλιο στο οποίο ήτανε μέσα. Υπάγονταν σε εργολαβική εταιρεία της ΔΕΗ, όπου έχει καταγγελθεί από την αρχή της καθιέρωσης της ανάθεσης έργων σε υπεργολάβους, ότι δεν τηρείται στοιχειωδώς ακόμα και αυτή η πολύ ελλιπής εργατική νομοθεσία ως προς τα μέσα προστασίας, οι αμοιβές είναι οι ελάχιστες, η εντατικοποίηση της εργασίας η μέγιστη και ο χρόνος εργασίας από νύχτα σε νύχτα.

Αλλά δεν σκοτώνονται μόνον οι εργάτες στους υπεργολάβους της ΔΕΗ. Οι εργάτες σκοτώνονται και σακατεύονται με όλο και μεγαλύτερο ρυθμό και στην υπό ιδιωτικοποίηση και κατακερματισμό ΔΕΗ.

Το δε προς ψήφιση νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά πρόκειται να νομιμοποιήσει και γενικεύσει τις συνθήκες της ελάχιστα αμειβόμενης, 1Οωρης και 12ωρης ελαστικής, εντατικοποιημένης και υπό συνθήκες απόλυτης εργοδοτικής αυθαιρεσίας παροχή εργασίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα καθώς και στις ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, αποτελώντας την υλική βάση και τον ηθικό αυτουργό των επερχόμενων εργατικών «ατυχημάτων» -εγκλημάτων κράτους και εργοδοσίας. Ταυτόχρονα, συμβιβάζεται με ανεργία της τάξης του 15% και 20% πολλαπλασιάζοντας ιδιαίτερα τις ψυχικές ασθένειες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας με ασφάλεια και μείωση του κάθε είδους επαγγελματικού κινδύνου, για ριζική μείωση του χρόνου εργασίας για όλους χωρίς μείωση μισθών, για επαρκή αμοιβή, για μείωση της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης, για ελεύθερο συνδικαλισμό είναι πάνω από όλα αγώνας για την υγεία και τη ζωή.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους-ες και την νεολαία για μαζική και αποφασιστική δράση σε αυτόν τον αγώνα διαρκείας και στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη. Το νομοσχέδιο αυτό, εάν περάσει, θα φέρει ακόμη περισσότερα εργατικά «ατυχήματα», θα πολλαπλασιάσει τις επαγγελματικές ασθένειες, θα φέρει ακόμη πιο μαζικές ψυχικές ασθένειες.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η ιδιωτικοποίηση και η «ελεύθερη» αγορά εργασίας είναι από τους μεγαλύτερους «σίριαλ κίλερ» της εποχής μας. Γενικότερα, η μετατροπή των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών σε εμπορεύματα της «ελεύθερης» αγοράς μετατρέπει και τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα φτηνά εμπορεύματα που φθείρονται το ίδιο γρήγορα με τα προϊόντα μιας χρήσης, τα οποία με τη σειρά τους, πολλαπλασιάζουν τις μαζικές ασθένειες και καταστρέφουν το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολλαπλές επιδημίες ιών και η πανδημία του κορονοϊού γεννήθηκαν μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος από τις πολυεθνικές. Η ιδιωτικοποίηση και η ελεύθερη αγορά εργασίας βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Για αυτό, απαιτείται κοινός αγώνας υγειονομικών και εργαζομένων για ένα νέο, δημόσιο υγειονομικό σύστημα υγείας, που θα αποτελεί λαϊκό δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό μαζί με μια άλλη πολιτική δημόσιας υγείας που θα στρέφεται στην αντιμετώπιση των εργασιακών και κοινωνικών συνθηκών που πολλαπλασιάζουν τις μαζικές ασθένειες.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΛΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας: «Μεγάλος αριθμός ασθενών δεν μπορεί να εμβολιαστεί»

Εκδήλωση για τις εργασιακές συνθήκες στα φροντιστήρια