Του Βασίλη Στόλη
« Αν δεν ήµασταν εµείς θα είχατε πέσει στην άβυσσο». Με αυτά τα λόγια ο Ντομινίκ Στρος Καν ανέλαβε τον ρόλο του «μεσσία» της ελληνικής οικονομίας. Καταγγέλλοντας τους έλληνες πολίτες ως κακοπληρωτές λέει πως « οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους ».
Προφανώς ο κ. Στρος Καν αγνοεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ(2009) η πραγματική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στην Ελλάδα (35,1%, 2007) αντιστοιχεί στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (36,4%, 2006), ενώ η πραγματική φορολόγηση για τα κέρδη ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του μέσου όρου της Ε.Ε. των 25 (15,9% για την Ελλάδα, έναντι 33,0% στην Ε.Ε. των 25). Συνεπώς οι «τζαμπατζήδες» και οι «δεν πληρώνω» είναι το κεφάλαιο και το ανάθεμα λοιπόν οφείλει να πέσει σε αυτούς.
Αντίθετα οι πολιτικές που προτείνει η Τρόικα και αποφασίζει και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεροληπτούν ταξικά ενάντια στην εργασία. Αυτό ο κ. Στρος Καν το λογίζει ως αποφυγή της «αβύσσου». Άραγε έχουν την ίδια αντίληψη οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που βλέπουν την ανεργία να έρχεται και τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται; Μήπως αυτοί πλέον βρίσκονται μέσα στην άβυσσο της ύφεσης;
Η αμετροέπεια του προέδρου του ΔΝΤ στο, γνωστό πλέον, ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθµό Canal+ δεν έχει τελειωμό. «Οι Ελληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά» δηλώνει.
Πρέπει λοιπόν όσοι ζούν και εργάζονται στην Ελλάδα να νιώθουν τυχεροί που ο κ. Στρος Καν έδωσε την χείρα βοηθείας για να μην πέσει η χώρα στην άβυσσο. Αν το παραπάνω ακούγεται γελοίο τότε η απάντηση στον εν λόγω δεν μπορεί να είναι άλλη από την αντίδραση στις πολιτικές της κυβέρνησης.