Την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ζήτησαν υγειονομικοί κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στο ΑΧΕΠΑ στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ.
Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δ. Κατσίμπα εξέφρασε την αγωνία όλων των υγειονομικών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καθημερινά υπερεξαντλούνται ενώ, όπως είπε, δεν εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τους ασθενείς. Οι γιατροί ζήτησαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των ΜΕΘ, μέσα ατομικής προστασίας καθώς και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Μάλιστα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ Γ. Κούτρας οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ από την πλευρά του ο Αθ. Σιούλης , μέλος του Δ.Σ της ΕΝΙΘ, διευθυντής ΕΣΥ, Αθανάσιος Σιούλης σημείωσε πως «ενώ η πανδημία είναι σε εξέλιξη η χώρα μας είναι ανέτοιμη απέναντι στις αντίστοιχες ανάγκες. Αν οι αριθμοί επιδεινωθούν στην Θεσσαλονίκη ή την Β. Ελλάδα, θα έχουμε αδυναμία κάλυψης των ασθενών»
Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο κ. Σιούλης τόνισε ακόμη πως στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς στο οποίο εργάζεται, το ποσοστό των θέσωνς των γιατρών που είναι καλυμμένες ανέρχεται μόλις στο 67%. «Στην περίοδο αυτή που αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο συνάδελφοι να μπαίνουν στην καραντίνα η έλλειψη προσωπικού μας δυσκολεύει να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι τα νοσοκομεία στράφηκαν στην κάλυψη των αναγκών της πανδημίας ενώ υποβαθμίστηκε η κάλυψη άλλων χρόνιων νοσημάτων. Τα περιστατικά που απαιτούν εντατική μονάδα παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα, ή αντιμετωπίζονται καθυστερημένα λόγω αδυναμίας να καλυφθούν από τα νοσοκομεία που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της πανδημία»ς.
Σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας, ανέφερε πως δυστυχώς υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και πολύ συχνά υπάρχουν ελλείμματα. «Οι περιβόητες μπότες δεν διατίθενται στον νοσοκομείο μας, έρχονται σε μικρο αριθμό και εξαντλούνται αμέσως. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε σακούλες και απλά ποδονάρια, πράγμα απαράδεκτο σε χώρο που το ιικό φορτίο είναι αυξημένο».
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΝΙΘ, οι ελλείψεις βάσει των οργανισμών λειτουργίας των νοσοκομείων ανέρχονται στις 30.000. Οι προσλήψεις που έγιναν από την κυβέρνηση αφορούν 4.400 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που είναι με διετείς συμβάσεις. Όσον αφορά στους γιατρούς έχουν γίνει 400 προσλήψεις επικουρικών των οποίων η σύμβασή τους λήγει σε ένα ή δύο χρόνια.