in ,

Alter-Βιβλίο: Ο Κύκλος (podcast)

Στο παρόν επεισόδιο κάνουμε μια συζήτηση με τον Στέφανο Τραχανά, με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του «Ο κύκλος -Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς».
Συζητάμε για τους νέους και πολύ επικίνδυνους ανορθολογισμούς.

Ανταλλάσσουμε προβληματισμούς αναφορικά με τις χρήσεις της επιστήμης σε όφελος αυτών των ανορθολογισμών. Από τη μεσοπολεμική επίθεση στην «εβραϊκή φυσική» μέχρι την new age δεξίωσή της, με τρόπο που την ευτελίζει μετατρέποντάς την σε ψευδο-επιστήμη.

Μιλάμε για τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση των αρχών του 20ου αιώνα -τη σχετικότητα και τη κβαντική φυσική- με τις τεράστιες φιλοσοφικές -οντολογικές, γνωσιολογικές και ηθικές- επιπτώσεις στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της σκέψης.

Διαπιστώνουμε τις μεγάλες θετικές επιπτώσεις της επιστημονικής πρακτικής στην υπόθεση της δημοκρατίας.

Αναρωτιόμαστε αν η φυσική μπορεί να πάρει θέση απέναντι σε ηθικά και θεολογικά ζητήματα: Υφίσταται η ελεύθερη βούληση; Υπάρχει Θεός;

Εξετάζουμε την κορυφαία συμβολή του μεσοπολεμικού «Κύκλου της Βιέννης», απαρτιζόμενου από ριζοσπάστες και επαναστάτες κοινωνικά φιλοσόφους και συνδεδεμένου με τις πολιτικές και πολιτιστικές πρωτοπορίες της εποχής, στην προώθηση της ίδιας της επιστημονικής σκέψης και τις απαντήσεις της στους ποικίλους γνωστικούς ανορθολογισμούς.

Συμβολή αναγκαία σε μια εποχή, όπου, μέσα από την «ανάγκη» ίσης αντιμετώπισης των ερμηνευτικών αφηγημάτων, υποστηρίζεται μέχρι και ότι η θεωρία της εξέλιξης και η βιβλική δημιουργία θα πρέπει να είναι εξίσου τμήμα του αναλυτικού προγράμματος της βιολογίας στο σχολείο.

Εξετάζουμε την πιθανότητα να βρισκόμαστε, αν βέβαια επιβιώσουμε ως είδος, μπροστά σε μια νέα επανάσταση στη θεμελιώδη επιστήμη.

Επιμέλεια: Χρήστος Λάσκος

Ηχητική επεξεργασία: Μένιος Εξίογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση της Μαρίνας της Αρετσούς από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς

Κοινό ΔΤ έξι Οργανώσεων για όρος Τρικλάριου στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών: Ένας θησαυρός της ελληνικής φύσης απειλείται