Οι εργαζόμενες/οι στις κατασκηνώσεις της Λεπτοκαρυάς Πιερίας, συνοδοί/ες ατόμων με αναπηρία, έπειτα από ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν το καθεστώς εργασιακής εκμετάλλευσης των ίδιων και επιβολής στα άτομα που συνόδευαν το καλοκαίρι που πέρασε (Ιούλιος και Αύγουστος 2017).
Σύμφωνα με το Σωματείο Βάσης στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας τονίζει τα εξής: “Γ οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης ανατέθηκε το 2017 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (κρατικό μέλημα). Η ανακοίνωση της λειτουργίας της έγινε μετά χαράς από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στα πλαίσια διαφήμισης του κράτους πρόνοιας που στοχεύει στην αποϊδρυματοποίηση και στήριξη των περιθαλπόμενων!! Πίσω από όλα αυτά όμως για άλλη μια φορά κρύβονται καταπατήσεις εργασιακών δικαιωμάτων, απλήρωτοι εργαζόμενοι, άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εκμετάλλευσης των χρηστών των δομών ψυχικής υγείας”.
Μειώσεις μισθών…
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως παρόλο που ενημερώθηκαν ότι η πληρωμή τους θα ήταν η ίδια με αυτή των κατασκηνώσεων της προηγούμενης χρονιάς (2016), που διοργάνωσε η Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ., εντούτοις ο μισθός που τους καταβλήθηκε απείχε πολύ από το αρχικό ποσό που είχε συμφωνηθεί, με αποτέλεσμα τόσους μήνες μετά να μην έχουν λάβει ακόμη εξολοκλήρου το προσυμφωνημένο ποσό.
Απαξίωση εργαζομένων
Σύμφωνα με το Σωματείο Βάσης στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας “πέρα από τις περικοπές των μισθών η καταγγελία των εργαζομένων αφορά και τον τρόπο μεταχείρισης τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του κατασκηνωτικού προγράμματος ΑμεΑ η συμπεριφορά των υπεύθυνων αλλά και των οικείων τους προσώπων κυμαίνονταν ανάμεσα σε τραμπουκισμούς και ύβρεις μέχρι και σε απειλές απόλυσης. Ανεξαρτήτου ώρας και συνθήκης, μπροστά στα παιδιά, επιζητούν σεβασμό, ενώ παράλληλα επιτίθενται στους εργαζόμενους γιατί διαμαρτύρονται για θέματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών που συνοδεύουν (πχ. Για την έντονη φασαρία τις ώρες που κοιμούνται τα παιδιά)”. “Παρόλα αυτά την ίδια στιγμή οι υπεύθυνοι ενδιαφέρονταν πρώτα και κύρια για τον καλλωπισμό της κατασκήνωσης ενόψει επικείμενης επίσκεψης της κας Φωτίου…” τονίζουν ακόμη
Εξουσιαστικές συμπεριφορές σε χρήστες δομών ψυχικής υγείας…
Το σωματείο αναφέρει ακόμη περιστατικά εξουσιαστικής συμπεριφοράς σε χρήστες δομών ψυχικής υγείας “Δυστυχώς η ανάγκη της εργοδοσίας για επιβολή έγινε εμφανής και απέναντι σε άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες. Πως αλλιώς να εκλάβουμε τις φωνές και τις απειλές της υπεύθυνης για χορήγηση φαρμάκων σε κατασκηνωτή που βρισκόταν σε κρίση;” διερωτάται το σωματείο τονίζοντας ότι “Τα περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους κατασκηνωτές αναδεικνύουν την ελλιπή γνώση για την μεταχείριση ευαίσθητων καταστάσεων των αρμόδιων της κατασκήνωσης. Αν και δεν νομίζουμε πως χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για να αντιληφθείς πως η αναπηρία απαιτεί σεβασμό, ενσυναίσθηση και ηρεμία. Όταν όμως κυριαρχεί η αλαζονεία αυτό είναι ανέφικτο. Το γνωρίζουμε καλά άλλωστε πως το μόνο κίνητρο για τα αφεντικά, όπως αντίστοιχα και για τους υπουργούς και τους “υπεύθυνους”-παρατρεχάμενούς τους είναι το κέρδος και πάντοτε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έρχεται σε δεύτερη μοίρα”.
Εκμετάλλευση ανήλικων ασυνόδευτων μεταναστών…
Την ίδια στιγμή, καταγγέλεται ότι “στις κατασκηνώσεις βρίσκονταν 3 ανήλικοι ασυνόδευτοι μετανάστες, προερχόμενοι από την δομή του Αγίου Παντελεήμονα “Συνύπαρξη” . Όλη αυτή την περίοδο τα παιδιά εργάζονταν εκτελώντας χρέη βοηθού μάγειρα, καθαριστή και ό,τι άλλο ήταν αναγκαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προφανώς χωρίς ωράριο, χωρίς μισθό, χωρίς ασφάλιση αναγκασμένα να ακούν πολύ συχνά ρατσιστικές απειλές από τους υπεύθυνους και τα υποχείρια τους (“να γυρίσεις από εκεί που ήρθες”)”.
Το Σωματείο Βάσης εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τα αιτήματά τους δηλώνοντας ότι “η αλληλεγγύη είναι το μέσο για την ανάπτυξη σχέσεων που προωθούν τη συνδιαμόρφωση, την ισότητα και τη συλλογική οργάνωση και δράση και είναι απαραίτητες ανάμεσα σε όσους/ες αγωνίζονται”.
“Βασικό μας μέλημα σε κάθε χώρο όπου δουλεύουμε είναι, πέρα από την άσκηση πίεσης στην εργοδοσία για να διασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να βάλουμε φραγμό στα περιστατικά βίαιης παρέμβασης και εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου. Όπως δεν ανεχόμαστε τις εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, έτσι δε μπορούμε να τις ανεχτούμε ούτε και προς τους χρήστες των εκάστοτε δομών. Παλεύουμε μαζί τους για τη διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους, τη διάρρηξη του κοινωνικού στιγματισμού και τη διεκδίκηση του δικαιώματος διαχείρισης της εμπειρίας τους από τους/τις ίδιους/ίδιες” τονίζουν ακόμη ζητώντας άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων των συνοδών της 4ης και 5ης καλοκαιρινής περιόδου, ξεκάθαρες εργασιακές συμβάσεις, απομάκρυνση από την κατασκήνωση όσων εκμεταλλεύονται τους χρήστες των δομών και πρόσληψη ατόμων σχετικών με ζητήματα αναπηρίας.