Πρωταθλήτρια εμφανίζεται η Θεσσαλονίκη στη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, με τις τεχνικές εταιρίες και τις βιοτεχνίες να κρατούν τα πρωτεία.Η τεχνική εταιρία Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και αφού μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους περίπου προχώρησε σε απολύσεις 70 εργαζομένων και αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο και τα προνόμια που εκχώρησε η κυβέρνηση στην εργοδοσία, προχώρησε στην ίδρυση εργοδοτικού σωματείου στις 6/5/2011, με μοναδικό στόχο και σκοπό την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης για να μειώσει τους μισθούς και τα ημερομίσθια των εργαζομένων.
Η διοίκηση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 1876/90, που ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα παρείχε τις ελάχιστες διασφαλίσεις για τον αδύναμο πόλο της εργασιακής σχέσης, απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να διασφαλίζεται μέσω της ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών ΣΣΕ, ένα ανθρώπινο επίπεδο διαβίωσης και όρων εργασίας.
Με τους πρόσφατους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση επιδιώκεται όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΚΘ:
- Η με κάθε τρόπο αποκέντρωση της συλλογικής διαπραγμάτευσης από το εθνικό και κλαδικό επίπεδο, στο επίπεδο της επιχείρησης και από εκεί στο ατομικό επίπεδο, όπου ο εργαζόμενος μένει μόνος και αποστράτευτος απέναντι στην εκμετάλλευση του εργοδότη.
- Η υπονόμευση, απαξίωση, αποδυνάμωση και εν τέλει η εξαφάνιση του θεσμού του συνδικάτου, ως θεμέλιου λίθου της συλλογικής προστασίας.
Πλέον εργαζόμενοι και συνδικάτα ζητούν να παρέμβει το υπουργείο εργασίας άμεσα ώστε να ακυρωθεί η επιχειρησιακή σύμβαση.
Εντείνονται οι πιέσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι
Η καλοκαιρινή ραστώνη φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους εργοδότες να περάσουν επιχειρησιακές συμβάσεις υπό την πίεση και των μεγάλων τραπεζών. Σε ανακοίνωσή της η Αυτόνομη Παρέμβαση αναφέρει ότι «Η νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ που «υπογράφηκε» χθες σε τεχνική εταιρεία και ρίχνει τους μισθούς στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ, οι επιθετικές τακτικές μεγάλων και κερδοφόρων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, Εμπορική Τράπεζα) για επιχειρησιακές ΣΣΕ από μηδενική βάση, η μη επέκταση και κήρυξη ως υποχρεωτικών των κλαδικών ΣΣΕ που έχουν υπογραφτεί και συσσωρεύονται στα συρτάρια του Υπουργείου Εργασίας, η πλήρης αποδυνάμωση και απαξίωση του θεσμού της Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), οι εκβιαστικές μετατροπές σε ατομικές συμβάσεις, όλα αυτά είναι στοιχεία που προστίθενται σε μια πορεία πλήρους αποδυνάμωσης, διάβρωσης και εξαφάνισης του θεσμού της συλλογικής σύμβασης.
Οι εργαζόμενοι γίνονται έτσι βορά στην εργοδοτική πλεονεξία για τριτοκοσμικούς μισθούς και εργασιακές συνθήκες γαλέρας, με την Κυβέρνηση να πρωτοστατεί σε μια ρεβασινστική και χωρίς σταματημό επίθεση εναντίον του κόσμου εργασίας».