in

Αλ. Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Αλ. Τσίπρας: Συνυπευθυνότητα και όχι blame game στην αντιμετώπιση του προσφυγικού

Κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στο προσφυγικό, με σεβασμό στην αλληλεγγύη και δίκαιο επιμερισμό των βαρών ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι η εξαίρεση της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αξιολόγηση.

Στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στην αλληλεγγύη και το δίκαιο επιμερισμό των βαρών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι η θέση της χώρας μας για το προσφυγικό βασίζεται στην εμπειρία μας και στο δυσανάλογο βάρος που ο ελληνικός λαός έχει σηκώσει.  Η Ε.Ε. βασίστηκε πάνω σε κάποιες ιδρυτικές αξίες τις οποίες σήμερα καλείται να ξαναβρεί με αφορμή μεγαλύτερη μετακίνηση λαών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση του συνόλου των αποφάσεων που έχουμε λάβει για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Τη στήριξη του Λιβάνου και της Ιορδανίας, την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των διακινητών, την επανεγκατάσταση προσφύγων.

«Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε ότι “δεν λύνεται κανένα απολύτως πρόβλημα”. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα τερμάτιζε το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες.  και τόνισε ότι η προσφυγική κρίση τεστάρει τις αντοχές της Ε.Ε. «Θα χρειαστεί περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη», συμπλήρωσε. Τόνισε επίσης ότι αυτό που πρέπει να γίνει η διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Κλείνοντας αναφερόμενος στην οικονομία εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ντόναλντ Τουσκ παρουσίασε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το έργο που έχει γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και της ανθρωπιστικής κρίσης. Επίσης, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την πρόταση Τουσκ όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία ώστε να παραμείνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

PhotoCredit: Nikos Libertas / SOOC

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Φιλολογίας για τις απολύσεις εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ

Να σταματήσουν οι κατασταλτικές πρακτικές για πρόσφυγες και αλληλέγγυους