in

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής

Αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε λύση, σε σύντομο διάστημα, σε ό,τι αφορά την ενδιάμεση συμφωνία, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο ΕΙδήσεων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία των διαπραγραματεύσεων.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους υπουργούς όλες τις εξελίξεις και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 11η Μαΐου ή και νωρίτερα ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που δεν συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι δεν είχε νόημα από τη στιγμή που οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη.

Στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, η ΕΡΤ και το υπο επεξεργασία σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.

Η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» της

Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη, οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Τονίζουν μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μ. Μαξίμου η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της. Όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. «Κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Οικονομικών όπου τονίζεται πως “η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν, δηλαδή ο ΦΠΑ στα νησιά, οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.

Κομισιόν: Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση» των διαπραγματεύσεων

Ικανοποίηση για την «εμβάθυνση και εντατικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group επαναλαμβάνονται σήμερα στις Βρυξέλλες με «εποικοδομητικό πνεύμα» και ότι η Επιτροπή αναμένει να δει πρόοδο. Όπως είπε, στις διαβουλεύσεις εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματούχοι και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από όλες τις πλευρές. «Καλωσορίζουμε αυτό το βήμα για εμβάθυνση και εντατικοποίηση των επαφών και αναμένουμε να δούμε πρόοδο» σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμισε και πάλι τη σημασία τα πρόσωπα που εμπλέκονται από ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις να έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και την Κυριακή και ότι θα τεθούν όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία ορισμένων δημοσιευμάτων ότι είναι ρεαλιστική η συμφωνία ως την Κυριακή.

Τέλος, η κ. Μπράιτχαρτ είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την κοινοτική πλευρά για την εκταμίευση ενός ποσού που θα μπορούσε να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ εντός του 2015 και το οποίο θα προέρχεται από τα μη χρησιμοποιηθέντα ποσά του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Η ίδια ανέφερε ότι έχουν ήδη δεσμευθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Θετικό το κλίμα στο EWG

Ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης οι εργασίες του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, με πηγές της Ευρωζώνης, που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να δηλώνουν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.

Στην συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.

Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δεν περιμένει Grexit το ΔΝΤ

«Πλησιάζει» τη Μέρκελ το σκάνδαλο κατασκοπείας της Γερμανίας υπέρ ΗΠΑ