Η στυγερή δολοφονία του νεαρού Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα συγκλόνισε το πανελλήνιο, όπως και ο αγώνας που κάνει η οικογένειά του για να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά τις πρώτες ώρες του συμβάντος θέτουν ζητήματα μη αναλογικής (υπερβολικής) χρήσης ένοπλης βίας από την πλευρά της αστυνομίας καθώς και ενδεχομένου ρατσιστικού κινήτρου.
Με τις εξελίξεις να «τρέχουν», η οικογένεια του δολοφονημένου Ρομά, κατέθεσε διά των συνηγόρων της αίτηση εξαίρεσης της Δ’ ανακρίτριας Πειραιά, πρωτοδίκη Χρυσούλας Γκοτόβου. Οι γονείς του Νίκου Σαμπάνη υποστηρίζουν ότι η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 18χρονου από επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση των δραστών, σπεύδοντας αδικαιολόγητα να περατώσει την ανάκριση.
Στο μεταξύ, από το περιεχόμενο της αίτησης προκύπτει ότι η ανακρίτρια εργαζόταν στο παρελθόν επί τριετία στο δικηγορικό γραφείο του Αλέξιου Κουγια, συνηγόρου των κατηγορουμένων.
Ωστόσο, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του Πειραιά δεν έκανε δεκτή την αίτηση αποχής που είχε υποβάλει η ανακρίτρια για λόγους ευπρέπειας και η αίτηση αναμένεται να κριθεί ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά τις επόμενες μέρες.
Υπόνοιες μεροληψίας
Στην αίτησή τους, οι γονείς, μιλούν για γεγονότα που δημιουργούν υπόνοιες μεροληψίας της ανακρίτριας, όπως:
-Η καταστροφή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι τρεις νεαροί Ρομά (οι δύο ανήλικοι) το οποίο, αντί να κατασχεθεί, αποδόθηκε από την ΕΛΑΣ στον ιδιοκτήτη του και έγινε σκραπ
-Η παράλειψη οποιασδήποτε διερεύνησης από πλευράς της ανακρίτριας,
-Η εξαφάνιση πειστηρίων βολίδων
-Η μη κλήση των κατηγορούμενων για συμπληρωματική απολογία, καθώς η βαλλιστική εξέταση κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί πυροβολισμών στα λάστιχα
-Η μη απόδοση στους επτά αστυνομικούς της κατηγορίας απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του ανήλικου οδηγού,
-Η αποσιώπηση των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι ο Νίκος Σαμπάνης καθόταν στη θέση του συνοδηγού, καθώς και άλλες ανακριτικές παραλείψεις.
Αυτό που μένει, είναι η Δικαιοσύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτραπεί συγκάλυψη της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας ανθρωποκτονίας νεαρών Ρομά.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ