in

Αιφνίδια θετική εξέλιξη στο Brussels Group λέει αξιωματούχος – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Αιφνίδια θετική εξέλιξη στο Brussels Group λέει αξιωματούχος – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Αιφνίδια, θετική αλλαγή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο χρόνος πιέζει», χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο αξιωματούχος είπε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Φαίνεται ότι μετά από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, το ζήτημα της συμφωνίας μπαίνει στην τελική ευθεία επίλυσής του.

Επανειλημμένα η κυβέρνηση έχει τονίσει με όλους τους τρόπους ότι η λύση πρέπει να είναι πολιτική και αυτό επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εφημερίδα “Guardian”, σημειώνοντας ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να ληφθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη διάρκειας μιας ώρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Στο μεταξύ, θα επαναληφθούν σήμερα οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών στο επίπεδο του Brussels Group.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Brussels Group, όπου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ολοκληρώθηκε και η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Σαπέν: Δεν υπάρχει σενάριο για Grexit

Δεν υπάρχει σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ξεκαθάρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

«Δεν υπάρχει σενάριο για Grexit» τόνισε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7 στη Δρέσδη της Γερμανίας.

Λιου: Όλοι να μετακινηθούν από τις θέσεις τους για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» στις συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα πρέπει «να μετακινηθούν» από τις θέσεις τους για να αποφευχθεί μια «κρίση» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) στη Δρέσδη.

Όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ευελιξία εκ μέρους των θεσμών», όμως ταυτόχρονα «πολύ δύσκολες αποφάσεις» πρέπει να ληφθούν από την Αθήνα, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, απευθύνοντας έκκληση να «επιλυθεί» το πρόβλημα «προς το συμφέρον όλων και της παγκόσμιας οικονομίας».

Το πλαίσιο της συμφωνίας, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα προβλέπει:

α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτ

Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με στόχο ως την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία αυτή εδράζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτή που αναλογούσε στην ελληνική πλευρά» είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Δεν υπάρχει κανένα τελεσιγραφο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οι πρώτες αποφάσεις του δ.σ. της ΕΡΤ

Με μαθήματα κατεύθυνσης συνεχίζονται οι πανελλαδικές