Αγωγή ενάντια στον Γιάννη Κούτρα, γιατρό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ κατέθεσε η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ζητώντας του ως αποζημίωση 25.000 ευρώ για ηθική βλάβη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά με αφορμή τηλεφωνική παρέμβαση του τον Ιανουάριο του 2020 ενάντια στην απόφαση της διευθύντριας του ΕΚΑΒ να εισέρχονται ασθενοφόρα σε camp προσφύγων συνοδεία αστυνομικών. Την αγωγή καταδικάζει η ΕΝΙΘ τονίζοντας ότι ο γιατρός, ζήτησε το αυτονόητο να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα κανενός ασθενούς ανεξαρτήτως φυλής, δέρματος ή θρησκείας, αφού σε κανένα camp της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς.
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ τονίζει ότι ο Γιάννης Κούτρας έπραξε το αυτονόητο που ορίζει η ιατρική δεοντολογία και ηθική.
Συγκεκριμένα τα γεγονότα αφορούν την τηλεφωνική παρέμβαση στις 28/1/2020 του τότε αντιπροέδρου της ΕΝΙΘ ενάντια στην απόφαση της διευθύντριας του ΕΚΑΒ, που όριζε ότι κάθε πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ πρέπει να συνοδεύεται από αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθει σε οποιαδήποτε camp προσφύγων.
Όπως αναφέρει η καταγγελία, «ο Γιάννης Κούτρας, ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΘ και ως όφειλε ο κάθε γιατρός, ζήτησε το αυτονόητο να μην καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα κανενός ασθενούς ανεξαρτήτως φυλής, δέρματος ή θρησκείας, αφού σε κανένα camp της χώρας το ΕΚΑΒ δεν συνοδεύεται από αστυνομικούς. Απαίτησε το στοιχειώδες, που επιβάλει ο σεβασμός στην ιατρική δεοντολογία και ηθική, την αντιμετώπιση των προσφύγων ως ασθενών και όχι ως εγκληματιών».
Αυτό αποτελεί και την επίσημη θέση των συνδικάτων στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, που τάσσονται ενάντια σε τέτοιους είδους αποκλεισμούς και διακρίσεις και γι΄ αυτό η ΕΝΙΘ προχώρησε σε καταγγελία ζητώντας επίσημη απάντηση από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.
«Αντί η διοικήτρια του ΕΚΑΒ να απαντήσει στην καταγγελία της ΕΝΙΘ και να απολογηθεί για την αντιδεοντολογική, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη απόφαση της, επέλεξε την προσωπική δίωξη του Γιάννη Κούτρα» σημειώνει η ΕΝΙΘ αναφέροντας ότι προχώρησε καταρχήν με τον διοικητή του Ιπποκράτειου σε πειθαρχική δίωξη με διενέργεια ΕΔΕ και πειθαρχικού για “ανάρμοστη συμπεριφορά” τον Μάιο του 2020, η οποία έπεσε στο κενό μετά από το κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα, πολιτικές οργανώσεις και συναδέλφους. Τώρα, επανέρχεται σχεδόν τρία χρόνια μετά με αγωγή κατά του Γ. Κούτρα, ζητώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υγειονομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τέτοιες πρακτικές, που προσπαθούν να τους φιμώσουν. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Ρέντζιου Α., που διώκεται με τον ν. Χρυσοχοίδη για διαδήλωση που απαιτούσε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, οι διώξεις προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΙΘ, Κατσίμπα Δ. και Σιούλη Α. και πολλές άλλες.
Το ΔΣ της ΕΝΙΘ στέκεται στο πλευρό του συναδέλφου Γιάννη Κούτρα, που έπραξε ότι θα πρέπει να πράττει κάθε γιατρός απέναντι σε κάθε τέτοια ενέργεια. Καταδικάζει την απαράδεκτη αυτή αγωγή και ζητάμε, έστω και τώρα, από την Διευθύντρια του ΕΚΑΒ, που τυγχάνει να είναι και αυτή ιατρός, να αναλογιστεί την ευθύνη της, με βάση την ιατρική δεοντολογία και ηθική, και να αποσύρει άμεσα την αγωγή.