Άφησε την τελευταία του πνοή 30 ετών και βαριά άρρωστος, όχι στο κρεβάτι νοσοκομείου όπου θα έπρεπε να τον έχουν μεταφέρει οι ελληνικές αρχές, αλλά στη νησίδα του Εβρου, όπου τον επαναπροώθησαν παράνομα στις 31 Αυγούστου. Ο θάνατος του Αλάα Μουχάμαντ Αλ-Μπάκρι, αν όχι η δολοφονία του, θα είχε μείνει κρυφός, αν δεν είχε ερευνήσει τα γεγονότα η ομάδα Alarm Phone της οργάνωσης WhatchtheMed.
Του Δημήτρη Αγγελίδη για την Εφημερίδα των Συντακτών
Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, στις 30 Αυγούστου το μεσημέρι ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές, όπως επίσης την Υπατη Αρμοστεία, τον Συνήγορο του Πολίτη και άλλους φορείς, ότι κοντά στα Αρριανά της Κομοτηνής, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό στίγμα, βρίσκονται τέσσερις άνδρες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο, ανάμεσά τους ένας βαριά άρρωστος που δεν μπορεί να περπατήσει.
Η επικοινωνία με την ομάδα των προσφύγων στάθηκε αδύνατη τις επόμενες ημέρες. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η οργάνωση ειδοποίησε τις Αρχές για ομάδα προσφύγων που βρίσκονταν στη νησίδα του Εβρου, ανάμεσά τους ένας νεκρός. Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του αρρώστου από τα Αρριανά και του νεκρού από τη νησίδα, διαπίστωσε ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από άλλο πρόσφυγα και από την οικογένεια του νεκρού, ο Αλάα, πατέρας ενός οκτάχρονου κοριτσιού και ενός πεντάχρονου αγοριού, ήταν από τη Συρία και ζούσε στον Λίβανο, κοντά στο Χαλέπι. Εφτασε στην Τουρκία μέσω Ιράκ και Ιράν και, στις 25 Αυγούστου, πέρασε τα σύνορα του Εβρου μαζί με ομάδα Σύρων.
«Ολα καλά, περάσαμε», έγραψε σε μήνυμα που έστειλε στον αδελφό του, μαζί με μια σέλφι. Είχε ήδη συμπτώματα κρυώματος, τα οποία χειροτέρεψαν τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακολουθήσει την ομάδα του, που τον άφησε μέσα στο δάσος. Εκεί τον βρήκαν στις 30 Σεπτεμβρίου τρεις Σύροι που διέσχιζαν τον εθνικό δρυμό και ειδοποίησαν οργανώσεις, μια από τις οποίες επικοινώνησε με το Alarm Phone. Καθώς δεν ερχόταν βοήθεια, τον κουβάλησαν στην πλάτη και περπάτησαν για ώρες, μέχρι να απευθυνθούν στην αστυνομία, όπου ζήτησαν άσυλο και βοήθεια. Τους έβαλαν κρατούμενους σε κελί και το βράδυ της επομένης τούς επαναπροώθησαν στη νησίδα του Εβρου, μαζί με τρεις Πακιστανούς που βρίσκονταν σε κακή κατάσταση από το ξύλο.
Από τη νησίδα, οι πρόσφυγες ειδοποίησαν τον τουρκικό στρατό να τους σώσει, αλλά αρνήθηκε. Οι τρεις Σύροι κολύμπησαν μέχρι την τουρκική όχθη. Την επομένη, έφτασαν στη νησίδα άλλοι πέντε Σύροι που είχαν επαναπροωθηθεί από την Ελλάδα. Βρήκαν τον Αλάα νεκρό και ειδοποίησαν οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Alarmp Phone. Τους διέσωσε όλους η τουρκική συνοροφυλακή, που μετέφερε το πτώμα του Αλάα στην Αδριανούπολη, όπου αναγνωρίστηκε από συγγενή και θάφτηκε την επομένη.
«Θεωρούμε την Ελλάδα και την ΕΛ.ΑΣ. υπεύθυνη που άφησαν αυτό τον νέο άνδρα να πεθάνει χωρίς θεραπεία», γράφει η οργάνωση Consolidated Rescue Group, που συμμετείχε στην έρευνα.
To Alarm Phone αναρωτιέται πώς έφτασε στη νησίδα ενώ βρισκόταν στα Αρριανά, πώς γίνεται να μην του είχε δοθεί η αναγκαία και επείγουσα ιατροφαρμακευτική φροντίδα και πώς επαναπροωθήθηκε σ’ αυτή την κατάσταση. Σημειώνει ότι ο θάνατος δεν ήταν αναπόφευκτος, αλλά «αποτέλεσμα ενός καθεστώτος συνοριακής βίας και της πρακτικής των επαναπροωθήσεων».