Για ξεπούλημα μιας από τις σημαντικότερες δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την χώρα και την εθνική της κυριαρχία έκαναν λόγο οι εργαζόμενοι όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΑΔΜΗΕ οι οποίοι παραχώρησαν συνέντυξη τύπου σήμερα στο ΕΚΘ από κοινού με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Π. Τσαραμπουλίδη.
Σημειώνεται πως εισάγεται σήμερα στη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο για την εκποίηση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών της του ΑΔΜΗΕ, θυγατρική της ΔΕΗ που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς.
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Π. Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης που ξεπουλά ακόμη μία επιχείρηση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος ενώ παράλληλα τόνισε ότι όλοι σχεδόν οι επιχειρηματίες επενδύουν σε μη ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπως αυτό του ΑΔΜΗΕ του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο αποτελεί μονοπώλιο του κράτους.
«Σε όλες σχεδόν τις ιδιωτικοποιήσεις ακολουθείται η ίδια λογική, τεμαχισμός και διαχωρισμός των κερδοφόρων κομματιών των δημοσίων επιχειρήσεων, πώληση των υγειών κομματιών προκειμένου να εξυπηρετηθούν αλλότρια προς το δημόσιο, συμφέροντα.» δήλωσε.
Υπενθυμίζεται πως την αντίθεσή της στα σχέδια πώλησης του ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ζητώντας «να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του και να αποσύρει η κυβέρνηση το επίμαχο νομοσχέδιο».
Στην συνέντευξη τύπου μίλησαν εκπρόσωποι σχεδόν όλων των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΑΔΜΗΕ οι οποίοι τόνισαν το γεγονός ότι ο επερχόμενος επενδυτής θα πάρει ετοιμοπαράδοτο ένα τεράστιο δίκτυο ηλεκτρικής μεταφοράς που κατασκευάστηκε με κόπους και χρήματα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα μάλιστα με τον Χ. Βούρα εκπρόσωπο των εργαζομένων του ΑΔΜΗΕ στην Β. Ελλάδα και μέλους της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων, συντελείται ένα έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας μέσα από την επιχειρούμενη πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νόμο δημιουργίας της ΔΕΗ το 1950 όπου τονίζεται η λειτουργία της ΔΕΗ χάριν του δημόσιου συμφέροντος , η εκμετάλλευση εγχώριων πόρων και η παραγωγή ρεύματος στην φτηνότερη για τον καταναλωτή τιμή.
Αυτή η συνθήκη, με την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα χαθεί οριστικά, όπως είπε, καθώς όταν τα δίκτυα παύουν να είναι εθνικά χάνεται και η έννοια του ρεύματος ως δημόσιου αγαθού. Ο Βούρας πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οδηγία του 2009 προβλέπει την απελευθέρωση της διαχείρισης της ηλεκτρική ενέργειας δεν υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ξεπουλήσουν τα δίκτυά τους με τον τρόπο που το επιβάλλει σήμερα η κυβέρνηση και άρα η πώληση του ΑΔΜΗΕ συνιστά μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και των μνημονιακών της δεσμεύσεων. Η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα οδηγήσει σε γρήγορο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης στην πώληση της μικρής ΔΕΗ του 30% της παραγωγής ρεύματος και στην συνέχεια του 17% των μετοχών της μητρικής ΔΕΗ.
Σκάνδαλο κατά τον ίδιο είναι και το γεγονός ότι η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και τίθεται προς ψηφοφορία αύριο το απόγευμα είναι διήρκεσε μόνο 48 ώρες.
Μία κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση προίκα σε ιδιώτες
Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ κατέχει 11 χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, 291 υποσταθμούς και κιτ, 3 κέντρα κατανομής φορτίου και 619 μετασχηματιστές ισχύος.
Το ενεργητικό του ΑΔΜΗΕ για το 2013 ανέρχεται στα 1.5 δις. και η εμπορική του αξία υπερβαίνει τα 8 δις. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών του για 300 εκατ. ευρώ που συνιστά από μόνο του σκάνδαλο. Ο ΑΔΜΗΕ επιπλέον για το 2012 είχε τζίρο 1,94 δις και τα έσοδά του για το 2013 θα πλησιάσουν τα 3 εκατ. Ευρώ. Τα έσοδα του προκύπτουν από τα τέλη χρήσης του συστήματος μέσω των τιμολογίων τς ΔΕΗ και με αυτά καλύπτει τόσο το κόστος λειτουργίας του όσο και την ανάπτυξη του συστήματος.
Όσον αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνηση ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα βοηθήσει στην εξεύρεση κεφαλαίων για την σύνδεση με υπόγεια καλώδια των Κυκλάδων, οι εργαζόμενοι υπενθύμισαν ότι ήδη έχει δημοπρατηθεί το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης, έργο που θα ξεπεράσει σε κόστος το 1 δις. και για το οποίο έχουν εξευρεθεί ήδη τα κεφαλαία. Τουτέστιν ο ιδιώτης πέρα από το υπάρχουν δίκτυο θα πάρει προίκα και το έργο αυτό. Σχετικά με τους πιθανούς αγοραστές του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ φήμες κάνουν λόγο για κινέζικα funds καθώς και για την ιταλική ΕΝΕΛ.
Κανένα όφελος για τον καταναλωτή
Ποιο θα είναι το όφελος για τον καταναλωτή από την πώληση του ΑΔΜΗΕ; Εκεί οι εργαζόμενοι απαντούν κανένα προειδοποιώντας ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία η ιδιωτικοποίηση των δικτύων θα επιβαρύνει τα τιμολόγια της ΔΕΗ και άρα την τσέπη του καταναλωτή μιας και κανένας δεν μπορεί να δεσμεύσει ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό fund για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας βρίσκονται στον έλεγχο των κρατών εκτός από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Η Ιρλανδία κατάφερε πριν λίγο διάστημα να ανακτήσει τον δημόσιο ελέγχο των δικτύων μεταφοράς παρά την πρότερη ιδιωτικοποίησή του.
«Ο ιδιώτης θα έχει εγγυημένο κέρδος από την μετατροπή του κρατικού μονοπωλίου σε ιδιωτικό μέσω του βασικού κέρδους από το επιτόκιο απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων που ανέρχεται σήμερα στο 8% και αναμένεται να φτάσει το 11% εν όψει της πώλησης» δήλωσε ο Γιάννης Γεωργίου από τον σύλλογο διπλωματούχων μηχανικών της ΔΕΗ. Για τον κ. Γεωργίου τίθεται ζήτημα και εθνικής ασφάλειας καθώς η διαχείριση του δικτύου θα μπορεί να βρεθεί στα χέρια οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι-Συλλαλητήριο σήμερα στην Πτολεμαϊδα
Για την απόφαση των εργαζομένων να εμποδίσουν την πώληση του ΔΜΗΕ μίλησε ο Πάνος Σαββουλίδης από την Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ τονίζοντας ότι όλα τα σωματεία της ΔΕΗ βρίσκονται σε 24 επαναλάμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τις μέρες αυτές. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ θα έχει σύντομα επιπτώσεις και στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι όμως θύμισαν μάλιστα το παράδειγμα του ΟΤΕ με την εθελούσια έξοδο πολλών εργαζομένων. «Το νόημα δεν είναι να πάρει κάποιος 50χιλιάδες ευρώ και να φύγει. Το ζήτημα είναι τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας» τόνισαν οι εργαζόμενοι.
Τέλος να υπενθυμίσουμε σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΑΔΜΗΕ στο Ροσινιολ έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ενώ αποκλεισμένα από εργαζόμενους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτή την ώρα τα δυο κέντρα μεταφοράς της χώρας στον Άγιο Στέφανο και τη Θεσσαλονίκη.
Το απόγευμα στις 17:00 στην πλατεία Πτολεμαΐδας θα διεξαχθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας από εργαζόμενους της ΔΕΗ, ενάντια στην πώληση του ΑΔΜΗΕ ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στις 15:30 στην πλατεία Κοραή και πορεία προς την Βουλή.