Μετά την άκαρπη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, σήμερα το μεσημέρι στη 1, θα υπάρξει εκ νέου σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης σε έναν από τους επικεφαλής των τριών ανώτατων δικαστηρίων.
Πρόκειται για τον Π.Πικραμμένο, πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Ρένα Ασημακοπούλου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου και Ιωάννη Καραβοκύρη πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Πιέσεις ασκήθηκαν σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού αλλά ο κ. Παπαδήμος φέρεται να αρνήθηκε δηλώνοντας έτοιμος να βοηθήσει τον όποιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό σε ό,τι χρειαστεί.
Αντώνης Σαμαράς: «Έκανα τα πάντα για να μην πάμε σε εκλογές»
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας.
Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές, που είναι πια αναπόφευκτες, θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς. «Αυτή τη φορά να μην βρεθούμε διχασμένοι, να ενωθούμε» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι δύο είναι οι εθνικοί στόχοι, η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ και η αλλαγή των όρων του μνημονίου.
Αλέξης Τσίπρας: «Ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου»
«Κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
«Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους, αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας και επί της ουσίας έθεσαν ένα δίλημμα: μνημόνιο ή εκλογές» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
«Δεν ζητούσαν απλά τη συναίνεσή μας, αλλά μας καλούσαν να βάλουμε υπογραφή στα μέτρα της φτώχειας και της εξαθλίωσης. Αντισταθήκαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας» είπε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση να μην προδώσει τις προσδοκίες του λαού.
«Οι δυνάμεις του χτες που κατεδάφισαν την κοινωνία ψάχνουν μία δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης, απειλούν και τρομοκρατούν» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
«Τώρα είναι η ώρα να ολοκληρώσουμε το μεγάλο βήμα που έγινε στις 6 Μαΐου, να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση Αριστεράς με ενισχυμένη δύναμη».
Βενιζέλος: «Η χώρα οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες»
«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές. Οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον», δήλωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε την ήττα του κόμματος του στην εκλογές της 6ης Μαίου, και δήλωσε πως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία κατέστη άκαρπη.
«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως κατά τη συνάντηση «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.
«Δεν έπρεπε να πάμε εδώ, πηγαίνουμε αναγκαστικά. Ας πάμε ενωμένοι, με τον καλύτερο τρόπο, ας προστατέψουμε τις κατακτήσεις των Ελλήνων. Ας πάμε προς το καλύτερο και, για το όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Πάνος Καμμένος: «Η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»
«Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα του μνημονίου» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Άσκησε επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι ουσιαστικά επιδίωξε τις νέες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός.
«Η χώρα πάει σε εκλογές με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, αφού μας απέκλεισαν τις προηγούμενες φορές», ανέφερε ο κ.Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι κατέθεσε τις επτά προτάσεις του κόμματός του για την οικονομία.
«Ο κ.Βενιζέλος συμφώνησε στα επτά σημεία πλην της καταγγελίας των συμβάσεων» είπε, ενώ αναφερόμενος στην στάση του Αντώνη Σαμαρά τόνισε: «Ο κ.Σαμαράς θέλει εκλογές, θέλει να γίνει πρωθυπουργός».
«Οι Τσίπρας και Κουβέλης είχαν καλή πρόθεση, αλλά δεν υπήρχε ο ανάλογος αριθμός βουλευτών» πρόσθεσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κατέληξε: «Όλες οι προτάσεις μας μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή των κομμάτων του Μνημονίου να υπηρετούν τους δανειστές».
Αλέκα Παπαρήγα: «Οι μεν τρομοκρατούν το λαό οι δε καλλιεργούν χάρτινες προσδοκίες»
«Αποδείχθηκε η κοροϊδία των διερευνητικών εντολών, τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο δικό της μήνυμα μετά την προκήρυξη νέων εκλογών.
Η γενική γραμματέας προειδοποίησε πως «μπροστά στον ελληνικό λαό τώρα στέκεται ένα καινούργιο δίλημμα, δηλαδή ένα παλιό δίλημμα με νέα μορφή: «κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά», που μπορεί να το διαμορφώσουν «δεξιά κυβέρνηση ή αριστερή κυβέρνηση». Οι μεν κινδυνολογούν κυριολεκτικά και εκβιάζουν, οι άλλοι εφησυχάζουν και αφοπλίζουν το λαό».
«H μόνη ευκαιρία και ανάγκη που έχει ο λαός, πριν είναι αργά, για να μη σβήσει η ελπίδα, είναι να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το Κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, που δεν μπορούν να το υποτάξουν, να το βάλουν στο μαντρί», κατέληξε.
Φώτης Κουβέλης: «Έκανα ό,τι μπορούσα για να μην πάμε σε εκλογές»
«Να πω με σαφήνεια και κατηγορηματικά ότι έκανα ό,τι μπορούσα με το ποσοστό που είχα για να μην υπάρξει προσφυγή σε νέες εκλογές και να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας», διαβεβαίωσε ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα έκανε λόγο για μικροκομματικά παιχνίδια τα οποία εμπόδισαν το σχηματισμό κυβέρνησης. «Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον», συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε όλους τους Έλληνες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην πρόταση του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με φερέγγυα πρόσωπα και συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχο την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
«Δυστυχώς, δεν επήλθε συμφωνία και έτσι η πρότασή μας για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης δεν έγινε δεκτή», τόνισε ο κ.Κουβέλης.