Εκδήλωση-συζήτηση για την αντίρρηση συνείδησης, με τίτλο «Αντίρρηση συνείδησης στην Ελλάδα: προβλήματα και προοπτικές» πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το tvxs.gr, ήρθε σε επικοινωνία με την Αλεξία Τσούνη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και ομιλήτρια της χθεσινής εκδήλωσης, η οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζητήθηκαν και που εκκρεμούν, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αντιρρησιών συνείδησης από την πλευρά του κράτους.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης –στην οποία έδωσαν το παρόν περίπου 30 άτομα- μαζεύτηκαν υπογραφές για δύο αντιρρησίες συνείδησης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή. Πρόκειται για τον Τούρκο Inan S., τον οποίο έχει υιοθετήσει η Διεθνής Αμνηστία, και για τον Αιγύπτιο Maikel Nabil Sanad, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή έγραψε στο προσωπικό του blog, στο διαδίκτυο, κριτική κατά του στρατού.
«Επειδή ο κόσμος δεν γνωρίζει, όταν μιλάμε για εναλλακτική θητεία, αναφερόμαστε στην αντίστοιχη στρατιωτική θητεία που καλούνται να κάνουν όσοι έχουν ιδεολογικό ή θρησκευτικό –κυρίως οι μάρτυρες του Ιαχωβά που απαγορεύεται να πιάσουν όπλο- πρόβλημα. Αυτοί λοιπόν, οι λεγόμενοι ως αντιρρησίες συνείδησης, ζητούν από το κράτος να υπηρετήσουν κοινωνική-εναλλακτική θητεία εκτός στρατού. Καλούνται, δηλαδή, να υπηρετήσουν σε κάποιο νοσοκομείο, κάποιο κέντρο αναπήρων και γενικά σε οποιονδήποτε κοινωνικό φορέα τους στείλει το κράτος».
Η κ. Τσούνη, μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε πως υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης. Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν το επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης. «Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι, αρχικά, η διάρκεια της εναλλακτικής θητείας. Αντί για εννέα μήνες που είναι η κανονική διάρκεια του στρατού, αυτά τα άτομα καλούνται να κάνουν 15μηνη θητεία ως τιμωρία. Αυτό είναι το πρόβλημα. Μιλάμε για μία διάκριση που στοχεύει στο να αποτρέψει όσους επιθυμούν, να δηλώσουν αντιρρησίες συνείδησης». Όπως επισήμανε η κ. Τσούνη, στο παρελθόν η διάρκεια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ήταν 18 μήνες περισσότεροι από το κανονικό. «Παλαιότερα η εναλλακτική θητεία ήταν πολύ πιο τιμωρητική. Όταν για παράδειγμα η κανονική θητεία ήταν 12μηνη, οι αντιρρησίες ήταν υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν 30 μήνες», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν να είναι τιμωρητική και άρα αποτρεπτική η εναλλακτική θητεία. Αποτελεί διάκριση εις βάρος των αντιρρησιών».
Ένα άλλο εξίσου μεγάλο πρόβλημα που προβάλλει, όχι μόνο η Διεθνείς Αμνηστία, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΗΕ και πολλοί άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως σημειώνει η κ. Τσούνη, είναι το γεγονός ότι όλος ο θεσμός της εναλλακτικής υπηρεσίας πρέπει να φύγει από την αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. «Αυτή τη στιγμή η διαχείριση του θεσμού και η επιτροπή που εξετάζει τις αιτήσεις, είναι υπό την επίβλεψη του υπουργείου Άμυνας, γεγονός απαράδεκτο καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι αντικειμενικό, ανεξάρτητο και αμερόληπτο. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται ότι οι αντιρρησίες δεν θα δικάζονται από το στρατοδικείο. Εμείς έχουμε προτείνει να περάσει στην αρμοδιότητα κάποιου άλλου υπουργείου, οποιοδήποτε και αν είναι αυτό».
Το τρίτο ζήτημα που συζητήθηκε, επίσης, κατά τη διάρκεια της εν λόγω εκδήλωσης, ήταν το γεγονός ότι στερούνται του δικαιώματος της αντιρρησίας συνείδησης, οι επαγγελματίες του στρατού. «Αν κάποιος επαγγελματίας στρατιώτης, όπως ήταν ο Γιώργος Μοναστηρίωτης -που είχε αρνηθεί να πάει στο Ιράκ- δεν επιθυμεί να συμμετάσχει για ιδεολογικούς λόγους σε μία αποστολή, δεν έχει το δικαίωμα της αντιρρησίας συνείδησης. Εμείς αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο και επιθυμούμε να έχουν αυτή την επιλογή και οι επαγγελματίες».
Δύο άλλοι παράγοντες, που είναι εις βάρος της εναλλακτικής θητείας, αποτελούν η ελλιπής πληροφόρηση του κόσμου αλλά και η ελάχιστη οικονομική βοήθεια από το κράτος. Όπως τονίζει η κ. Τσούνη, «υπάρχει παντελής πληροφόρηση για την ύπαρξη της εναλλακτικής θητείας. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όταν έρχεται το χαρτί κατάταξης, δεν αναγράφεται ότι αν είσαι αντιρρησίας συνείδησης έχεις εναλλακτική επιλογή. Ούτε τα στρατολογικά γραφεία μπαίνουν στη διαδικασία να πληροφορήσουν τον κόσμο. Κανένας λοιπόν δεν είναι ενήμερος. Ακόμα, πολύ μικρή είναι και οικονομική βοήθεια προς τα άτομα αυτά. Το υπουργείο δίνει 250 ευρώ, νομίζω, για να ζήσουν εκεί που θα τους στείλουν. Πρέπει δηλαδή με αυτά τα χρήματα, να νοικιάσουν σπίτι και να καλύψουν όλες τις βιολογικές τους ανάγκες. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να ζήσει κανείς με αυτά τα χρήματα, αξιοπρεπώς».
Τέλος, όπως επισημαίνει η κ. Τσούνη, είναι καιρός να σταματήσουν οι διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης. «Μέσα στο 2011, είχαμε στην Ελλάδα 4 περιπτώσεις αντιρρησιών που ακόμα και σήμερα καλούνται στα στρατοδικεία. Εμείς τους υπερασπιζόμαστε όλους. Ακόμα και τους ολικούς αρνητές – που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία τιμωρητική θητεία. Αυτό το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι η εναλλακτική θητεία είναι όντως προβληματική ειδικά στη χώρα μας και άρα δικαιολογημένα ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυτή τη στάση».
Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή σε από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο 6 διατηρούν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Όλες οι υπόλοιπες έχουν επαγγελματικό στρατό.
από:tvxs.gr