Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα μεταλλεία της Χαλκιδικής που δραστηριοποιείται η Ελληνικός Χρυσός αναδεικνύει η καταγγελία, ότι στα τέλη Ιουνίου κατέρρευσε τμήμα κεντρικής στοάς του υπόγειου μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ κατά τύχη δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες ανάμεσα στους εργαζόμενους.
Όπως αναφέρει στην καταγγελία που δημοσιεύθηκε ένα μήνα μετά (26/7) το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, η κατάρρευση της στοάς συνέβη μισή περίπου ώρα πριν πιάσει δουλειά η απογευματινή βάρδια, με αποτέλεσμα στη στοά να βρίσκεται μόνο ένας έμπειρος εργαζόμενος που πρόλαβε να απεγκλωβιστεί εγκαίρως.
Έκτοτε, σύμφωνα με την καταγγελία την οποία επιβεβαιώνουν εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, η παραγωγή στο συγκεκριμένο μεταλλείο έχει διακοπεί και η ζημιά αξιολογείται ως πολύ σοβαρή και θα χρειαστούν μήνες για να αποκατασταθεί.
Όπως υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο, οι πτώσεις βράχων οροφής στοών είναι συχνό φαινόμενο στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και έχουν οδηγήσει τα προηγούμενα χρόνια σε τραυματισμούς, ακόμα και σε θανάτους εργαζομένων.
Παράλληλα σημειώνεται ότι το μεταλλείο Μαύρων Πετρών είναι ένα επικίνδυνο μεταλλείο, σε ιδιαίτερα επιβαρυμένο γεωλογικό περιβάλλον, λόγω προγενέστερης και σύγχρονης μεταλλευτικής εκμετάλλευσης και έντονης σεισμικότητας, ακολουθεί υπογείως το μεγάλο σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, ενώ την περιοχή διατρέχει και πλήθος άλλων, μικρότερων ρηγμάτων.
Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους κατηγορούσαν την εταιρεία με έγγραφο τους για «σοβαρές και επικίνδυνες παραλείψεις» στην ασφάλεια και συντήρηση των εγκαταστάσεων, καθώς και ότι «υπάρχουν συχνές καταπτώσεις σε κεντρικές στοές του Μαντέμ Λάκκου (Μαύρων Πετρών) που δεν καταγράφονται στο Βιβλίο Συμβάντων».
Ερώτημα παραμένει αν η Ελληνικός Χρυσός ενημέρωσε μετά την σοβαρή πτώση της στοάς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, και αν ναι, τι ακριβώς έπραξαν αυτοί στη συνέχεια.