Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες η Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 50 μετανάστες απεργούς πείνας που βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στη συνέντευξη μίλησαν, ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, μέλος της συνέλευσης αλλλεγγύης, ο Ρέντα ένας από τους 50 απεργούς πείνας που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη (συνολικά 300 σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη), ο Θοδωρής Σδούκος, μέλος της Ιατρικής ομαδας παρακολούθησης των απεργών (μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ και της ΕΝΙΘ), ο Γκάνη εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, δύο δικηγόροι ο Γιώργος Δαφνής και Ντίνα Κάτσια και ο Χρήστος Μανούκας, μέλος του σωματείου Βιβλιοχάρτου.
Ποιοι είναι όμως οι απεργοί πείνας; Όπως δήλωσε ο Ανδρέας Θεοδωρίδης, μέλος της συνέλευσης αλληλεγγύης οι απεργοί πείνας είναι μετανάστες, δηλαδή άτομα που έφυγαν από την πατρίδα τους για οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους για να εγκατασταθούν και να δουλεψουν σε ένα τόπο. “Συστήνονται επίσης ως εργάτες γιατί εδώ και χρόνια εργάζονται στη χώρα μας. Αυτό που ζητούν δεν είναι άλλο από το αυτονόητο. Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτήν την χώρα. Θεωρούν ότι μετά από τόσο κόπο που έχουν δώσει με την εργασία τους σε αυτόν τον τόπο(οι περισσότεροι βρίσκονται πάνω από 10 χρόνια στην Ελλάδα), τα χιλιάδες ψέματα που έχουν ακούσει μέχρι τώρα σε σχέση με την κατάσταση τους, δεν είναι δυνατόν να περιμένουν άλλο. Ζητούν τα στοιχειώδη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που έχουν και οι Έλληνες, ζητούν δηλαδή τη νομιμοποίησή τους”.
Οι μετανάστες οργανώθηκαν στο Φόρουμ μεταναστών Κρήτης συναντήθηκαν με άλλους μετανάστες καθ`όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας για την απεργία πείνας και αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το ύστατο μέσο αγώνα που είναι η απεργία πείνας. Γιατί, όπως δηλώνουν, “για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο τέτοια ζωή δεν αξίζει”. Γύρω από τους μετανάστες τόσο στην Αθήνα όσο και εδώ, συσπειρώθηκε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και πολιτικών ομάδων που τόσα χρόνια έχουν σταθεί στο πλευρό τους, για να στηρίξει τον αγώνα τους. Το εργατικό κέντρο επιλέχθηκε ως τόπος εγκατάστασης των απεργών και κέντρο του αγώνα για συμβολικούς λόγους που έχουν να κάνουν και με τους ίδιους του εργαζόμενους Έλληνες και μη.
“Θέλουμε χαρτιά για να σταματήσουμε να είμαστε παράνομοι” δήλωσε ο Ρέντα, απεργός πείνας από το Μαρόκο. “Ξέρουμε ότι αυτό το θέλουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα γι`αυτό και ζητάμε για όλους νομιμοποιήση. Ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε τη ζωή μας από αυτόν τον αγώνα”. Ο Ρέντα ευχαρίστησε όλους όσους είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους και δήλωσε ότι οι μετανάστες είναι περήφανοι για το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη θα μιλάει αυριο για τον αγώνα αυτόν, δεδομένου ότι υπάρχουν μετανάστες σε όλη την Ευρώπη.
Ο Γκάνη, μετανάστης και εκπρόσωπος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης διηγήθηκε το χρονικό της απόφασης για την απεργία. Όπως χαρακτηριστικά είπε η απόφαση πάρθηκε σε ένα δωμάτιο από λίγους μετανάστες οι οποίοι συζητούσαν πως να λύσουν το πρόβλημά τους. “Ψάχνοντας λύση αντιλήφθηκαν ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν τη ζωή τους σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν να ρισκάρουν τη ζωή τους. Στη συνέχεια έγινε ένα κάλεσμα σε όλους τους μεταναστες στην Κρήτη, στη Σάμο, στην Πάτρα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μέχρι που 300 από αυτούς ξεκίνησαν προχθές την απεργία πείνας.Το αίτημα τους είναι ξεκάθαρο: νομιμοποίηση όλων των μεταναστών στην Ελλάδα. Οι μετανάστες ιεκδικούν ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο Γκάνη κάλεσε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους και μη να σταθούν δίπλα στον αγώνα των απεργών, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέχρι το τέλος, πιστέυοντας ότι οι δράσεις αλληλεγγύης θα αυξάνονται από εδώ και πέρα συνεχώς.
Όπως δήλωσε η δικηγόρος Ντίνα Κάτσια Κάτσια “αυτό που ζητάνε οι απεργοί μετανάστες είναι απόλυτα εφικτό νομικά. Ζητάνε συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός νέου νόμου, ο οποίος απουσιάζει εδώ και πολλά χρόνια από τη νομοθεσία. Αυτός ο νόμος θα νομιμοποιήσει τους μετανάστες οι οποίοι ενώ βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και παρ`όλο που έχουν κάθε δικαίωμα για ασφαλισμένη εργασία, φυσική ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιώματα που προστατεύονται από το σύνταγμα και τους ελληνικούς νόμους, τίποτα από αυτά δεν τα κατοχυρώνει για αυτούς κάποιος νόμος. “Το κράτος”, πρόσθεσε, “έχει την πρόκληση και πρέπει να την δεχτεί να φτιάξει αυτόν τον καινούριο νόμο και να επιτρέψει σε όλους τους μετανάστες, όχι μόνο στους απεργούς πείνας, να νομιμοποιηθούν χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις”.
Οι μετανάστες που ανανεώνουν τις άδειες παραμονης τους προκειμένου να εργαστούν ζουν εδώ και χρόνια σε μία γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας δήλωσε ο Γιώργος Δαφνής. “Παρά τις επιμέρους προσπάθειες που έγιναν στη διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων από κάποιες κυβερνήσεις να νομιμοποιήσουν ένα μέρος των μεταναστών που δούλευαν και εργάζονταν στη χώρα μας, οι μετανάστες ζούσαν με τον φόβο της απέλασης και της μη πληρωμής από τους εργοδότες τους. Αυτό οδήγησε κατά καιρούς κάποιους μετανάστες σε σχετική νομιμοποίηση αλλά και αυτή υπό τον όρο ότι κάθε δύο χρόνια έπρεπε να ανανεώνουν τις άδειες διαμονής τους με το δεδομένο να έχουν ένσημα και άλλες προϋποθέσεις, τις οποίες τις περισσότερες φορές δεν μπορούσαν να πληρούν. Ιδιαίτερα μέσα στον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί και έχει ως αποτέλεσμα την ανασφάλιστη εργασία για όλους τους εργαζόμενους”. Αυτοί οι μετανάστες, όπως ο ίδιος επεσήμανε, μετά από τόσα χρόνια λοιπόν δεν μπορούν τώρα να ανανεώσουν τα χαρτιά τους λόγω έλλειψης τυπικών προυποθέσεων. “Έτσι η γκρίζα ζώνη νομιμότητας-παρανομίας συνεχίζει να είναι η πραγματικότητά τους, μία γκρίζα ζώνη η οποία δεν είναι συμβατή ούτε με τις συνθήκες που έχουμε υπογράψει ως χώρα για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε με το Σύνταγμα αλλά κυρίως δεν είναι σύμφωνο με το τι εννοούμε εμείς ζωή με αξιοπρέπεια”.
Τη συμπαράσταση του έδωσε ο Θοδωρής Σδούκος, μέλος της ΕΝΙΘ, λέγοντας ότι η ΟΕΝΓΕ (Ομοσποσνδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) εδώ και μέρες έχει δηλώσει την αλληλεγγύη της στους απεργούς πείνας. “Η ΟΕΝΓΕ”, πρόσθεσε, “ζητάει νομιμοποίηση για τους μετανάστες και άσυλο στους πρόσφυγες, να σταματήσεις το αίσχος με το φράχτη στον Έβρο και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα από τα χαρτιά τους όλοι οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν τη χώρα”. Επιπλέον, όπως δήλωσε “η ΟΕΝΓΕ ζήτησε να σταματήσει το ρατσιστικό δηλητήριο ότι τα προβλήματα των ελλειμάτων του ΕΣΥ οφείλονται στους μετανάστες και να καταγγελθεί η σύμβαση με την Ε.Ε. περί μη επιστροφής των μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους όταν αρνείται να τους δώσει άσυλο η πρώτη χώρα στην οποία προσφεύγουν, δηλαδή ζητούν κατάργησης της συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ”. Ο Θ. Σδούκος τόνισε ότι “υπερασπιζόμαστε τα ζητήματα των μεταναστών από δύο μπάντες. Δεν νοούνται διαχωρισμοί μεταξύ των ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν πλήρη δικαιώματα. Το χθεσινό παραλήρημα πολιτικών και δημοσιογράφων θύμιζε την Κου Κλουξ Καν και αυτά που έλεγε το 60 για τους νέγρους”. “Οι καλοζωισμένοι άνθρωποι που βγήκαν στις τηλεοράσεις κατά των μεταναστών μιλούσαν με τόσο προκλητικό τρόπο που δεν θα μιλούσαν ούτε για ζώα. Ως γιατροί, δήλωσε επίσης, “έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι η επίθεση σε δικαιώματα των πιο αδύναμων ανθρώπων θα οδηγήσει σε επίθεση στα δικαιώματα των πιο πολλών.”
“Ο αγώνας για το δικαίωμα των μεταναστών στην ελεύθερη μετακίνηση, στη υγεία στην παδεία στην εργασία πάει χέρι χέρι με τον αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα που γεννάει η εποχή του ΔΝΤ” δήλωσε ο Α. Μανούκας μέλος του σωματείου Βιβλιοχάρτου.” Δεν στεκόμαστε δίπλα στους μετανάστες από φιλανθρωπία, είπε ο Α. Μανούκας. Στεκόμαστε δίπλα στους απεργούς πείνας, συναδέλφους, εργάτες γιατί το παρόν της κοινωνικής εξαθλίωσης που τώρα ζουν και βιώνουν αυτοί είναι το μέλλον που επιβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους έλληνες και ξένους από την δικτατορία της αγοράς”.
Το βίντεο της συνέντευξης τύπου (μέρος 1) και μέρος 2ο (κάντε κλικ), μέρος 3ο