Συνεχίζονται τα κακά νέα για την κυβέρνηση από το μέτωπο της οικονομίας. Παρά τις ανελέητες μεταρρυθμίσεις για τον εξευμενισμό των “αγορών”, τα διάσημα spreads συνεχίζουν ακάθεκτα την ανοδική τους πορεία, φτάνοντας το ιστορικό υψηλό των 1000 μονάδων βάσης. Με άλλα λόγια, αν το ελληνικό κράτος δανειζόταν όντως με αυτό το ποσοστό, θα πλήρωνε τόκο κοντά στο 13%. Καλύτερα να τα έπαιρνε με πιστωτική κάρτα…
Η άνοδος αυτή τρομάζει ακόμα περισσότερο, καθώς αύριο Τρίτη το ελληνικό δημόσιο προχωρά σε δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, επιδιώκοντας να αντλήσει 1,5 ως 2,4 δις ευρώ, τα οποία φυσικά χρειάζονται για να καλύψουν άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη. Οι γνωστοί “οικονομικοί κύκλοι” χαρακτηρίζουν (ξανά) την αυριανή δημοπρασία ως “ένα κρίσιμο τεστ” (από αυτά που η ελληνική οικονομία περνά πια δυο φορές την εβδομάδα), ελπίζοντας, χωρίς βέβαια πολλή αισιοδοξία, ότι το επιτόκιο θα περιοριστεί κοντά στο 5%. Όπως πάντως οι ίδιοι κύκλοι αφήνουν να διαρρεύσει, την περασμένη εβδομάδα η Πορτογαλία υποχρεώθηκε να δανειστεί με σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο από την πρηγούμενη φορά (3,7 από 2%), το spread της οποίας πέρασε και αυτό έτσι τις 440 μονάδες.
Οι “αγορές” λοιπόν “ανησυχούν” για την κρίση του χρέους στην περιφέρεια του ευρώ και επιδίδονται σε ράλυ κερδοφορίας. Μαζί τους ανησυχούν και οι μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες φέρονται να πιέζουν την Πορτογαλία να μπει σύντομα στο μηχανισμό στήριξης, εξέλιξη, που αν κρίνουμε από τις διαψεύσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, φαίνεται αναπόφευκτη.
Εντωμεταξύ, παρά τη σχετική ανάκαμψη που άρχισε να σημειώνεται σε κάποιες από τις χώρες της ευρωζώνης, εντείνεται η ύφεση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση κατά 7,6% τον Νοέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Ο πληθωρισμός αντίθετα παραμένει αμείωτος, αγγίζοντας το 4,7% κατά μέσο όρο για όλο το 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια του 2010 εκτινάχθηκε απότομα από τ0 2-3% του πρώτου διμήνου κοντά στο 5%, ακριβώς μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Το 5% του επίσημου, και το αρκετά μεγαλύτερο ύψος του πραγματικού πληθωρισμού, πρέπει να προστεθούν στην απώλεια εισοδήματος των εργαζομένων από τα υπόλοιπα μέτρα του μνημονίου.
Μέτρα, τα οποία όλα δείχνουν πως θα ενταθούν, αφού παρά τις περικοπές και τη φορολογία, οι “τρύπες” του προϋπολογισμού αυξάνονται. Έτσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα έφτασαν το 2010 τα 51,137 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2009. Με βάση τις αρχικές προβλέψεις του μνημονίου, ωστόσο, παρουσιάζεται υστέρηση της τάξης των 4 δισ. ενώ υπάρχει υστέρηση 250 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το νέο έτος. Αρχικά είχε υπολογιστεί αύξηση εσόδων 6%.
Η “λύση” δόθηκε με τον περαιτέρω περιορισμό των κρατικών δαπανών και έτσι το 2010 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων “έκλεισε” με δαπάνες 8,4 δισ. έναντι 9,2 δισ. που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο με την τρόικα και 8,5 δισ. που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2011.
Ευτυχισμένο το 2011.