Για 18η μέρα διαδηλώσεις στην Τυνησία του ΔΝΤ

Μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας εξαιτίας της τεράστιας ανεργίας και του ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ζωής, συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα για 18η συνεχόμενη ημέρα στην Τυνησία.

Αφορμή αποτέλεσε ο αυτοπυρπολισμός του 26χρονου Μοχάμεντ Μπουαζίζι, στις 17 Δεκεμβρίου στην πόλη Sidi Bouzid της κεντρικής Τυνησίας, αφότου η αστυνομία τον κακοποίησε και του κατάσχεσε τα φρούτα και τα λαχανικά που πωλούσε χωρίς άδεια. Η απόπειρα αυτοκτονίας του Μπουαζίζι πυροδότησε ένα κύμα αντιδράσεων στη χώρα του «οικονομικού θαύματος», με το «αστυνομικό κράτος» του προέδρου Μπεν Αλί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δυσάρεστη έκπληξη που πρέπει να καταπνίξει.

Οι τραγικές οικονομικές συνθήκες στην ύπαιθρο της χώρας, η έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών και πολιτικών ελευθεριών, έχουν οδηγήσει χιλιάδες νέους της χώρας του Μάγκρεμπ στην απελπισία. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας της Τυνησίας ανέρχεται στο 14%. Η ανεργία στους νέους, όμως, φτάνει το 31%. Στο 60% του πληθυσμού αντιστοιχεί το 30% του συνολικού εθνικού εισοδήματος, ενώ το υπόλοιπο 40% των κατοίκων απολαμβάνει το 70%.

Παρόλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς της οικονομίας και την άνιση οικονομική ανάπτυξη, η οποία εξυπηρέτησε κυρίως τις βόρειες και παραθαλάσσιες πόλεις, περιθωριοποιώντας την ύπαιθρο της χώρας, ως μια «συνετή μακροοικονομική διαχείριση», κάνοντας λόγο για ένα «οικονομικό θαύμα».

Η αστυνομική συμπεριφορά απέναντι στον Μπουαζίζι δεν αποτελεί κάτι πρωτότυπο στην Τυνησία, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως ένα «αστυνομικό κράτος» που αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν δείχνει κανένα σεβασμό στην αξιοπρέπεια των πολιτών και δείχνει μηδενική ανοχή σε οποιοδήποτε απόπειρα διαφωνίας. Η Τυνησία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τα ανθρώπινα δικαιώματα στο όνομα της ασφάλειας, αναφέρει χαρακτηριστικά σε έκθεσή της η διεθνής οργάνωση. Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην πόλη Θάλα ήταν εξαιρετικά βίαιες, με την αστυνομία να συγκρούεται με τους διαδηλωτές προκειμένου να τους διαλύσει. Στην πρωτεύουσα Τύνιδα, οι πληροφορίες για τραυματίες δεν μπορούσαν να εξακριβωθούν, καθώς η κυβέρνηση έχει επιβάλει εμπάργκο στα Μέσα.

Ένα μαζικό και αυθόρμητο κίνημα διαδηλώσεων που εντός λίγων ημερών εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και έφτασε μέχρι την Τύνιδα, παρά το μπλακάουτ που έχει επιβληθεί στα ΜΜΕ. Με τη βοήθεια των ισοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι διαδηλωτές άνοιξαν μια σελίδα στο Facebook, όπου καταγράφονται οι κινητοποιήσεις και αναρτώνται νέα, παρότι η κυβέρνηση μπλοκάρει συνεχώς οποιαδήποτε ιστοσελίδα σχετίζεται με τις κινητοποιήσεις.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία του Τύπου είναι σχεδόν ανύπαρκτα στην Τυνησία. Βάσει του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας του Ιδρύματος Κληρονομιάς, η Τυνησία κρίνεται ως «εξαιρετικά ανελεύθερο» κράτος και οριακά κοντά καταπιεστικό. Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει την Τυνησία στις περισσότερο διεφθαρμένες χώρες, βαθμολογώντας την με 4,3 στα 10. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τέλειωσε η πορεία στην Θεσσαλονίκη

Η Αυτόνομη Παρέμβαση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις