Σε κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ προχώρησαν έπειτα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων φοιτητές και φοιτήτριες από τους φοιτητικούς συλλόγους Αρχιτεκτονικής, Κινηματογράφου, Χημικού, Θεάτρου, ΠΤΔΕ, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Εικαστικού, Πολιτικών. Επιστημών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού και Βιολογικού.
Οι φοιτητές και φοιτήτριες διαμαρτύρονται για τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη ενώ παράλληλα καλούν σε πορεία την Πέμπτη στις 13:00 με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και σε αντιπολεμική πορεία το Σάββατο 17 Απριλίου, με συγκέντρωση στις 12:00 στον Λευκό Πύργο.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενόψει της 15ης Απρίλη και του «ραντεβού» που έχει θέσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και σε κλιμάκωση του αγώνα από κοινού με μαθητές-τριες, εκπαιδευτικούς και εργατικά σωματεία. «Οι εξαγγελίες για την εγκατάσταση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιό μας δεν μας τρομοκρατούν» δηλώνουν συγκεκριμένα.
«Η κίνησή μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και θεωρούμε ότι αποτελεί μια κομβική κίνηση που αρμόζει στην τρέχουσα συγκυρία. Η προηγούμενή μας επιλογή, να αποχωρήσουμε και η τωρινή μας απόφαση, να μπούμε στην πρυτανεία, δεν καθορίζονται από τις κινήσεις του κατασταλτικού μηχανισμού. Εν όψει του ραντεβού της 15 Απρίλη που έδωσε το κράτος, επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές και κτήρια εντός του πανεπιστημίου να είναι υπό κατάληψη, προκείμενου το κατειλημμένο κάμπους να αποτελέσει ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων» σημειώνουν σχετικά με τους λόγους της κατάληψης.
Στις ανακοινώσεις τους θέτουν ως επίδικο της κατάληψης το ζήτημα της καταστολής αλλά και της έρευνας που μέσα και από τον νόμο για τα ΑΕΙ αποσκοπεί αποκλειστικά στις εταιρείες και τον στρατό ενώ παράλληλα επικρίνουν την κρατική διαχείριση της πανδημίας ζητώντας το ασφαλές άνοιγμα των σχολών. Στο απυρόβλητο δεν μένει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταργεί συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα για τους εργαζόμενους-ες.
Οι φοιτητές καλούν το σύνολο της κοινωνίας να στηρίξει την κατάληψη στην οποία αναμένεται να γίνουν συνελεύσεις, εκδηλώσεις και αντιμαθήματα. Καλούν επίσης τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που βιώνουν, όπως λένε, την αβεβαιότητα της επόμενης μέρες «να δώσουμε από κοινού τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει τις ζωές». Η κατάληψη στην Πρυτανεία πρόκειται να διαρκέσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας όπου θα παρθούν νέες αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
Κατειλημμένες επίσης παραμένουν πολλές σχολές του ΑΠΘ. Παράλληλα σήμερα στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης των εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ και με το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων ΑΠΘ και ως θέμα έχει «την πανδημία και το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων στους φοιτητές, την καταστολή και την απόσυρση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη και τις “ελαστικές” σχέσεις εργασίας και τους συμβασιούχους».
Ακολουθεί το κείμενο των φοιτητικών συλλόγων που προχώρησαν στην κατάληψη:
Μετά την εκκένωση της πρυτανείας στις 11/3 παρά την πολιτική μας απόφαση να αποχωρήσουμε εκείνη την μέρα, επιλέγουμε σήμερα να ξανακαταλάβουμε το κτήριο της πρυτανείας. Η κίνησή μας αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και θεωρούμε ότι αποτελεί μια κομβική κίνηση που αρμόζει στην τρέχουσα συγκυρία. Η προηγούμενή μας επιλογή, να αποχωρήσουμε και η τωρινή μας απόφαση, να μπούμε στην πρυτανεία, δεν καθορίζονται από τις κινήσεις του κατασταλτικού μηχανισμού.
Εν όψει του ραντεβού της 15 Απρίλη που έδωσε το κράτος, επιδιώκουμε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές και κτήρια εντός του πανεπιστημίου να είναι υπό κατάληψη, προκείμενου το κατειλημμένο κάμπους να αποτελέσει ανάχωμα σε οποιαδήποτε σκέψη για εισβολή αστυνομικών δυνάμεων. Θεωρούμε, όπως έδειξε και η πρότερη εμπειρία, ότι η ύπαρξη της κατειλημμένης πρυτανείας ως κέντρο αγώνα τροφοδοτεί και μαζικοποιεί τους φοιτητικούς συλλόγους δημιουργώντας μια δυναμική σχέση.
Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα τα οποία δεν ανήκουν σε κάποιο φοιτητικό σύλλογο, ή ανήκουν σε κάποιο που δεν τους εκφράζει η απόφαση που έχει πάρει, να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την κατάργηση του νόμου κ-χ. Επιπλέον, δημιουργεί το έδαφος προκειμένου υποκείμενα με διαφορετικές αφετηρίες να συναντηθούν και να αγωνιστούν συλλογικά, ενώ ταυτόχρονα ασκεί μια άμεση πολιτική πίεση, όπως έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι φορείς, λόγω της διακοπής των διοικητικών λειτουργιών.
Αναφορικά με τις κατηγορίες περί “ανομίας” και “παραβατικότητας” που δεχόμαστε εξαιτίας της κίνησης μας για κατάληψη της πρυτανείας, καθώς και με όσους επιχειρούν να μας χλευάσουν και να μας παρουσιάσουν ως μια μειοψηφία, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και τα προτάγματα μας για κατάργηση του νόμου – έκτρωμα αδιαπραγμάτευτα. Οι έννοιες “δίκαιο” και “έννομο” δεν είναι έννοιες σύμφυτες για εμάς και δε θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε όση λασπολογία και εάν δεχόμαστε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, όσο και να έχουμε απέναντι μας μπάτσους, σύγκλητο-πρυτάνεις και κράτος.
Στις 11/2 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη ο οποίος περιλαμβάνει τις διαγραφές φοιτητών μετά τα Ν+Ν/2, ένα μέτρο που έρχεται να διαγράψει όσες-ους φοιτητ(ρι)ές που είτε για λόγους εργασίας είτε για άλλους λόγος καθυστερούν να πάρουν πτυχίο. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη βάση εισαγωγής οξύνει ακραία τους ταξικούς φραγμούς, καθώς πετάει έξω από το πανεπιστήμιο όσους-ες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε να κάνουν φροντιστήρια για να ανταπεξελθουν στις πανελλήνιες είτε να πληρώνουν δίδακτρα.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο παραπάνω σχεδιασμός, οργανώθηκε η παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος στα πανεπιστήμια. Σε συνδυασμό με αποκλεισμό εισόδων με έλεγχο (κάμερες, face control) δημιουργεί ένα περιβάλλον πειθάρχησης και “ασφάλειας”, για να προασπίζονται τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, στρατού και αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια. Ενώ ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει την θέσπιση πειθαρχικών συμβουλίων, μιας επιτροπής καθηγητ(ρι)ών που μπορεί να επιβάλλει ποινές μέχρι και διαγραφής από την σχολή για όποια-ον αποκλίνει με οποιοδήποτε τρόπο, από το να αντιγράψει μέχρι και το να κάνει κατάληψη. Η καταστολή είναι παντού. Εν μέσω πανδημίας το κράτος δεν κάνει καμία υγειονομική ενέργεια για το κοινό συμφέρον, αλλά την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία για να απαντήσει σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα με καταστολή.
Τα μέτρα “διαχείρισης” όπως lockdown, απαγόρευση συναθροίσεων/κυκλοφορίας, δεν είναι υγειονομικά αλλά υπάρχουν για να κάμψουν κάθε μορφή αντίστασης και να καθιερώνονται νόμοι σαν τους παραπάνω. Έχει εξαγγελθεί από τον Χρυσοχοϊδη ότι στις 15/4 θα εισβάλλει το πρώτο αστυνομικό σώμα στο Α.Π.Θ. Ο χώρος του πανεπιστημίου στον οποίο θα επιτεθεί το κράτος αποτελεί σημείο καταλήψεων και κέντρων αγώνα, όπως και σημείο συνάντησης για όλη την κοινωνία. Σε αυτήν την εξαγγελία θα απαντήσουμε με την παρουσία και την περιφρούρηση του campus από ένστολους κρατικούς δολοφόνους».
Φοιτητικοί σύλλογοι:
Αρχιτεκτονικής
Κινηματογράφου
Χημικού
ΠΤΔΕ
Θεάτρου
ΜΜΕ
Εικαστικού
Πολιτικών επιστημών
Ηλ.Μηχ.
Μαθηματικού
Φυσικού
Βιολογικού