Στην Σοφία Νικολάου, γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και ταυτόχρονα πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών επιστρέφει η απόφαση για την τύχη του αιτήματος του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα. Όπως έχει γίνει γνωστό σήμερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πλημμελιοδικείο της Λαμίας για το αίτημα ανακοπής της ποινής που κατατέθηκε από την Ι. Κούρτοβικ και τον Θ. Σοφό, η Εισαγγελία της Λαμίας έχει αποστείλει ερώτημα προς την ΚΕΜ σχετικά με αίτημα που είχε καταθέσει ο απεργός πείνας.
Να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής υποστήριζε ότι έχει απαντήσει στα αιτήματα που είχαν κατατεθεί στην ΚΕΜ. Η ΚΕΜ, ωστόσο, σήμερα έγινε γνωστό πως αποκρίθηκε ότι το θέμα έχει εισαχθεί προς επανεξέταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντησή της θα δοθεί ή αύριο ή το Σάββατο.
Μόνο αν απορριφθεί το αίτημα από την ΚΕΜ, υπάρχει η δυνατότητα η απόφαση αυτή να προσβληθεί στα δικαστήρια, κάτι που μέχρι σήμερα καλούσε η κα Νικολάου την συνήγορό του να κάνει.
Η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα εδώ και μέρες υποστήριζε τελικά το αληθές, ότι δηλαδή ήταν πρακτικά αδύνατο να εξεταστεί το αίτημα για επαναμεταγωγή του στις Φυλακές Κορυδαλλού με το σκεπτικό ότι δεν έχει λάβει απόφαση από την εξέταση του ζητήματος του από την ΚΕΜ.
Ο Νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρξει δύο φορές απόρριψη για να γίνει δεκτή μια προσφυγή.
Ομόφωνη απόρριψη της αίτησης του Δ. Κουφοντίνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας
Tο απόγευμα απορρίφθηκε η αίτηση της διακοπής εκτέλεσης ποινής από το αρμόδιο δικαστήριο, ενώ αύριο εξετάζεται η αίτηση της μεταγωγής του. «Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για αν δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» ανέφερε η πρόεδρος.
Nωρίτερα, σε μετατροπή της αίτησης για αναστολή εκτέλεσης ποινής σε αίτηση διακοπής εκτέλεσης ποινής, προέβη η Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας για τον κρατούμενο Δημήτρη Κουφοντίνα. Η εισήγηση της όμως και για το τροποποιημένο αίτημα είναι αρνητική.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η διάταξη που προβλέπει αναβολή εκτέλεσης ποινής, αναφέρεται σε κρατούμενο που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και δεν μπορεί να ισχύσει για κρατούμενο που προκαλεί ο ίδιος βλάβη στον εαυτό του. Η εισαγγελέας σημείωσε πως και να αναβληθεί η ποινή του θα μείνει στο νοσοκομείο γιατί η αποκατάσταση θα πάρει πολύ χρόνο ενώ είναι άγνωστο αν θα διακόψει την απεργία πείνας – δίψας καθώς το αίτημά του είναι η μεταγωγή.
Να υπενθυμίσουμε ότι το την Τετάρτη το πρωί η δικηγόρος του Δ. Κουφοντίνα που συμπληρώνει σήμερα 56 μέρες απεργίας πείνας και η υγεία του βρίσκεται σε οριακό σημείο, κατέθεσε αίτημα διακοπής της ποινής εξαιτίας του κινδύνου θανάτου που αντιμετωπίζει ο κρατούμενος.
Το αίτημα κατατέθηκε από κοινού με τον δικηγόρο Θέμη Σοφό στον εισαγγελέα Λαμίας και στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας. Αίτημα, επίσης, κατατέθηκε για την άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.
Ο νομικός Θ. Σοφός δήλωσε εχθές, Τετάρτη 3/3, στον Real και στην εκπομπή των Ν. Μπογιόπουλου- Μ. Κωττάκη σε σχέση με τη σημερινή διαδικασία:
«Έχουν υποβληθεί δύο διαφορετικά ένδικα βοηθήματα, το ένα είναι η αναβολή, άλλως διακοπή εκτέλεσης της ποινής, διότι υφίσταται και συντρέχει σοβαρός λόγος, δηλαδή σοβαρή ασθένεια του κρατουμένου, και ως εκ τούτου με βάση αυτά που ορίζει ο νόμος η άμεση εκτέλεση της ποινής εμφανίζεται ως υπέρμετρα σκληρή μεταχείριση, υπό την έννοια ότι ο κρατούμενος, που αντιμετωπίζει σοβαρή ασθένεια, με άμεση απειλή της ζωής του, δεν μπορεί να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του. Και για αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει σε αυτές τις περιπτώσεις την προσωρινή αναβολή για ορισμένες ημέρες, ώστε να μπορέσει να μπορέσει να αποκατασταθεί η υγεία του, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να εκτίσει την ποινή του. Η άλλη κίνηση είναι η προσφυγή που προβλέπει το άρθρο δύο του σωφρονιστικού κώδικα, που λέει ότι ο έλεγχος της νομιμότητας στη μεταχείριση των κρατουμένων ασκείται από το δικαστήριο εκτέλεσης ποινών, δηλαδή το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου της εκτίσεως. Αυτό λοιπόν είναι το άρθρο δύο του σωφρονιστικού κώδικα όπως αυτός ισχύει με τον 4760/2020 και αποτελεί το ένδικο βοήθημα της προσφυγής κατά της απόρριψης αιτήσεως επαναμεταγωγής του κρατουμένου. Και το οποίο, επίσης, κρίνεται από το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου της εκτίσεως. Άρα λοιπόν, και τα δύο ένδικα βοηθήματα έχουν κατατεθεί σήμερα, και τα οποία προσυπογράφω με τη συνάδελφο μου, την κυρία Κούρτοβικ, και η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Λαμίας, η κυρία Παπακώστα, η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Λαμίας, θα την εισάγει, από ότι έχω πληροφορηθεί αύριο στο συμβούλιο πλημελλειοδικών Λαμίας προς περαιτέρω κρίση. Εδώ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο χρόνος που θα κριθεί είναι άμεσος, καθώς σε περίπτωση που λόγω της παρατεταμένης έλλειψης σίτισης που έχει προξενηθεί από την απεργία πείνας, δε θα ήθελε κανένας να δημιουργηθεί ένα πρωθύστερο σχήμα και να καταστεί είτε το ένα ειτε το άλλο ένδικο βοήθημα άνευ αντικειμένου. Οπότε, υπολογίζω, χωρίς να θέλω να κάνω καμμία πρόβλεψη για την κρίση της δικαιοσύνης, όπως, αντιθέτως, κάνουν κυβερνητικά στελέχη, θεωρώ ότι κατά πιθανή πρόβλεψη θα είναι αμέσος.»
Παρέμβαση και από τον Νίκολας Μπερνς
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκαιο να αρνείται να κάνει το χατίρι στον καταδικασθέντα Δημήτρη Κουφοντίνα. Αυτός και η τρομοκρατική ομάδα του, 17 Νοέμβρη, δολοφόνησαν πέντε μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας μεταξύ 1975-1991, καθώς και πολλούς Έλληνες. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς.
The Greek government is right to refuse to coddle the convicted terrorist Dimitris Koufoudinas. He and the terrorist group 17 November murdered five members of the U.S. Embassy staff between 1975-1991 and many Greeks. We will never forget. #Greece https://t.co/R0rg9EMvlq
— Nicholas Burns (@RNicholasBurns) March 4, 2021