Την στήριξή της στους συλληφθέντες της πορείας του Πολυτεχνείου αλλά και κάθε συλλογικότητα και άνθρωπο που διώκεται αγωνιζόμενος-η για τα δημοκρατικά δικαιώματα εξέφρασε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Διαδηλωτών/Διαδηλωτριών της Πορείας του Πολυτεχνείου» σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις διώξεις, τα πρόστιμα, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Κατά τη διάρκεια της πορείας της 17 Νοέμβρη δεκάδες άτομα εγκλωβίστηκαν από την αστυνομία σε συνθήκες ασφυκτικού περιορισμού στο οδόστρωμα, πολλά συνελήφθησαν, ενώ σε 94 άτομα επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ. Παράλληλα η αστυνομία όρισε αυθαίρετα οργανωτή της πορείας τον Ηλ. Σμήλιο στον οποίο επέβαλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 3.000 ευρώ.
Πέντε μέλη της Πρωτοβουλίας μίλησαν σήμερα για την εμπειρία αυτή καλώντας οργανώσεις και σωματεία σε ευρύτερη δυνατή στήριξη προκειμένου η αντίσταση ενάντια στο «οργουελικό» καθεστώς απαγορεύσεων των δημοκρατικών δικαιωμάτων να δυναμώσει.
Ο Κ. Ξενόπουλος, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ένας εκ των διαδηλωτών στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο, τόνισε ότι το ζήτημα της κατάργησης δημοκρατικών δικαιωμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης πρέπει να λάβει μια ηχηρή απάντηση από την πλευρά του οργανωμένου λαού. «Ζητάμε την παύση των διώξεων και τη διαγραφή των προστίμων» δήλωσε καλώντας το Σάββατο στην ημέρα δράσης στην πλατεία Αριστοτέλους αλλά και στη συναυλία που θα γίνει για τον σκοπό αυτό «προκειμένου να σταματήσει ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί άχρηστα υγειονομικά μέτρα για να προχωρήσει την ατζέντα της»
Από την πλευρά του ο Γ. Σμιρλής, μέλος του Σωματείου Μισθωτών-Τεχνικών σημείωσε πως όλα αυτά που ζήσαμε είναι μια «πρόβα τζενεράλε για την δημιουργία ενός σιδερόφραχτου κράτους που θα απαγορεύει ακόμη και το δικαίωμα στη διαδήλωση». Συσχέτισε τις συνεχείς αυτές απαγορεύσεις με αφορμή την πανδημία με τον τελευταίο νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά και το νομοσχέδιο που βάζει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια .
«Εδώ και μήνες η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ ενώ η διαχείριση της πανδημίας είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες κρούσματα στην πόλη και δεκάδες νεκροί», υπενθύμισε ο Ηλ. Σμήλιος, εκπαιδευτικός και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, που διώκεται ως οργανωτής της διαδήλωσης της επετείου του Πολυτεχνείου. «Όλοι γνωρίζαμε για τα γυμνά νοσοκομεία, τα νοσοκομεία που έκλεισε ο Άδ. Γεωργιάδης, την απροθυμία της κυβέρνησης να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ και την ανυπαρξία μέτρων στους χώρους εργασίας» σημείωσε ακόμη, τονίζοντας ότι την περίοδο αυτή αμφισβητείται κάθε κοινωνικό δικαίωμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει όσους αντιδρούν στις πολιτικές της αντανακλάται στο «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Το διάστημα αυτό απαγορεύτηκαν συγκεντρώσεις, ακόμη και μια ανάρτηση πανό με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ενώ παράλληλα η αστυνομία όρισε αυθαίρετα διοργανωτή των διαδηλώσεων για να θέσει φραγμό στις λαϊκές αντιδράσεις.
Έτσι, όπως ανέφερε, «300 διαδηλωτές που κρατούσαν μέτρα προστασίας στις 17 Νοέμβρη, συνέχιζαν να αποδεικνύουν ότι “ο λαός μόνο θα σώσει το λαό” ενώ και στις 6 Δεκέμβρη, επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου, το κίνημα βρέθηκε στους δρόμους. Δεν θα δεχτούμε να μαςς επιστρέψουν στα μάυρα χρόνια».
Η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Χαραλαμπίδου εκτίμησε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης υποκρύπτουν φόβο μπροστά στη λαϊκή οργή για την καταστροφή που προκαλεί στην μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. «Οι συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών προκαλούν λαϊκές αντιδράσεις και η κυβέρνηση προσπαθεί με τη βία να καταργήσει κάθε δημοκρατικό δικαίωμα. Απέναντι σε αυτά δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να συγκροτήσουμε ένα πλατύ κίνημα υπεράπισης όσων έχουν διωχθεί και να καλέσουμε τα σωματεία και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, κάθε δημοκρατικό πολίτη που δεν ανέχεται την βία και την καταστολή να συστρατευθεί».
Τέλος, ο Ν. Ματσούκας, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αλεξανδρούπολης και κάτοικος Θεσσαλονίκης, που συνελήφθη εκείνη την μέρα, υπενθύμισε ότι η στάση των διαδηλωτών απέναντι στα μέτρα προστασίας από τον ιό ήταν υποδειγματική και ότι αυτοί που έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές των διαδηλωτών ήταν η ίδια η αστυνομία που τους εγκλώβισε στο οδόστρωμα και στην ΓΑΔΘ.
«Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση, δηλαδή την κοινωνική οργή, αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας. Όπως λέει και το σύνθημα “Δεν μας τρομοκρατούν συλλήψεις δακρυγόνα”» κατέληξε.
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους διαδηλωτές/τριες της 17ης Νοέμβρη καλεί στην «Μέρα Δράσης και Αλληλεγγύης» στις 6 Φλεβάρη:
Στις 12.00, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ενάντια στις διώξεις, στα πρόστιμα, για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Στις 21.00, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων των διαδηλωτών/διαδηλωτριών της 17ης Νοέμβρη 2020.
Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινώνονται στο facebook event της «ΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, 6 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020»: Συγκέντρωση και Συναυλία για ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Τραπεζικός λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση για τα δικαστικά έξοδα των διωκόμενων διαδηλωτών/τριών: IBAN GR5501102230000022300588906