in ,

Κάτοικοι του Κιλκίς με αφορμή την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων: «Να μη γίνουμε η χωματερή της χώρας»

Διακόσιοι πολίτες του Κιλκίς με ανακοίνωση που συνυπογράφουν και την οποία δημοσίευσε το kilkis24.gr, δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στο σχεδιασμό εγκατάστασης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων κοντά στη ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου.

Αναρωτιούνται επίσης “γιατί το Κιλκίς ενώ δεν παράγει επικίνδυνα απόβλητα, να διαχειρίζεται τα απόβλητα από όλη τη χώρα”, καθώς και αν “αποτελεί ή όχι υποβάθμιση της περιοχής και δυσφήμιση για τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα η ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου”.

Τονίζοντας το γεγονός ότι το Κιλκίς “αποτελεί πλέον Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου”, οι κάτοικοι που υπογράφουν το κείμενο διαμαρτυρίας δηλώνουν:

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες για όλους και ιδιαίτερα δύσκολες. Η καθημερινότητα αλλά και ολόκληρη η ζωή μας έχει αλλάξει και μια τεράστια ανασφάλεια για το μέλλον τριγυρίζει πάνω από τα κεφάλια μας. Και ενώ η ζωή μας έχει μπει «στον πάγο» συμβαίνουν πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν ανεπιστρεπτί την υγεία μας, την ποιότητα της ζωής μας και το περιβάλλον, χωρίς εμείς όχι μόνο να μη μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη ουσιαστικά, αλλά και χωρίς να το γνωρίζουμε.

Έτσι λοιπόν μαθαίνουμε τελευταίοι ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο εισήχθη με αιφνιδιαστικό τρόπο εκτός ημερησίας διάταξης και χωρίς ουσιαστική εισήγηση το θέμα της εγκατάστασης στην ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου Μονάδας Επεξεργασίας Επικίνδυνων Αποβλήτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εγκατάσταση (κατά τάχθηκαν οι παρατάξεις ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και μεμονωμένα οι κ. Παζαρτζικλής Λ. και Μιχαηλίδης Γ.) χωρίς ωστόσο οι Δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν θετικά να έχουν στα χέρια τους την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επειδή (όπως μαθαίνουμε από σχετικό βίντεο τοπικού ΜΜΕ) το αρχείο των 405 σελίδων δε μπορούσε να προωθηθεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Διαβάζοντας κάποιος τη μελέτη διαπιστώνει ότι η εταιρεία θα επεξεργάζεται και επικίνδυνα απόβλητα όπως απόβλητα πετρελαιοειδών, βαριά μέταλλα, απόβλητα φυσικοχημικών διεργασιών (χημικά, χρώματα, βαφές κλπ.), απόβλητα ζωικής προέλευσης (υπολείμματα κρέατος, ψαριού και άλλων τροφίμων) και γενικότερα απόβλητα από μια ευρεία γκάμα βιομηχανικής παραγωγής. Η διαδικασία θα συνεχίζει με αποστολή των υπολειπόμενων επικίνδυνων αποβλήτων σε εξειδικευμένες εταιρείες – οι οποίες δεν ονοματίζονται. Ένα σημείο τράνζιτ, λοιπόν, όπου θα εισέρχονται και θα εξέρχονται καθημερινά τόνοι (έως 18 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων και ως 60 συνολικά) αποβλήτων. Όλα αυτά θα μετακινούνται με φορτηγά αυτοκίνητα που θα χρησιμοποιούν το υπάρχον οδικό δίκτυο. Κατά τη διαδικασία της παραγωγής αναμένεται η παραγωγή αερίων ρύπων η οποία προβλέπεται να αντιμετωπιστεί με αντιρρυπαντική τεχνολογία. Το παρακείμενο ρέμα θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος απόθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.

Όλα αυτά πολύ κοντά στην πόλη του Κιλκίς, δίπλα από τους οικισμούς Σταυροχωρίου, και Ελευθεροχωρίου, Χέρσου και την ΒΙ. ΠΕ. Κιλκίς στην οποία εδρεύουν εταιρείες χαμηλής όχλησης αλλά και εταιρίες παρασκευής τροφίμων, με το τοπικό συμβούλιο του Σταυροχωρίου να εκφράζει την ομόφωνη αντίθεση του και την διοίκηση της ΒΙΠΕ να μην αντιδρά. Το γεγονός ότι στους μετόχους της εταιρείας που υλοποιεί την επένδυση είναι και ο κ. Μυλωνάς ίσως εξηγεί κάποια πράγματα.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πάρα πολλά:

Με ποιο δικαίωμα αποφασίζεται μια επένδυση τέτοιου είδους με ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και επιβάρυνση και υποβάθμιση της περιοχής χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι και χωρίς να δοθεί ουσιαστική δυνατότητα διαβούλευσης;

Ποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί (Δήμος Κιλκίς, ΠΚΜ, ΑΔΚΜ, Τμήμα Περιβάλλοντος, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) θα διασφαλίσουν την τήρηση των όρων που προβλέπει η ΜΠΕ όταν η αδειοδοτούσα αρχή επαφίεται στον αυτοέλεγχο από την ίδια την εταιρεία; Ουσιαστικοί έλεγχοι από τους Δημόσιους φορείς δεν μπορούν ούτε προβλέπεται να γίνουν. Πρέπει να τονιστεί εδώ ότι οι περιβαλλοντικές ελεγκτικές αρχές της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτες, υποστελεχωμένες και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και τεχνολογικά μέσα! Όταν δεν μπορούν να ελέγξουν ή αδιαφορούν για σωρεία ρυπάνσεων στο Κιλκίς για πολύ λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις, θα μπορέσουν να ελέγχουν επικίνδυνα απόβλητα;

Πώς υπερψήφισαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι την πρόταση για αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης χωρίς να την έχουν διαβάσει και χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ιδιαιτερότητα και την επικινδυνότητα της διαδικασίας;

Tι έπραξαν οι δημοτικές παρατάξεις που καταψήφισαν την πρόταση στους 6 μήνες που μεσολάβησαν απο τον Αύγουστο του 2020 μέχρι σήμερα που έσκασε το πρόβλημα ώστε να κινητοποιήσουν τους πολίτες απέναντι στην σχεδιαζόμενη Μονάδα Επεξεργασίας Επικινδύνων Αποβλήτων στο Σταυροχώρι Κιλκίς ;

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που ενέκρινε την επένδυση τι ακριβώς έλαβε υπόψη;

Kατανοούμε οτι όλα τα συγκεκριμένα επικίνδυνα απόβλητα όπως περιγράφηκαν παραπάνω (καθώς και άλλα που μπορεί να παρεισφρήσουν πχ. Νοσοκομειακά, ραδιενεργά απόβλητα από το εσωτερικό ή αλλα επικίνδυνα απόβλητα σταθμευμένα αυτή τη στιγμή σε γειτονικές μας χώρες, αφού επι της ουσίας δεν θα γίνεται κανένας έλεγχος στην Μονάδα) θα εναποτίθενται και θα επεξεργάζονται δίπλα σε γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΚ στο Σταυροχώρι ; ; ;

Σε ποια άλλη περιοχή έχει λειτουργήσει κάτι παρόμοιο με την αναφερόμενη καινοτόμα διαδικασία; Γιατί το Κιλκίς ενώ δεν παράγει επικίνδυνα απόβλητα να διαχειρίζεται τα απόβλητα από όλη τη χώρα (ενδεχομένως και όχι μόνο, αν στο μέλλον πάνε καλά οι δουλειές);

Αποτελεί ή όχι υποβάθμιση της περιοχής και δυσφήμιση για τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα η ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου;

Τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποιο ατύχημα στο εργοστάσιο ή σε κάποιο από τα δεκάδες φορτηγά που θα πηγαινοέρχονται φορτωμένα με επικίνδυνο φορτίο; Τι θα συμβεί αν υπάρξει κάποια «αστοχία» στα μέτρα προφύλαξης;

Ποιο το όφελος της ευρύτερης περιοχής από την συγκεκριμένη επένδυση εκτός από τις 60 θέσεις εργασίας που αρχικά προβλέπονται;

Αν όμως λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι το Κιλκίς με ευθύνη των τελευταίων τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων αλλά και κυβερνήσεων αποτελεί πλέον Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου (ΖΥΤ) τίποτα δεν φαίνεται τυχαίο.

Ο νομός Κιλκίς μετά το γκριζάρισμα του περιβαλλοντικά με την φωτογράφιση του ως ΖΥΤ έχει μετατραπεί σ’ενα απέραντο Ελντοράντο επιχειρηματιών της λεγόμενης ‘’πράσινης ανάπτυξης’’ και των εξορύξεων . Τα φωτοβολταικά πάρκα και οι ανεμογεννήτριες απειλούν να εκτοπίσουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αφου βλέπουμε να δίνονται άδειες παραγωγής ρεύματος τόσο σε κοινόχρηστες εκτάσεις, όσο και σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας ή σε λιβάδια (!) Μέχρι που θα πάει αυτό; μέχρι να εκλείψει και ο τελευταίος αγρότης / κτηνοτρόφος από το Κιλκίς; Που θα πάνε μετά να εργαστούν όλοι αυτοί, στις 60 θέσεις εργασίας που υπόσχεται η Μονάδα Επικινδύνων Αποβλήτων; Mια ματιά στον χάρτη της ΡΑΕ να ρίξει ο καθένας μας και θα δει το πρόβλημα σε όλη την έκταση του νομού Κιλκίς, με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν αφαιρεθεί από την γεωργία – κτηνοτροφία.

Βεβαίως και κατανοούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα βιομηχανικά απόβλητα και δεν είμαστε θιασώτες της λογικής ας πάνε στην «αυλή του γείτονα».

Δεν κατανοούμε όμως γιατί να γίνουμε εμείς οι πρώτοι που θα δεχτούν τέτοιου είδους εργοστάσια με πρακτικές που δεν έχουν εφαρμοστεί πουθενά αλλού.

Δεν κατανοούμε γιατί ενώ μπορεί να γίνει κάθετη διαχείριση των αποβλήτων εκεί όπου παράγονται, επιλέγονται μέθοδοι που εμπλέκουν και άλλες λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές μετατρέποντας τες σε σκουπιδότοπους.

Οι κάτοικοι που υπογράφουμε το παραπάνω κείμενο, αρνούμαστε να πετάξουμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας στα σκουπίδια.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς προερχόμενοι σε μεγάλο βαθμό από προσφυγικές οικογένειες δεν θα γίνουν «περιβαλλοντικοί μετανάστες».

Δεν θα γίνουμε η χωματερή της χώρας. Επιλέξαμε να ζήσουμε σε αυτό τον τόπο και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει την ζωή και τα όνειρα μας. Γιατί μπορεί να μας βάφτισαν Ζώνη Υποβαθμισμένου Τοπίου δεν είμαστε όμως Ζώνη Υποβαθμισμένης Νοημοσύνης!

Καλούμε όλους τους κατοίκους έστω και τώρα, να συστρατευτούν μαζί μας για να ανατρέψουμε και αυτήν την απειλή αλλά και οποιονδήποτε σχεδιασμό απειλεί άμεσα το παρόν μας και υποθηκεύει αρνητικά το μέλλον μας.

Οι κάτοικοι του Κιλκίς έχουμε παρελθόν και δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον μας.»

Πηγή: kilkis24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Όποιος θέλει να φέρει τα κλειδιά του να τα πάρω» δήλωσε ο Αδ. Γεωργιάδης ενώ δεκάδες μικρές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο

Η ανατομία ενός ανθρώπου