Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε τη διαφωνία του με την επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα δηλώνοντας: «Το λέω ευθαρσώς ότι ήταν πολύ πρόωρο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου, αφού δεν έχουμε δει τις συνέπειες των γιορτών. Έπρεπε να δώσουμε μια ακόμη εβδομάδα παράταση».
Ανέδειξε δε και την πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων φορέων τονίζοντας πως «οι δήμαρχοι σε κόκκινες, είτε πορτοκαλί περιοχές πληροφορηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση, μετά από εισήγηση των λοιμοξιολόγων, στην οποία δεν συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι οι δήμοι είναι αυτοί που φροντίζουν για την κατάσταση της σχολικής στέγης. Για τις απολυμάνσεις, τους καθαρισμούς, τα αντισηπτικά και τις μάσκες.»
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μέλη της Επιτροπής Λοιμοξιωλόγων είναι επιφυλακτικά σε σχέση με τη χρονική στιγμή που πραγματοποιείται η έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων (μετά τις γιορτές και τα το συνωστισμό σε εκκλησίες στα Θεοφάνεια). Πλέον οι φωνές πυκνώνουν ακόμα και από πρόσωπα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Την ίδια στιγμή γονείς και καθηγητές φωνάζουν ότι δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που απαιτούνται (αραίωση των τμημάτων, προσλήψεις δασκάλων) για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, κάτι που όλοι – με πρώτα τα παιδιά – επιθυμούμε.
Κανείς δεν ξέρει τι έχουν στο μυαλό τους. Κανείς δε θέλει να φαντάζεται το κακό σενάριο. Κανείς δεν αντέχει να εύχεται για πράγματα που χρειάζονται σχέδιο και όχι ευχολόγια ή να στηρίζεται πάνω σε τυχαίους παράγοντες για την υγεία τη δικιά του, της οικογένειάς του, του κοινωνικού συνόλου.
Κανείς δεν μπορεί να πει πλέον πως δεν καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε έλεγχο και προχωρά συνεχώς και ασυγχώρητα σε μία σειρά σπασμωδικών κινήσεων.