Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ των τρομονόμων παίζεται από το περασμένο καλοκαίρι. Η τρίτη εκδοχή του νομικού πλαισιού ανοίγει πια το δρόμο για τη χρήση του εναντίον των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων, τη δίωξη διαδηλωτών και την καταστολή κοινωνικών κινημάτων. Έτσι, η Πρωτοβουλία ενάντια στον Τρομονόμο που έχει συσταθεί στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων οργανώνουν αύριο Πέμπτη στις 8.00 το βράδυ σχετική εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο.
Η ίδια πρωτοβουλία καλεί το Σάββατο στην πανελλαδική διαδήλωση στη Λάρισα, με αφορμή τη δίωξη ανηλίκων διαδηλωτών για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία διοργανώνεται από την τοπική πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους ανήλικους συλληφθέντες, ενώ συμμετέχουν η Δράση Για την Ελευθερία, κινήσεις δικαιώματων από όλη την Ελλάδα, οργανώσεις της αριστέρας (Συνασπισμός, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κα) και συλλογικότητες του αναρχικού χώρου.
Στο πλευρό των παιδιών στέκονται και γνωστή καλλιτέχνης, όπως ο Διονύσης Τσακνής και ο Φίλιππος Πλιάτικας, οι οποίοι δήλωσαν στη τοπική εφημερίδα “Ελευθερία” ότι τους κατηγορούμενους “θα τους αθωώσει η λαϊκή κινητοποίηση” (http://files.eleftheria.gr/pdf/%7B048584C1-AEAE-4A60-9A7C-53D028D2DF9D%7D_24-11-2010-FYLLO.pdf).
Οι κυριότερες αλλαγές που εισάγει ο νέος τρομονόμος, όπως αναφέρονται στο σχετικό κείμενο του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα:
1. «Τρομοκρατική οργάνωση» μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και μια ομάδα που διαπράττει πλημμέλημα, όπως για παράδειγμα παρακώλυση συγκοινωνιών. Έτσι, μπορούν να δικαστούν για «τρομοκρατικές» πράξεις όσοι συμμετέχουν σε μια μαχητική πορεία και συλληφθούν, απλά η ποινή τους θα είναι μικρότερη.
2. «Όποιος παρέχει ουσιώδεις πληροφορίες ή υλικά μέσα, με σκοπό να διευκολύνει ή να υποβοηθήσει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών». Δηλαδή, όποιος παρέχει άσυλο σε καταδιωκόμενους διαδηλωτές, όποιος τους δώσει
ένα Malox για προστασία από τα δακρυγόνα, όποιος τους φωνάξει να φύγουν γιατί έρχονται τα ΜΑΤ, κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή σαν συνεργός.
3. «Τρομοκρατικές πράξεις» κακουργηματικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθούν
ενέργειες όπως καταλήψεις, φθορά ξένης περιουσίας, διαδηλώσεις, πράξεις και ενέργειες οι
οποίες συμβαίνουν πολύ συχνά σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Όλοι οι άνθρωποι, που
κατά καιρούς παραπέμπονται με τέτοιες κατηγορίες, θα δικάζονται από δω
και περά σαν «τρομοκράτες».
4. Μέχρι τώρα, τιμωρούνταν όποιος, συμμετέχοντας σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική», έπαιρνε μέρος σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Από δω και στο εξής είναι αδιάφορο αν ο ίδιος έχει τελέσει τις συγκεκριμένες πράξεις. Αρκεί η συμμετοχή του στην οργάνωση για να διωχθεί, δηλαδή εισάγεται η έννοια της συλλογικής ευθύνης.
5. Καταργείται διάταξη του νομού που προέβλεπε ότι δεν δικάζεται ως τρομοκρατική μια πράξη «αν εκδηλώνεται ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικού πολιτεύματος ή διαφύλαξης ή αποκατάστασης αυτού ή ως δράση υπέρ της ελευθερίας ή αποσκοπεί στην άσκηση θεμελιώδους ατομικής πολίτικης ή συνδικαλιστικής ελευθερίας». Η διάταξη αυτή είναι μια ταφόπλακα στο δικαιώματα της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης,
που υποκριτικά δήθεν προστάτευε ο προηγούμενος τρομονόμος.
6. Εισάγεται η έννοια της απειλής. Προβλέπεται ότι όποιος απειλεί με τέλεση εγκλήματος (βλέπε διαδήλωση, κατάληψη κτλ) και έτσι προκαλεί τρόμο, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δυο ετών.
7. Ενώ, με τον τρομονόμο του 2004, το δικαστήριο δεχόταν καταθέσεις από ανώνυμους μάρτυρες, αλλά ήταν υποχρεωμένο να αποκαλύψει το όνομα τους, αν το ζητούσε ο κατηγορούμενος ή άλλος, τώρα αυτό καταργείται, ενώ ο «μάρτυρας δίχως πρόσωπο», συν τοις άλλοις, θα μπορεί να φυγαδεύεται και στο εξωτερικό. Οι ασφυκτικές πιέσεις των αμερικανικών αρχών για την επιβολή νομικών συνθηκών μπανανίας φέρνουν αποτέλεσμα, οδηγώντας στη φυλακή ανθρώπους με καταθέσεις μαρτύρων, που δεν θα τους δουν ποτέ και, συνεπώς, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία τους.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της:
“Για μας τα παιδιά είναι αθώα στη λαϊκή συνείδηση και παράδειγμα της αγωνιζόμενης για ανατροπή νεολαίας που το παρόν της είναι μαύρο και το μέλλον ανύπαρκτο.
Η αλληλεγγύη και οι κινητοποιήσεις για την αθώωσή τους είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου γιατί ο καθένας μπορεί να βρεθεί στη θέση τους.
Οι φορείς να μην αρκεστούν σε ψηφίσματα αλλά να αναζητήσουν τρόπους ενεργότερης εμπλοκής (κήρυξη στάσης εργασίας κατά την ημέρα της δίκης )“