Με ανακοίνωσή της η «Σύμπραξη Εκδοτώ» καλεί την κυβέρνηση να επιτρέψει να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία για την περίοδο της καραντίνας, κάτι που θα δώσει ανάσα τόσο στον κλάδο και τους εργαζόμενους σε αυτόν, όσο και σε χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν πρόσβαση ή εξοικείωση σε νέα μέσα τεχνολογίας. Οι τεράστιες ουρές έξω από βιβλιοπωλεία, τη στιγμή που οι περισσότερες βιβλιοθήκες έχουν κλείσει, είναι ενδεικτικές. Την ίδια στιγμή πολλά μικρά βιβλιοπωλεία κάνουν έκκληση για στήριξη των διαδικτυακών τους πωλήσεων από το αναγνωστικό κοινό.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της “Σύμπραξης Εκδοτών”:
“Η Σύμπραξη των Εκδοτών απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση, μέσω επιστολής της στον Πρωθυπουργό, να παραμείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ιταλία και το Βέλγιο. Όπως αναφέρεται στην επιστολή: το βιβλίο υπήρξε ο κύριος συμπαραστάτης της ελληνικής κοινωνίας και η γοητεία της ανάγνωσης μετρίασε τις σκληρές και άχαρες ώρες όλων μας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Μαΐου, όταν «Μείναμε Σπίτι» και αποτρέψαμε την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Τα βιβλιοπωλεία είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα μικρά καταστήματα, στα οποία μπορούν εύκολα να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Το SMS για τη μετάβαση στα φαρμακεία μπορεί να περιλαμβάνει και τα βιβλιοπωλεία. Η παραγγελία μπορεί να γίνεται τηλεφωνικά και ο ενδιαφερόμενος θα παραλαμβάνει το βιβλίο του στην πόρτα του βιβλιοπωλείου, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα φαρμακεία. Με τον τρόπο αυτόν αποφορτίζονται και οι εταιρείες ταχυμεταφορών, οι οποίες αποδείχτηκαν ανεπαρκείς στο διάστημα της προηγούμενης καραντίνας λόγω έλλειψης μέσων να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση βιβλίων.
Ο κόσμος του βιβλίου διαβεβαιώνει τους πάντες ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του και ότι τα βιβλιοπωλεία μπορούν να λειτουργήσουν με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που λειτουργούν τα φαρμακεία.
Με τα βιβλιοπωλεία ανοιχτά, ο κοινωνικός περιορισμός δεν θα καταλήξει πολιτιστική απομόνωση και θα στηριχθούν και όσοι από τους συμπολίτες μας δεν έχουν εξοικείωση και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο, τον μοναδικό, πολύτιμο και διαχρονικό σύντροφο όλων μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, τόπου κατοικίας.
Σύμπραξη εκδοτών (Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων)”