Μετά την υποβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της πόλης, σήμανε η ώρα και του περιβάλλοντος. Πρωτοβουλίες που ενώ ξεκινούν για την επίλυση ενός προβλήματος εκδηλώνονται με τέτοια μονόπαντη οπτική και συμπεριφορά που συρρικνώνουν μοιραία τον φυσικό πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει το περιβάλλον, αιώνες τώρα, σ’αυτόν εδώ τον τόπο.
Έντονη ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις σχετικά με το έργο που σχεδιάζεται να εκτελεστεί από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με τίτλο «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας Π. Εδεσσαίος». Εξελίξεις που «έτρεξαν» και είναι έτοιμες προς υλοποίηση με την σταδιακή άρση της καραντίνας.
Πρόκειται για έργο που επιδιώκει να εκτελεστεί χωρίς προηγούμενη περιβαλλοντική μελέτη και με τρόπο που εγείρει εύλογα ερωτηματικά για την πρόκληση μακροχρόνιων δυσμενών επιπλοκών στο περιβάλλον.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση, σε ομοθυμία σπάνια για την πολιτική ιστορία του τόπου, διεκδικεί να μην τσιμεντοστρωθεί το μεγαλύτερο ποτάμι της πόλης.
Η συμπολίτευση, άραγε, αρκείται σε ψιθύρους και μεμονωμένες φωνές ή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παίρνοντας ξεκάθαρη θέση;
Το περιβαλλοντικό πλέγμα που δημιουργεί το ποτάμι, η υδάτινη αρτηρία που τροφοδοτεί τον περίφημο καταρράκτη μας και δίνει ζωή στο πράσινο που μας αγκαλιάζει, παρασημοφορώντας την Έδεσσα με τον τίτλο της «Πόλης των Νερών», αποτελεί το σημαντικότερο οικοτουριστικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου. Είναι η βιτρίνα μας. Ο πολλαπλασιαστής ισχύος μας. Το εργαλείο μέσα από το οποίο συντηρούμε την εικόνα μη-αντιγράψιμης ομορφιάς και φυσικού κάλλους με την οποία μας χαρακτηρίζουν, προσελκύουμε τον όποιο τουρισμό και διατηρούμε μια αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον της πόλης. Παράλληλα, το νερό είναι πολύτιμο εργαλείο για τους αγρότες και ακούραστος κτίστης και συντηρητής του γεωλογικού θαύματος του βράχου της Έδεσσας εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φυσικός σύμμαχος των δήμων του νομού μας στην προσπάθεια ανάπτυξης, προσπαθώντας να σουλουπώσει την μέχρι σήμερα απουσία έργων της στον Δήμο Έδεσσας, καταφέρνει και καλουπώνει με τσιμέντο το παρόν και το μέλλον της πόλης! Απειλεί, καταχρηστικά, να απαξιώσει τα νερά μας, να αλλάξει το πρόσωπο της πόλης όπως το γνωρίσαμε για τα επόμενα πολλά χρόνια και να μας κάνει παράδειγμα προς αποφυγή για όλο το πανελλήνιο πηγαίνοντας κόντρα σε πλείστα όσα παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης των περιβαλλοντικά προηγμένων χωρών!
Οι χώρες από-τσιμεντοποιούν όσο και όπου μπορούν, αναδεικνύοντας το φυσικό κάλλος, φέρνοντας τους κατοίκους εγγύτερα στην φύση και κάνοντας παρεμβάσεις ουσίας, όπως για παράδειγμα δημιουργία μικρών φυσικών πισινών ή εγκατάσταση μικρής κλίμακας υδροτουρμπινών (να ωραία έργα εάν πραγματικά ενδιαφέρεται η Περιφέρεια), που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.
Η σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη που ονειρευόμαστε, μία πόλη φιλική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της, με υψηλή ποιότητα ζωής, πηγή ενέργειας για τους νέους και πόλο έλξης οικογενειών, είναι μία πόλη με σεβασµό στο περιβάλλον και κυρίως τσιμέντο εκεί που χρειάζεται, στα θεμέλια των οικοδομών και όχι στις κοίτες των ποταμών.
Το ποτάμι είναι περιουσία των πολιτών της Έδεσσας.