in

Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αναλώσιμοι;

Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους και οι άνθρωποι αναλώσιμοι;

Από την αρχή της κρίσης που έφερε η πανδημία, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο ΕΟΔΥ μάς συμβουλεύουν να μείνουμε σπίτι για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού. Καθημερινά με σποτάκια και απογευματινές ενημερώσεις επισημαίνουν την σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπου η τελευταία ταυτίζεται με την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων με ψυχολογικό, κοινωνικό, οικονομικό κόστος έχει συμμορφωθεί με όλα τα μέτρα, ακόμη και με τα πιο ακραία όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ο περισσότερος κόσμος, σε αντίθεση με τους σκοταδιστές της Εκκλησίας, φάνηκε να αντιλαμβάνεται ότι ο κατ` οίκον περιορισμός ίσως πραγματικά βοηθήσει να σωθούν ζωές. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή «από τη φύση» τους οι άνθρωποι τείνουν να «χαρίζουν» κομμάτια της ελευθερίας τους με όποιο κόστος· το κάνουν επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα με την χρόνια υποβάθμιση και υποστελέχωσή του δεν θα αντέξει το βαρύ φορτίο μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού. Το κάνουν, όχι μόνο από τον φόβο για τον εαυτό τους, αλλά επειδή στέκονται αλληλέγγυοι προς τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας, σε αυτούς που όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι ίσως δεν θα βρουν τους τρόπους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση όλα τα αφηγήματα του νεοφιλελευθερισμού τείνουν να καταρρεύσουν και το αόρατο χέρι της αγοράς «αναζητείται». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει να φορτώνει όλο το βάρος των προγνώσεων για την εξέλιξη της κρίσης στην «ατομική ευθύνη» του καθενός και της καθεμιάς μας. Και ενώ εδώ και μέρες οι γιατροί φωνάζουν με όσες δυνάμεις έχουν για την ανάγκη προσλήψεων, για δημιουργία δημόσιων ΜΕΘ, για μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και κυρίως για αυτούς που δίνουν καθημερινά την μάχη στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την κερδοσκοπία των ιδιωτών.

Επίταξη από τα Lidl

Μόνο σαν «επίταξη από τα Lidl» θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη διαδικασία συνεργασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απροκάλυπτα αποφάσισε να πληρώσει αδρά τις ιδιωτικές κλινικές που θα προσφέρουν αυτές τις δύσκολες ώρες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο πρώην αναπλ. υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 13 Μαρτίου προβλέπεται ότι θα δίνεται αμοιβή για κάθε κλίνη, διπλάσια σε σχέση με την κανονική της τιμολόγηση. Η τιμή αυτή θα ανέβει από τα 800 στα 1.600 ευρώ ημερησίως!

Προκλητικό μοιάζει πάντως και το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών να ζητήσει στις 22 Μαρτίου από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας την ένταξη του ΚΑΔ 86.10 «Νοσοκομειακές Δραστηριότητες» στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, λόγω μονοψήφιων ποσοστών πληρότητας και απαγόρευση διενέργειας επεμβάσεων.

Όχι μόνο δηλαδή δεν θα δώσουν ΔΩΡΕΑΝ τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που έχουν στην κατοχή τους για να σωθούν άνθρωποι, όχι μόνο θα πληρωθούν διπλάσια για κάθε κλίνη, ζητούν επιπλέον να ενταχθούν οι ιδιωτικές τους κλινικές στις επιχειρήσεις που θα λάβουν κρατική επιχορήγηση και ελαφρύνσεις λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξωφρενική η επιχορήγηση από το υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση ή ως επιχορήγηση για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Για ακόμη μια φορά φαίνεται πως δημόσιο χρήμα θα πάει στα χέρια των καρχαριών των ιδιωτικών κλινικών οι οποίοι ουσιαστικά θα βγάλουν κέρδη από την πιο βασική μας ανάγκη, την υγεία.

Εθελοντισμός και όχι προσλήψεις

Οι κινήσεις αυτές προσβάλλουν ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ΕΟΔΥ (σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του ΠΟΥ, ο οποίος υποστηρίζει πως τα μέτρα περιορισμού δεν αρκούν και καλεί τις χώρες σε μαζική διενέργεια διαγνωστικών τεστ) διενεργεί καθημερινά πολύ λίγα τεστ ενώ οι πληροφορίες που δίνονται ακόμη και σε ασθενείς με συμπτώματα καταλήγουν να είναι ανεπαρκείς. Ενδεικτικό της τελευταίας διαπίστωσης είναι ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά που, παρά την αναφορά των συμπτωμάτων της, τής συστήθηκε να παραμείνει σπίτι.

Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί τραγική ειρωνεία το κάλεσμα της κυβέρνησης σε εθελοντική βοήθεια υγειονομικού -και όχι μόνο- προσωπικού, ειδικά όταν βασικές προσλήψεις δεν έχουν γίνει. Η ειρωνεία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν τα κρούσματα σε γιατρούς αυξάνονται καθημερινά κυρίως λόγω της έλλειψης ατομικών μέσων προστασίας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ διαφορετικό και αναγκαίο να συστήνονται πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού από τα κάτω για να μην βρεθεί καμία και κανείς μόνος από την προτροπή της κυβέρνησης να αναλάβουν οι πολίτες εξ ολοκλήρου την ευθύνη μιας πανδημίας που απαιτεί κρατική διαχείριση. Κρατική διαχείριση, η οποία δεν θα θεωρεί αναλώσιμους αυτούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή του αγώνα (υγειονομικούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα κ.ά.), όσους αναγκάζονται να εργαστούν για να μπορούμε όλοι οι υπόλοιποι να μένουμε σπίτι αλλά και όσους-ες δεν έχουν κανένα ή ζουν σε φυλακές και σε άθλια καμπ.

Για να μην οδηγηθούμε σε δυστοπικές συνθήκες εγκατάλειψης ανθρώπων στην μοίρα τους και πριν να είναι πολύ αργά είναι αναγκαίο να φωνάξουμε, ακόμη και στις συνθήκες εγκλεισμού, ότι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσει η ζωή.

* Η Φωτογραφία είναι από την Modena της Ιταλίας όπου το υγειονομικό προσωπό γιορτάζει την ανάρρωση μιας 95χρονης από τον κορονοϊό.

Σταυρούλα Πουλημένη, Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καμένη μπαταρία (εγκλεισμός #1). Της Γιώτας Τεμπρίδου

Βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες τις μέρες του κορονοϊού